από την Άρια Σωκράτους.

ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Το Pan Gregorian Foundation στις 11 Νοεμβρίου 2018 επιβράβευσε την προσπάθεια που γίνεται στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στο Γιούνιον (Union) της Νέας Ιερσέης με την αξιοσημείωτη οικονομική προσφορά των πέντε χιλιάδων δολαρίων.

Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρός του κ. Νίκος Ζαβόλας πρόκειται για μια τιμητική διάκριση από ένα οργανισμό, που όχι μόνο προωθεί τα συμφέροντα των μελών του, αλλά προβάλει και βοηθά τα εθνικά θέματα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ακόμα υποβοηθά ιατρικές και επιστημονικές έρευνες προς όφελος των Ελλήνων της Αμερικής.

Η διάκριση αυτή συμπίπτει με την επέτειο ενενήντα χρόνων ζωής του ελληνικού σχολείου, το οποίο ήταν από τα πρώτα απογευματινά ελληνικά σχολεία που αναγνωρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και σήμερα θεωρείται από τα καλύτερα σχολεία της Νέας Ιερσέης.

«Εθνικός Κήρυκας»: Πρόσφατα το Pan Gregorian Foundation έκανε μια πολύ γενναία δωρεά στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου. Σε ποιο τομέα ενδέχεται να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη δωρεά;

Νίκος Ζαβόλας: Για ένα σύγχρονο σχολείο δεν χρειάζεται μόνο όραμα, δημιουργία, οργάνωση και μεράκι, αλλά και νέα τεχνολογία για να αναβαθμιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις νέες προκλήσεις και προτάσεις των καιρών.

Το όραμα υπάρχει κι εμείς δημιουργούμε νέους τομείς και οργανώνουμε τα προγράμματα πάνω σε νέες τεχνολογίες ούτως ώστε οι τάξεις να γίνουν περισσότερο ελκυστικές προς τους μαθητές. Σε αυτή την κατεύθυνση πορευόμαστε και επενδύουμε. Δεν υπάρχει ταβάνι ούτε στο όραμα ούτε στη δημιουργία, στην οργάνωση ή στη νέα τεχνολογία. Ολα αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται και προχωράμε προς το μέλλον με σταθερά βήματα και με αισιοδοξία!

«Ε.Κ.»: Ως πρόεδρος του ελληνικού σχολείου σε ποιο τομέα πιστεύετε και πώς αντιμετωπίζετε τις μεγαλύτερες δυσκολίες;

Ν. Ζαβόλας: Ως πρόεδρος αισθάνομαι υπερήφανος πρώτα για την κοινότητά μου διότι η αγάπη του κόσμου είναι συγκινητική. Η πρόεδρος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Βασιλική Σπυροπούλου και το Συμβούλιο της εκκλησίας μάς στηρίζουν και κάνουν το καλύτερο που μπορούν να λύνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Το κτίριο που στεγάζεται το σχολείο, το συντηρεί η κοινότητα και από μόνο του αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό.

Το ελληνικό σχολείο όχι μόνο αυτοσυντηρείται με διάφορες εκδηλώσεις που παρουσιάζουμε, αλλά προσφέρει κι ένα σημαντικό ποσό από τις συνδρομές των γονέων πίσω στην κοινότητα.
Επίσης, έχουμε έναν καλό ιερέα, τον πατέρα Γεώργιο Κουζέλη που έχει νέες αντιλήψεις και αγαπάει τα παιδιά.

Η συνεργασία με την Διευθύντρια κ. Κατερίνα Ρόμπου είναι τέλεια και το θεωρώ τιμή μου που συνεργάζομαι μαζί της. Eπίσης, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Διοικήσεως του σχολείου που κάνουν το έργο μου πιο εύκολο. Εχουμε τη στήριξη του PTO (Parent-teacher organization) που μας βοηθούν οικονομικά και ηθικά.

Εργάζονται και δημιουργούν φιλικές εκδηλώσεις προς τους μαθητές, τους προσφέρουν ευχάριστες εκπλήξεις και μας βοηθούν πάντα στις εκδηλώσεις του σχολείου μας. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και την Goya που μας επιβράβευσε με ένα σημαντικό ποσό και όλους τους φίλους του ελληνικού σχολείου που είναι πολλοί!

Ολοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται και προσπαθούν να μας βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο και τους είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Με προβληματίζει πώς να γίνουν οι τάξεις πιο ελκυστικές για τους μαθητές και το γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς στο σπίτι ομιλούν αγγλικά στα παιδιά τους.

Επίσης, το γεγονός ότι προσπαθούμε να πάμε μπροστά και κάποιες ξεπερασμένες νοοτροπίες μας τραβούν πίσω, όπως συμβαίνει πάντα. Αυτά όμως όσο και να μας δυσκολεύουν, μας κάνουν καλύτερους και θα βρίσκουμε πάντα λύσεις και πάλι από την αρχή! Είναι ένας αγώνας που θα συνεχίζεται πάντα… άρα πάντα θα υπάρχει ελπίδα για την τελειότητα και αυτό με κάνει να αισθάνομαι πάντα αισιόδοξος.

«Ε.Κ.»: Πόσο εύκολη πιστεύετε πως είναι για τα παιδιά η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν κυρίως οι μαθητές που έχουν ελληνική καταγωγή αλλά ζουν σε μια ξένη χώρα κι έχουν μεγαλώσει με την Αγγλική ως μητρική τους γλώσσα;

Ν. Ζαβόλας: Αυτό είναι πολύ δύσκολο για τους μαθητές σε κάθε Απογευματινό Ελληνικό Σχολείο.
Είναι δύσκολο να εξισωθούν σε μια εβδομάδα, τέσσερις ώρες ελληνικού σχολείου με σαράντα ώρες αγγλικής γλώσσας στο αμερικανικό σχολείο, καθώς και αγγλικής γλώσσας στο σπίτι.

Γι’ αυτό το λόγο μια φορά την εβδομάδα διεξάγεται διάλογος με τους μαθητές στην τάξη. Ασφαλώς και διδάσκεται η γραμματική αλλά δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ομιλία. Αυτός ο τρόπος είναι πιο πρακτικός και πιο ελκυστικός για τους μαθητές. Εμείς όμως επιλέξαμε αυτή τη μέθοδο, γιατί την θεωρούμε πιο αποτελεσματική και γιατί η περίπτωση των σχολείων μας στην Αμερική είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε.

«Ε.Κ.»: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος σας ως ελληνικό σχολείο;

Ν. Ζαβόλας: Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα υπόβαθρο με υψηλά στάνταρ απόδοσης όχι μόνο στον εκπαιδευτικό τομέα αλλά κυρίως να γίνει αντιληπτή στους μαθητές η ελληνική σκέψη και να αξιοποιηθεί στο πέρασμα του χρόνου και να αναγνωριστούν τα ελληνικά μαθήματα σαν ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο (High School), κερδίζοντας κάποιος πόντους (Credits) αργότερα στο Πανεπιστήμιο. Βασικός μας στόχος είναι επίσης να αισθάνονται υπερήφανοι οι γονείς όταν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί επειδή θα διδάσκουν σε αυτό.

https://www.ekirikas.com/%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-pan-gregorian-foundation-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%B3/?fbclid=IwAR1kELoMrv6z1XuDjpnHGKVtyba1uRnnGiiFsRnMYJYXdER8rMXrUIe6EBE