από την Άρια Σωκράτους.

ΤΑΜΠΑ. Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατόν πέντε χρόνων από την 1η Δεκεμβρίου 1913, ημερομηνία της επίσημης Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήτης του Κλίαργουότερ (Clearwater) πραγματοποίησε εκδήλωση, με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας χαρισματικός ηγέτης» στο οίκημα του Συλλόγου στην Τάμπα, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στις 4:00 το απόγευμα.

Η εκδήλωση που αφορούσε στη ζωή και στο έργο του μεγαλύτερου ηγέτη της Ελλάδας συντόνισε η εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Λογοτεχνικού Συλλόγου «Νίκος Καζαντζάκης», κ. Μαρία Χαραλαμπίδου.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα κ. Δημήτρης Σπάρος απηύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική πολιτική προσωπικότητα του 20ού αιώνα στην Ελλάδα.

«Ηταν ο ηγέτης που παρέλαβε μια μικρή Ελλάδα και την παρέδωσε μεγάλη. Ως προσωπικότητα ήταν ο πρώτος Ελληνας πολιτικός και ηγέτης του ελληνικού κράτους που όπου πήγαινε τον σέβονταν και τον αντιμετώπιζαν με σεβασμό, κάτι που δεν πέτυχαν πολλοί Ελληνες πολιτικοί», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, η κ. Χαραλαμπίδου διάβασε χαιρετισμό που απέστειλε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ Βενιζέλος» στα Χανιά κ. Νικόλαος Παπαδάκης.

«Η σχέση του Βενιζέλου με την Ομογένεια της Αμερικής υπήρξε διαχρονικά στενή. Εβλεπε πάντα τους ξενιτεμένους Ελληνες σαν ένα σπουδαίο παρακλάδι του Ελληνισμού, οι οποίοι με τον δυναμισμό τους θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στην πατρίδα. Αλλά και οι Ελληνες της Αμερικής αγαπούσαν τον Βενιζέλο και εμπνέονταν από το έργο του. Πάντοτε κινητοποιούσαν αποτελεσματικά την αμερικανική κοινή γνώμη υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων. Ολες οι επισκέψεις του στην Αμερική το 1921-22 υπήρξαν αποθεωτικές και αλησμόνητες. Το ίδρυμα θέλει να διατηρήσει άσβεστη τη σχέση του με την Ομογένεια σε όλη τη Γη».

Επίσης, ο κ. Μανώλης Βεληβασάκης, τέως πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και τέως πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, στην ομιλία του που πραγματοποίησε στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Ο κ. Μανώλης Βεληβασάκης.

«Η σημερινή δεν είναι μια απλή πολιτιστική εκδήλωση αλλά μια πολιτική πράξη και μια πολιτική στάση. Οι ηγέτες πορεύονται και οδηγούν. Οι προσωπικότητες που κατακτούν εξέχουσα θέση στην ιστορία μιας χώρας υπερβαίνουν τις χρονικές διαστάσεις της εποχής κατά την οποία έζησαν και πραγματοποίησαν το έργο τους. Οι σπάνιες μορφές που συγκέντρωσαν τις ύψιστες αρετές ενός λαού αποτελούν και μια θεμελιώδη συνισταμένη του. Με την παρέλευση των ετών προσλαμβάνουν ηρωικές και μυθικές διαστάσεις… Αναμφίβολα η μορφή του Βενιζέλου τάσσεται στην κατηγορία των ξεχωριστών.

»Τα ογδόντα δύο χρόνια που πέρασαν από τον θάνατό του δεν κλόνισαν τη θέση του στις συνειδήσεις των Ελλήνων. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε η ενσάρκωση του ιστορικού πλέγματος της Κρήτης. Η προσωπικότητα και πολιτική του ευφυία και το κύρος του ηγέτη, η αποφασιστικότητά του, έχουν σφραγίσει τη πολιτική φυσιογνωμία της χώρας. Τα επιτεύγματά του αποκτούν μεγαλύτερο ιστορικό βάρος αφού θα πρέπει να αξιολογηθούν σύμφωνα με τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν σε εκείνη την πολυτάραχη περίοδο. Το πάθος του για την εθνική ολοκλήρωση ήταν η αιτία των αγώνων του κρητικού λαού.

»Οι διορατικές, ψύχραιμες και ρεαλιστικές εκτιμήσεις του αναδείχτηκαν σε κυρίαρχες αρετές σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής. Προώθησε την πολιτική του αστικού εκσυγχρονισμού και σε μια ιστορική περίοδο που λόγω των δραματικών πολιτικών εξελίξεων ήταν επιτακτική η ανάγκη λήψης τολμηρών αποφάσεων ώστε η Ελλάδα να ξεφύγει από την εξωστρέφεια και τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος και να προωθήσει την δυναμική ένταξη της στο διεθνές γίγνεσθαι. Απεχθανόταν την Ελλάδα της μιζέριας, του φόβου, της πατριδοκαπηλείας, γι’ αυτό κι έδινε ένα αληθινό νόημα στην έννοια του πατριωτισμού».

Ο κ. Ιωάννης Κοκολάκης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του κ. Ιωάννη Κοκολάκη, ο οποίος εξιστόρησε γεμάτος συγκίνηση πώς ανακάλυψε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών το αυτοκίνητο του Ελευθέριου Βενιζέλου, στο οποίο έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, το αγόρασε καταβάλλοντας το αντίτιμο των σαράντα χιλιάδων δολαρίων και στη συνέχεια το έστειλε στην Ελλάδα κάνοντάς το δωρεά.

https://www.ekirikas.com/%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BB/