Από τη Νίτσα Μανωλά 

Άγιε μου Βασίλη,

(Συγχώρα μου το “μου”, το λέω από συνήθεια. Έτσι μου έμαθαν να σε φωνάζω από μικρή.)

Επίσης μου έλεγαν πως πρέπει να είμαι καλό κορίτσι για να με επισκεφτείς αυτήν την τελευταία μέρα του χρόνου και εγώ προσπαθούσα, στα αλήθεια, να γίνω. Παραδέχομαι πως δεν ήταν πάντα εφικτό μα ήμουν παιδί μικρό και πίστευα ότι μου έλεγαν οι “σοφοί” κι “αλάνθαστοι” μεγάλοι.

Φοβόμουν πως πράγματι με είχες δει να κάνω σκανδαλιές και πίστευα πως δώρα δεν θα έπαιρνα ποτέ. Αναρωτιόμουν όμως γιατί ερχόσουν μόνο μια φορά να με βρεις και από που με παρακολουθούσες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου για να ξέρεις αν ήμουν αρκετά καλή για να λάβω το δώρο σου. Είμαι σίγουρη (αν και δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή) πως κάποια δασκάλα στο δημοτικό θα με είχε βάλει να σου γράψω ένα γράμμα, όπως είμαι και σίγουρη ότι το έχω πράξει.

Σαν παιδί μάλλον θα ζήτησα να μου φέρεις κάποια κούκλα που επίσης πιστεύω πως θα μου είχες φέρει. Όχι, δεν είχα καμινάδα για να κατέβεις (σε ένα μικρό σπιτάκι εμένα και όχι σε καμιά πολυτελή έπαυλη) μα πίστευα πως έκανες και εξαιρέσεις κάποιες φορές κι ερχόσουν απ’ την πόρτα.

Άγιε μου Βασίλη… μου έμαθαν να πιστεύω σε ένα ψεμα και να το διαιώνιζω.

Με έμαθαν να πιστεύω… σε σένα και να ζω κρυμμένη πίσω από λέξεις. Να μην τολμώ να πω τη δική μου αλήθεια γιατί αν δεν είμαι καλό κορίτσι εσυ δε θα ρθεις.

Προσπάθησαν να με πείσουν να μην πιστεύω στο πραγματικό θαύμα, τον άνθρωπο, μα σε όσα το χρήμα μπορεί να προσφέρει.

Ξέρεις κάτι Άγιε Βασιλη μου;

Δε με νοιάζει πια αν θα ρθεις! Βαρέθηκα να σε περιμένω να μου φέρεις τα πλαστικά σου δώρα με προϋποθέσεις (τα οποία, μεταξύ μας, δεν με συγκινούν καθόλου).

Ο Τζον Τζον και η Μπιμπιμπό καλό θα είναι να παραμείνουν στα ράφια τους.

Τα δώρα τα δικά μου δεν θέλω να έχουν πολύχρωμο περιτύλιγμα, ούτε χρυσόσκονη. Μα ούτε και να χωράνε σε κουτί η τσάντα. Θέλω να είναι γυμνά, ευάλωτα κι αληθινά!

Τα δώρα μου τώρα πια ξέρω πώς παρόλο που κόπιασα να τ’ αποκτήσω, τα αξίζω! Δε χρειάζομαι εσένα να μου τα φέρεις γιατί τα έχω δίπλα μου κάθε μέρα του χρόνου με τη μορφή των ανθρώπων που αγαπώ!