Ξημερώματα και ο Βασίλης γυρνάει σπίτι του, μετά από ξενύχτι.

Είναι μόνος. Επέλεξε να είναι μόνος αυτή τη φορά. Συνήθως, μετά από γύρα στα μπαράκια, όλο και κάποια θηλυκή συντροφιά βρίσκεται, για να τον συνοδέψει έως το κρεβάτι του. Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ο κόσμος βγαίνει περισσότερο από τις άλλες μέρες του έτους. Εκτός αυτού, οι άνθρωποι είναι περισσότερο δεκτικοί..

Αλλά όχι αυτή τη φορά. Σήμερα, το πήγε χαλαρά. Βράδυ με φίλους, χαζοφλέρτ με διάφορα θηλυκά, από πιπίνια, που ψαρεύουν λίγη επιβεβαίωση, μέχρι πενηντάρες που ψαρεύουν να δουν με ποιο από τα τεκνά που τις ζαχαρώνουν θα παίξουν κεφαλοκλειδώματα απόψε..

Ο Βασίλης, έχει περάσει τα σαράντα. Οι περισσότεροι φίλοι του, έχουν από χρόνια φτιάξει τις δικές τους οικογένειες. Είναι πλέον, οικογενειάρχες, με συζύγους και παιδιά οι περισσότεροι και τον ξέφρενο τρόπο ζωής τον έχουν αφήσει πίσω, στα χρόνια που ήταν νεότεροι και εργένηδες.

Ο Βασίλης, για χρόνια δεν καταλάβαινε το λόγο που οι φίλοι του «βιάστηκαν να βάλουν την κουλούρα», όπως ο ίδιος έλεγε. Ο Βασίλης ανήκε σε εκείνη την κατηγορία των ανδρών που πίστευαν πως οι άνδρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, μπορούν να ξεκινήσουν να σκέφτονται για να κάνουν οικογένεια, μετά τα σαράντα.

«Οι άνδρες έχουμε χρόνο», επαναλάμβανε σε τακτά χρονικά διαστήματα ο Βασίλης και συνήθως είχε μαζί του και κανά δυό μπακούρια φίλους του, που συμφωνούσαν μαζί του.
«Ο άνδρας», έλεγε ο Βασίλης, «ξεκινάει εκεί που φρενάρει η γυναίκα! Όταν η γυναίκα σαρανταρίσει, αρχίζει να λήγει το γραμμάτιο της! Λήγει και η γονιμότητα της και ξεκινά η Κλιμακτήριος! Την ίδια περίοδο ο άνδρας, βρίσκεται στην καλύτερη φάση του! Κατασταλαγμένος, ώριμος, και συνήθως οικονομικά τακτοποιημένος», έλεγε ο Βασίλης..

Κάτι τέτοιες μαλακίες έλεγε ο φίλος μας, ο Βασίλης. Τις ίδιες περίπου, που λένε και ενστερνίζονται και πολλοί άλλοι άνδρες, που πιστεύουν πως το φύλλο τους, είναι κάτι σαν διαρκείας για να πάνε στο γήπεδο.

Μόνο που το γήπεδο της ζωής και ειδικά αυτό των διαπροσωπικών σχέσεων, ουδεμία σχέση έχει με αυτό του ποδοσφαίρου!

Αυτό είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί ο Βασίλης και ο κάθε Βασίλης του αντίστοιχου ηλικιακού φάσματος!

Χριστούγεννα! Γιορτές και ο Βασίλης συνειδητοποιεί πως δεν έχει με ποιόν να τα περάσει!
Εντάξει, θα πάει, όπως κάθε χρόνο στην οικογένεια του, αλλά πάλι θα είναι μόνος! Άσε που το παραμυθάκι του «ωραίου και ανεξάρτητου σαρανταπεντάρη, που τουφεκάει ότι βρίσκει, χωρίς να δίνει πουθενά λογαριασμό», έχει χάσει τη λάμψη του!
Πλέον, αυτό το παραμύθι, ούτε στον ίδιο τον Βασίλη δεν πουλάει!

Την Πρωτοχρονιά, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, θα δεχθεί πλήθος ευχών, όπως πέρσι και πρόπερσι και τις προηγούμενες χρονιές!

Αλλά έχει, πλέον, κουραστεί!
Έχει κουραστεί να είναι «ανεξάρτητος». Να μη δίνει πουθενά λογαριασμό! Να μην είναι πουθενά και για κανέναν απαραίτητος!

Κουράστηκε να μη λείπει σε κανέναν!

Κυρίως δε κουράστηκε να μην του λείπει κανένας! Να γυρνά σε ένα σπίτι, σο οποίο το μόνο που ακούγεται είναι ο αντίλαλος των δικών του ήχων!

Πηγή όλης αυτής της κούρασης, είναι η λήξη ενός ψέματος!

Όπως όλα τα ψέματα, έτσι και αυτό που λέει πως οι άνδρες έχουν χρόνο, έχει και αυτό τη λήξη του!

Ναι! Ένας άνδρας μπορεί να τεκνοποιήσει ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Αυτό σημαίνει πως, θεωρητικά, μπορεί να βρει σύζυγο «αργότερα», χωρίς βιασύνη..

Είπαμε. Θεωρητικά..

Πρακτικά, αυτό που συνήθως θα βρει, είναι μία συγκάτοικο με την οποία θα κάνουν σεξ και όχι έρωτα!
Πρακτικά θα τεκνοποιήσει, αλλά δε θα είναι Πατέρας!

Όταν ένας άνθρωπος και εν προκειμένω, ένας άνδρας στήνει σπίτι σε μεγάλη ηλικία, του είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει δυαδικά! Τόσα χρόνια λειτουργούσε μόνος του, έχοντας αναπτύξει συνήθειες και πρακτικές, που πολύ δύσκολα θα αλλάξει, ή θα προσαρμόσει!

Θα του κακοφανεί που θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σπίτι του, για να μπει και το γούστο της συζύγου του.
Θα αγανακτήσει που θα πρέπει να μοιραστεί την τηλεόραση και που θα πρέπει να μοιράσει τον ελεύθερο χρόνο του!
Θα βαρεθεί να πάει βόλτα το παιδί του και να κυλιστεί στα πατώματα και στα χώματα μαζί του για να παίξουν!

Το χειρότερο όμως είναι, πως θα έρθει αντιμέτωπος, τώρα στα «γεράματα», με κάτι που συστηματικά τόσες δεκαετίες απέφευγε! Με τις ευθύνες του έγγαμου βίου!
Ο Γάμος δεν είναι τίποτα περισσότερο, από μία αέναη προσπάθεια να διατηρηθεί μία σχέση, μέσα από την οποία αμφότεροι θα βελτιώνονται!..

..και αυτό θέλει δουλειά! Πολύ δουλειά! Υπεύθυνη δουλειά!..

Άντε τώρα στα γεράματα μπαρμπα Βασίλη να αλλάξεις συνήθειες και χούγια τόσων και τόσων ετών!

Ε, λοιπόν όχι!

Οι άνδρες δεν έχουν «περισσότερο χρόνο»!

Θεωρητικά έχουν. Μόνο που αυτή η θεωρία, στην εφαρμογή της είναι τόσο αποτελεσματική, όσο υπήρξε ο Σοσιαλισμός στις χώρες που εφαρμόστηκε!

Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί μόνος!

Όταν έχεις παρέα στη ζωή σου, από νέος, βελτιώνεσαι γρηγορότερα. Άσε που έχει και περισσότερη πλάκα..