Η ηθοποιός Ρένα Κυπριώτη συνομιλεί με το κοινό του απόδημου Ελληνισμού στην Τάμπα της Φλόριδα.

 

 

από την Άρια Σωκράτους                              

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ. Ρίγη συγκίνησης και πληθώρα συναισθημάτων προκάλεσε στο κοινό της Τάμπα, η εξαιρετική ερμηνεία της ηθοποιού Ρένας Κυπριώτη στην παράσταση του Γεώργιου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου», η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό του απόδημου ελληνισμού την Πέμπτη 29.11.2018 στις επτά το βράδυ, στο Floridan Palace Hotel στο κέντρο της πόλης της Τάμπα στη Φλόριδα.

Την παράσταση προλόγισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα κ. Δημήτρης Σπάρος, ο οποίος δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος για το γεγονός ότι η Ελλάδα μεταφέρει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεφεύγοντας από στερεότυπα και πεπατημένες και ο κ. Gus Paras, Πρόεδρος του AHEPA Family Florida, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της μεταφοράς της ελληνικής κουλτούρας και του ελληνικού πολιτισμού στο κοινό του απόδημου ελληνισμού. Επίσης, ο κ. Paras με αφορμή το πολιτιστικό αυτό γεγονός προανήγγειλε  την τελετή αδελφοποίησης της πόλης της Τάμπα με το Ηράκλειο Κρήτης στις 31 Ιανουαρίου 2018

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού κι έχει ως απώτερο σκοπό να κοινωνήσει τον διεισυτικό και άκρως  ψυχογραφικό λόγο του συγγραφέα πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Η παράσταση ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τον Νοέμβριο του 2018 και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην αγγλική γλώσσα στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, Γέηλ και Κολούμπια καθώς και στο κοινό του απόδημου ελληνισμού.

«Το αμάρτημα της μητρός μου» είναι ένα αυτοβιογραφικό διήγημα στο οποίο ο  συγγραφέας γίνεται αφηγητής αναλύοντας τις επώδυνες συναισθηματικές συγκρούσεις και διαμάχες του.

Βασικό στοιχείο της ιστορίας είναι η έννοια της εσωτερικής αναμέτρησης του εαυτού μας με τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει η ανάληψη της ευθύνης των επιλογών μας.

Έναν τέτοιο ρόλο έχει επωμιστεί η μητέρα της οικογένειας με τον τρόπο που εμφανίζεται στο διήγημα. Μία δική της απροσεξία θα φέρειτον επώδυνο θάνατο στη μικρή της κόρη κι ενώ ακόμα ήταν βρέφος. Η ίδια ανήμπορη ν’ αντέξει το λάθος που έκανε βρίσκεται αντιμέτωπη πια με τον εαυτό της, ο οποίος έχει υψώσει μπροστά της ένα αξεπέραστο τοίχος από τύψεις κι ενοχές, εμποδίζοντάς την να προχωρήσει τα επόμενα βήματα παρακάτω στη ζωή της..  Η ψυχική οδύνη παραπαίει στο μεταίχμιο λογικής και παράκρουσης και προκαλεί αλυσιδωτές ορμέμφυτες αντιδράσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Στο έργο αυτό δεν υπάρχουν θύτες και θύματα αλλά μέλη μιας οικογένειας κοινωνοί σε ένα δράμα με διαφορετικές για τον καθένα επιπτώσεις σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο

Η πολλά υποσχόμενη ηθοποιός Ρένα Κυπριώτη  μετουσιώθηκε στον συγγραφέα- πρωταγωνιστή που κατοικεί στο σώμα και στην όψη ενός νεαρού παιδιού και σε μια μάνα που εικονίζεται ως σκιά και κατόρθωσε κάτι σχεδόν ακατόρθωτο: να γίνει κοινωνός του συγκλονιστικού και δραματικού λόγου του συγγραφέα σε μια ξένη γλώσσα με αποδέκτη ένα κοινό με διαφορετική κουλτούρα και προσλαμβάνουσες με απόλυτη επιτυχία. Το κοινό της Τάμπα την αποθέωσε χειροκροτώντας την για αρκετή ώρα μετά το τέλος της παράστασης ενώ πάρα πολλοί θεατές την πλησίασαν για να της εκφράσουν τα συγχαρητήρια και τον απέραντο θαυμασμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της παράστασης,  Αμερικανοί θεατές δάκρυσαν από μεγάλη συγκίνηση και δήλωσαν στον Εθνικό Κήρυκα πως η παράσταση πραγματικά μίλησε κατευθείαν στη ψυχή τους.

https://www.ekirikas.com/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%AC%CE%BC%CF%80/