ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «A Village Murder» (Φόνος στο χωριό) ονομάζεται το νέο βιβλίο του ομογενή Τζόναθαν Αλεξάντερ Εξαρού (Jonathan Alexander Exaros), ιδιοκτήτη Ακαδημίας Πολεμικών Τεχνών στο Χόρσαμ της Πενσυλβάνιας, απόφοιτο του Moravian College και συγγραφέα. Το βιβλίο περιγράφει γλαφυρά τον πόνο της απώλειας, την ψυχική οδύνη, την επιμονή, αλλά και τη σοφία μέσα από τις δυσκολίες που ενσταλάχτηκε στους προγόνους του συγγραφέα κατά το ταξίδι της ζωής τους.

To καλοκαίρι του 1928, ένας εντεκάχρονος γιος Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ ταξιδεύει μαζί με τους γονείς και τ’ αδέρφια του στην Ελλάδα για να επισκεφτούν το χωριό από το οποίο κατάγονταν. Εκεί, γίνεται μάρτυρας του βίαιου θανάτου του πατέρα του και του παππού του από Αλβανούς συμμορίτες, οι οποίοι είχαν λάβει εντολή για τους φόνους από «τον άντρα με την τρύπα στο πρόσωπό του».

Το νεαρό αγόρι, η ψυχικά διαταραγμένη μητέρα του και δύο από τα αδέρφια του επιστρέφουν στις ΗΠΑ έναν χρόνο αργότερα, αφήνοντας ένα από τ’ αδέρφια τους πίσω υπό την επίβλεψη ενός πλούσιου, αλλά σκληρού και βίαιου θείου. Το αγόρι δραπετεύει, πηδάει σε ένα πλοίο ως λαθρεπιβάτης και για καλή του τύχη το πλήρωμα τον βοηθάει να συναντήσει και πάλι την οικογένειά του.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία των προγόνων του συγγραφέα, η οποία περιγράφει τι σήμαινε να είσαι μετανάστης στις αρχές του 20ού αιώνα. Το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε από τον «Page Publishing» με έδρα την Νέα Υόρκη καταφέρνει να παραθέσει τις αγωνίες και τον αγώνα που κάθε ξένος κάνει όταν φεύγει από την πατρίδα του.

bit.ly/2TKN8Om