Από την Νίτσα Μανωλά 

Ήρθαν, πάλι…

Εκείνες οι ημέρες του χρόνου που όλα λάμπουν σαν τα φωτάκια του Χριστουγεννιάτικου σου δέντρου.

Ανέβηκες στο πατάρι να το κατεβάσεις μαζί με τα στολίδια του; Άιντε ντε! Τι περιμένεις; Άνοιξε το ν’ αεριστεί.  Μαζί φρόντισε ν’ ανοίξεις και την ψυχή σου όμως.  Κι αυτή κλεισμένη σ’ ένα σώμα τόσα χρόνια τι να σου κάνει; Έπιασε τη μυρουδιά της μούχλας και αράχνιασε.  Φρόντισε την λίγο. Ξετίναξε από πάνω της τους ιστούς που την φυλάκισαν.

Τα φωτάκια;;;;;

Τα δοκίμασες φέτος; Τα έβαλες στην πρίζα να δεις αν λειτουργούν πριν τα κρεμάσεις πάνω του ή θα μείνει σκοτεινό και παραπονεμένο στη γωνιά του σαλονιού;

Κάτι σαν τις σκοτεινές ζωές που πασχίζουν να φωτιστούν. Εκείνες που προσπαθούν ν’ αλλάξουν τραβώντας τα σχοινιά για να σπάσουν.  Μα δένουν πιότερο την ψυχή τους  που έρεβος γίνεται.

Ναι, ήρθαν πάλι…

Για να μας αναγκάσουν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μωρέ αν δεν την έχεις μέσα σου την καλοσύνη, γίνεται να την κολλήσεις πάνω σου με το ζόρι; Τι είναι η καλοσύνη νομίζεις; Ρούχο καινούργιο που το αγόρασες δυο νούμερα μικρότερο γιατί κάποια στιγμή θα αδυνατήσεις και θα σου χωρέσει;

Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποιος είναι ο λόγος που περιμένουμε τις γιορτινές μέρες για να μπούμε στο πνεύμα της καλοσύνης και της αλληλεγγύης; Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί τον υπόλοιπο χρόνο οι άνθρωποι φορούν τα προσωπεία τους και κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να μου τον εξηγήσει.

Άραγε ο χοντρούλης κόκκινο-ντυμένος κύριος που μας επισκέπτεται μια φορά τον χρόνο στ’ αλήθεια παρακολουθεί ‘’ποιος είναι καλός και ποιος όχι’’ πριν επιλέξει να φέρει τα δώρα του;

Πολύ αμφιβάλλω!

Μου φαίνεται πως είναι τυφλός και κουφός.  Γιατί αν έβλεπε κι άκουγε οι επιλογές του ίσως να ήταν διαφορετικές. Θα φρόντιζε ν’ αφήνει τα δώρα του εκεί που πραγματικά πρέπει.

Πφφφφ… δώρα!  Τυλιγμένα όμορφα με πολύχρωμο γυαλιστερό Χριστουγεννιάτικο χαρτί, χωμένα μέσα σε βελούδινα κόκκινα μικροσκοπικά κουτάκια κι άλλοτε μέσα σε τσάντες με Άγιους Βασίληδες λόγω βιασύνης. Πφφφφ!  Αυτά τα δώρα εμένα μου είναι παντελώς άχρηστα. Το προσωρινό χαμόγελο που θα καταφέρουν να φορέσουν στα χείλη δε θα φτάσει ποτέ στην ψυχή. Δεν θα τη γεμίσει.

Έχω καταλάβει πλέον πως τα καλύτερα δώρα είναι αυτά που δεν έχουν περιτύλιγμα, δε χωράνε σε κανένα κουτί και σε κανένα τσαντάκι.

Είναι όλα όσα νιώθω… όλα όσα αγαλλιάζουν την ψυχή μου. Αυτά τα δώρα όλοι  τα κουβαλάμε μέσα μας, δεν μας τα φέρνει κανένας Άης Βασίλης.

Ήρθαν πάλι…

Φρόντισε φέτος το δώρο σου να είναι κάτι που δεν πιάνεται, δε φοριέται και δεν χρησιμοποιείται.

Και το πιο σημαντικό: να ΜΗΝ έχει ταμπελάκι για την αξία του!