από την Λίλιαν Σίμου

Το όμορφο λουλουδάκι Νάρκισσος, έχει μία ενδιαφέρουσα σημειολογία στην μυθολογία μας και στην επιστήμη της ψυχανάλυσης. Αναδεικνύει την αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό, σε βαθμό υπερβολής. Η αστρολογία μέσω του αστεροειδούς με το ίδιο όνομα, προσθέτει μία ακόμη πληροφόρηση στα γενέθλια χαρακτηριστικά μας.

 

Αστρονομικά στοιχεία

Ανακαλύφθηκε από τον William Kwong Yu Yeung ένα καναδό αστρονόμο, γεννημένο στον Χονγκ-Κονγκ, την 1η Νοεμβρίου 2000. Έχει ανακαλύψει πολλούς αστεροειδείς, ένα κομήτη και έχει εργαστεί σε τρία διαφορετικά ερευνητικά κέντρα. Δυστυχώς για τον συγκεκριμένο αστεροειδή δεν μπόρεσα να βρω περισσότερες αστρονομικές πληροφορίες.

 

Μυθολογικά στοιχεία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα ομορφιάς στην μυθολογία μας ήταν  ο Νάρκισσος. Ένας ωραίος νέος της Βοιωτίας, γιος της Νύμφης Λειριώπης και κατά άλλη εκδοχή, γιος της Αφροδίτης.

Κατά τον Οβίδιο στις «Μεταμορφώσεις» του, ήταν ένας πανέμορφος νέος από την Βοιωτία και δεν ασχολείτο παρά με το να θαυμάζει την άριστη σωματική του διάπλαση στις όχθες ενός ποταμού, Εκεί τον ερωτεύθηκε η νύμφη Ηχώ και τον καλούσε. Εκείνος όμως δεν έδινε σημασία. Αποτέλεσμα ήταν η μεν φωνή της Ηχούς να εξασθενεί συνέχεια σε τρόπο ώστε να ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές και να σβήνει, ο δε Νάρκισσος να πεθαίνει αυτό-θαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο.

Το νερό συχνά συμβολίζει τις συγκινήσεις μας και εδώ ο μύθος μας εξηγεί τα συναισθήματα προς τον ίδιο μας τον εαυτό, που καταλήγουν στο να χάσουμε τον έλεγχο και την ίδια την ζωή μας. Ο καθρέφτης αναδεικνύει την ιδεατή εικόνα για τον εαυτό μας, που ωστόσο μας βυθίζει σε ένα κόσμο μακριά από την πραγματικότητα, αποποιούμενοι τις χαρές της ζωής (τον έρωτα για ένα άλλο πρόσωπο, όπως αναφέρει ο μύθος για την νύμφη Ηχώ).

 

Ψυχολογία

Ναρκισσισμός: ο έρωτας για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Στο λεξικό αναφέρεται ως δύο μορφές:

  • η αυταρέσκεια σε υπερβολικό βαθμό, ο ακραίος αυτοθαυμασμός
  • η έλξη του ατόμου προς τον ίδιο του τον εαυτό. Διακρίνεται σε πρωτογενή, οπότε είναι ένα φυσιολογικό μεταβατικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού, και σε δευτερογενή, οπότε συνιστά μια παθολογική κατάσταση για τον ενήλικα

Στην Ψυχανάλυση πολλοί ερευνητές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην μελέτη της ναρκισσιστικής προσωπικότητας, εκ των οποίων αρκετά αξιόλογοι είναι οι Heinz Kohut και Otto Kernberg. Στην έρευνα επίσης χρησιμοποιείται το NPI (Narcissistic Personality Inventory) και η Ναρκισσιστική Κλίμακα του Murray. Από έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχει παρατηρηθεί πως τα ναρκισσιστικά άτομα, εν αντιθέσει με τους περισσότερους ανθρώπους, κάθονταν πολύ περισσότερη ώρα κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέπτη και προτιμούσαν να παρακολουθούν τον εαυτό τους σε φωτογραφίες από κάποιον άλλον, όπως και σε βιντεοταινίες. Τέλος, εκτός από έναν επεξηγηματικό τρόπο αυτοπροβολής, τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται κι από μια αρκετά απλή αυτοαντίληψη και κυνική δυσπιστία απέναντι στους άλλους.
Ο υγιής ναρκισσισμός φυσικά είναι θετικός για τον άνθρωπο, αφού εξασφαλίζει μια αρμονική συνύπαρξη με τον εαυτό μας, εσωτερική αρμονία και κίνητρο για την επίτευξη των στόχων του (κατά το δυνατόν). Στην παθολογική μορφή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, ο οποίος εμποδίζει το άτομο να αντιληφθεί την πραγματικότητα και δημιουργεί ψευδαισθήσεις που δεν οδηγούν πουθενά.

 

Αστρολογικά στοιχεία

Ο αστεροειδής 37117 Narcissus είναι ένα νέο-ανακαλυφθέν σώμα, αλλά λόγω της ταχύτητας που μπορούμε να έχουμε στους υπολογισμούς πλέον και στην στατιστική μέσω της χρήσης υπολογιστών, έχουμε την ευχέρεια να κατανοήσουμε το μήνυμά του σε ένα γενέθλιο χάρτη.

Θα αναδείξει το σημείο που μπορεί να είναι ευάλωτο στην αγάπη προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Τον κίνδυνο αυτοθαυμασμού και αλαζονείας. Σε σημείο να χάσουμε την ουσία της ύπαρξης και να μείνουμε προσκολλημένοι σε ερεθίσματα εξωτερικής ομορφιάς. Προσοχή χρειάζεται όταν κάνει όψη κύρια με προσωπικά μας στοιχεία (Ήλιο, Σελήνη ή ωροσκόπο), αν είναι γωνιακός σε οίκο ή σε ανύψωση (κοντά στο Μεσουράνημα).

Με ήπιες όψεις, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να ζούμε αρμονικά με την εμφάνισή μας.

 

ΥΓ αστρολογικά παραδείγματα ανθρώπων με έντονα τα στοιχεία του Νάρκισσου στην προσωπικότητά τους, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο εδώ

 

Σημείωση: ο πίνακας είναι του Ρώσου ζωγράφου Karl Bryullov