Credit: Δημήτρης Λεβεντης

Από την Άρια Σωκράτους.

ΤΑΡΠΟΝ ΣΠΡΙΝΓΚΣ, ΦΛΟΡΙΔΑ. Ο ιδιαίτερα λαμπρός και κατανυκτικός 113ος εορτασμός των Επιφανείων στο ελληνικό χωριό Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριδα προσέλκυσε φέτος εικοσιδύο περίπου χιλιάδες επισκέπτες σύμφωνα με την υπεύθυνη διοργάνωσης  και εκπρόσωπο τύπου της εκδήλωσης κ. Johanna Kossifidis.

Η ετήσια τελετή της Βάπτισης του Ιησού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό εορτάστηκε με μεγάλες και ιδιαίτερες τιμές στις 6 Ιανουαρίου, 2019 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς.

Ο δεκαεπτάχρονος Ηλίας Σκανταλιάρης ήταν ο μεγάλος νικητής, ο οποίος ανάμεσα σε 57 άλλα αγόρια ηλικίας δεκαέξι με δεκαοχτώ ετών αναδύθηκε από τα νερά του κόλπου Spring Bayou με τον ξύλινο σταυρό, ο οποίος ερρίφθη από τον Αρχιεπίσκοπο Γέρων Αμερικής Δημήτριο.

«Αισθάνομαι σαν να ζω σε όνειρο, τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζούσα μια στιγμή σαν κι αυτή», δήλωσε συγκινημένος  ο δεκαεπτάχρονος.

Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι δύτες τον σήκωσαν στους ώμους τους μεταφέροντας τον στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου φωνάζοντας «Άξιος, Άξιος!» ενώ ο ίδιος ύψωσε πάνω από το κεφάλι του τον ξύλινο σταυρό.

Ο Ηλίας Σκανταλιάρης γεννήθηκε στην Κάλυμνο και σε ηλικία μόλις τριών ετών μετανάστευσε με την οικογένεια του στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδα.

Ο  νικητής της τελετής των Θεοφανείων έχει την ευλογία για έναν χρόνο. Οι νεαροί που κάνουν βουτιά για ανάσυρση του σταυρού, πρέπει να είναι, το ελάχιστο, 16 ετών, Χριστιανοί Ορθόδοξοι και να έχουν σχέση-επαφή ως μέλη ή παιδιά μελών με την ενορία του καθεδρικού αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς ή με άλλες ενορίες της περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες για την ανάσυρση του σταυρού πρέπει να είναι όλοι γένους αρσενικού.

Η τελετή των Θεοφανείων ή Επιφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς που είναι γνωστό και ως η «Πόλη των Θεοφανείων» θεωρείται η μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος και συγκεντρώνει ομογενείς και ξένους από όλη την Αμερική. Θεωρείται επίσης ως επίσημη τελετή της Πολιτείας της Φλόριδα, καθώς και η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη γιορτή στο Δυτικό ημισφαίριο, η οποία κάθε χρόνο προσελκύει πλήθος κόσμου. Την τελετή των Θεοφανείων στη Φλόριδα είχε τιμήσει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος πριν από ενενηνταπέντε χρόνια.

«Αυτή η ιερή εκδήλωση δεν είναι μόνο συμβολική αλλά πραγματική μεταμόρφωση της φύσης. Οι κάτοικοι της περιοχής εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς γίνονται μυσταγωγοί της πραγματικής μεταμόρφωσης της φύσης» δήλωσε  ο προϊστάμενος του Καθεδρικού, π. Αθανάσιος Χάρος,

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, προέστη της τελετής καθαγιασμού των υδάτων και της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γραφικό κόλπο Spring Bayou, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου για να παραστούν στον  εορτασμό των Θεοφανείων ενώ νωρίτερα, στις 8 το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος προέστη της Θείας Λειτουργίας και της τελετής του Μεγάλου Αγιασμού στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Συλλειτούργησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, o Επίσκοπος Ξάνθου κ. Δημήτριος, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού, π. Αθανάσιος Χάρος, οι εφημέριοι, π. Σαμψών Κασαπάκης και π. Θεοφάνης Κατσικλής και άλλοι ιερείς της περιοχής.

Στη συνέχεια ξεκίνησε μια λιτανευτική πομπή από τον ιστορικό ναό προς τον κόλπο Spring Bayou για την 113η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Στην κορυφή βρισκόταν η ιερή Εικόνα της Βαπτίσεως του Ιησού και ακολουθούσαν μαθητές με παραδοσιακές στολές, η Χορωδία με τους χοράρχες της Ιωάννη Λιούλια και Κέιτι Φακλή, οι 58 νεαροί που θα έκαναν βουτιά στο νερό για την ανάσυρση του Σταυρού, οι κληρικοί, οι Ιεράρχες, ο Αρχιεπίσκοπος και πλήθος κόσμου.

Στα σκαλοπάτια, στην είσοδο του πάρκου που οδηγεί στο Spring Bayou, ο Αρχιεπίσκοπος διάβασε μια  ευχή, ευλογώντας τους  νεαρούς που θα βουτούσαν στο νερό για την ανάσυρση του σταυρού και εκείνοι έτρεξαν να λάβουν τις θέσεις τους στις βάρκες, οι οποίες είχαν όλες ελληνικά ονόματα, ήταν δεμένες η μία με την άλλη και σχημάτιζαν ημικύκλιο απέναντι από την κεντρική εξέδρα.

Η 15χρονη Στέλλα Μπιλιράκη, εγγονή του πρώην πολιτειακού βουλευτή της Φλόριδας, Μιχάλη Μπιλιράκη, επιλέχθηκε φέτος μεταξύ των μελών της Χορωδίας να αφήσει το λευκό περιστέρι κατά την τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, συνεχίζοντας μάλιστα την παράδοση της οικογένειάς της, καθώς και η γιαγιά της, Εβελυν Μπιλιράκη, είχε επιλεγεί το 1957.

Ακολούθησε μεγάλο ελληνικό γλέντι στο Craig Park, με παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, μουσικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας “Levendia”, η οποία είναι βραβευμένη σε εθνικό επίπεδο.

Στις εορταστικές τελετές παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Καλυμνιακής καταγωγής Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα Δημήτρης Σπάρος.

Ο εορτασμός έγινε με ηλιόλουστο καιρό και θερμοκρασία στους 70 βαθμούς, βοηθώντας στο έργο της ανάσυρσης του σταυρού.

https://www.ekirikas.com/%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-113%CE%BF-%CE%B5%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B8/