Γράφει ο Ερμής:

Ήταν κάποτε μια καρδιά που άφησε τη χαρά και τη λύπη να αποφασίσουν μόνες τους για το μερίδιο που αναλογούσε στην καθεμιά τους.

Ενώ όμως η χαρά θεώρησε αυτονόητο ότι η μοιρασιά θα γινόταν στη μέση, η λύπη δεν συμφώνησε γιατί ήταν άπληστη και απαιτητική. Εργάστηκε λοιπόν ακατάπαυστα, τρομάζοντας τόσο πολύ τη χαρά με την ορμή και την επιμονή της, που η τελευταία δίστασε και κούρνιασε σε μια γωνιά, χωρίς να τολμά να αντισταθεί.

Ο καιρός περνούσε και η λύπη προσκάλεσε κοντά της τους φίλους της, τον πόνο και τη θλίψη, οι οποίοι φώναξαν με τη σειρά τους την απελπισία. Τότε η χαρά κατάλαβε πως η μοναδική της επιλογή ήταν πλέον η φυγή. Προτού εγκαταλείψει όμως την καρδιά, ρώτησε την ελπίδα, αν θα μπορούσε να τη βοηθήσει.

«Θα το ήθελα», της απάντησε εκείνη. «Είναι όμως πολύ αργά. Τώρα πια η καρδιά σκλήρυνε και δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάτι καλό γι’ αυτήν. Διέγραψε τα όνειρα και μαζί με αυτά και εμένα».

Η χαρά συνειδητοποίησε πως η ελπίδα είχε δίκιο και φεύγοντας υποσχέθηκε στον εαυτό της την επόμενη φορά να είναι θαρραλέα και να παλεύει περισσότερο για το δώρο της ευτυχίας.

 

Συνταγή της Αμβροσίας: Μπουκιές ευτυχίας

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 γραμμάρια φρέσκια μαγιά

1 πρέζα αλάτι

Νερό

Λάδι και μέλι για το άλειμμα

Κανέλα

1 κρασοπότηρο κονιάκ

Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

 

Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, δημιουργώντας μια μικρή λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαγιά, που την έχουμε προηγουμένως διαλύσει με ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε, ρίχνοντας τόσο χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται για να μαζευτεί το αλεύρι και να γίνει η ζύμη όμοια με αυτήν του ψωμιού. Εξακολουθούμε να ζυμώνουμε και όταν η ζύμη είναι έτοιμη, σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει, αναπλάθουμε και κόβουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες. Κάθε μπαλίτσα την ανοίγουμε σε στενόμακρη λωρίδα, την αλείφουμε με μέλι, που έχουμε ανακατέψει με ελάχιστο κονιάκ και την τυλίγουμε σε σχήμα μισού οχτώ.

Tοποθετούμε τα οχταράκια σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, τα αλείφουμε  περιμετρικά με λίγο λάδι και τα αφήνουμε για 10΄– 15΄ σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 250΄C.  Μόλις ψηθούν, τα αλείφουμε με διαλυμένο μέλι και κονιάκ και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.