Από την Κέλλυ Βουράνη

Πρότυπα. Σημεία αναφοράς. Πρόσωπα, ιδέες, που φωτίζουν, καθοδηγούν. Σε αγγίζουν βαθιά μέσα στην ψυχή. Ζεσταίνουν τις κρύες μέρες της αγωνίας και του πόνου. Θέλεις να καείς μέσα στη φωτιά τους και να ισοπεδώσεις καθετί που στέκεται εμπόδιο στην πραγματοποίηση των ονείρων σου. Η δύναμη του ανθρώπου υψώνεται στις σελίδες του παρόντος και του παρελθόντος. Στη λογοτεχνία, στην επιστήμη, στην τέχνη, στον αθλητισμό, σε καθετί ανθρώπινο. Περιμένει να μυηθούμε στα μυστικά της.

Σε εποχές όπως η δική μας, το μεγαλείο τους είναι τα φτερά στα δικά μας όνειρα. Και όμως..αναζητάμε αλλού τη λύτρωση από τα πάθη της ζωής∙ σε λαμπερές τενεκεδένιες εικόνες ανθρώπων, γυμνές από αξίες, κενές από αισθήματα.  Έτσι σταυρωνόμαστε χωρίς να μπορούμε ποτέ να αναστηθούμε. Καταδικάζουμε και τα παιδιά μας να ζουν με ματαιότητες. Τα αναγκάζουμε να ταξιδεύουν χωρίς πυξίδα μέσα στο χάος των πληροφοριών και των εξελίξεων αφού το σχολείο δεν κατάφερε να τους δώσει ούτε τις γνώσεις ούτε τη μέθοδο για να ερευνήσουν και να εμβαθύνουν στα γεγονότα. Τα μαθήματά τους τα βαφτίσαμε υποχρεωτικά χωρίς ποτέ να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα τους. Πώς λοιπόν να μη στραφούν στη δύναμη της «κατασκευασμένης» αγάπης για να διασκεδάσουν ή να βρουν σύντροφο;

«Γελάμε, κυρία, όταν τους βλέπουμε να αυτοεξευτελίζονται». Το νεανικό τους βλέμμα γελά με τον ξεπεσμό μιας κοινωνίας που εκτίθεται με στόχο το κέρδος, την ίδια στιγμή που τα πιο πολλά από αυτά τα παιδιά αναγνωρίζουν τις πραγματικές αξίες της ζωής. Είναι όμως μόνα τους στον αγώνα αυτό…

Για αυτό μας χρειάζονται, ειδικά εμάς τους δάσκαλους για να τα στηρίξουμε πνευματικά και ψυχικά. Για να τους δείξουμε την αληθινή δύναμη της Αγάπης. Αυτή που κάνει τον άνθρωπο,  Άνθρωπο και όχι υπάνθρωπο. Τον κάνουν θαύμα.

Dont give up, dont give in, there is an answer to everythingLouisLouieZamperini (διακεκριμένος αθλητής των Ολυμπιακών αγώνων του Μονάχου, 1936 και ήρωας του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου)

Πίνακας του Rene Magritte “the victory via”