‘Δελίνα Βασιλειάδη’

Πέρασμα

 

Γλωσσική και υφολογική επιμέλεια: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος.

 

ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Πρώτη παρουσίαση του θεατρικού έργου

“Πέρασμα”

της Δελίνας Βασιλειάδη

 

Το βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης (Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη) και η Κάπα Εκδοτική παρουσιάζουν στις 31 Ιανουαρίου 2019 στις 19:00 για πρώτη φορά το θεατρικό έργο της Δελίνας ΒασιλειάδηΠέρασμα” που βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών το 2017 και κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.

Για το Πέρασμα θα μιλήσουν οι:

Νατάσσα Καραμανλή (συγγραφέας)

Βάγια Δανιηλίδου (σκηνοθέτις-σεναριογράφος)

Θάλεια Στεφανιδου (ιστορικός-κριτικός τέχνης)

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει-ερμηνεύσει ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. Δημήτρης Τσιλινίκος.

Υπόθεση:

Σε ένα ακατάστατο σπίτι, γεμάτο σκόνη, έπιπλα, βαλίτσες, κουτιά και βιβλία, ο Πέτρος τακτοποιεί πυρετωδώς πράγματα, προκειμένου να μετακομίσει και να πάει κάπου, κατά τα δικά του λεγόμενα, πολύ καλύτερα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, κατά την οποία επανέρχονται βασανιστικά οι σημαντικές στιγμές της ζωής του και μνημονεύονται τα πρόσωπα που έχουν φύγει πια, έχει κληθεί να τον βοηθήσει ο φίλος του ο Λάζαρος, ο οποίος όμως τον περισσότερο χρόνο τον περνά σε μια κουνιστή πολυθρόνα, δίχως να δείχνει καμία διάθεση να τον συνδράμει.

Το μονόπρακτο υπαρξιακό δράμα της Δελίνας Βασιλειάδη, βραβευμένο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών το 2017, αποτελεί μια πορεία προς την αυτογνωσία, τη μετάβαση ή τη μετακίνηση του ανθρώπου από μια κατάσταση σε μια άλλη. Καθώς ο χρόνος είναι για όλους μοιραία πεπερασμένος, περνά αμείλικτος και ολοένα λιγοστεύει, το Πέρασμα συμβολίζει την προσπάθεια του ανθρώπου να μεταβεί από την πληγή στην ίαση, από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν κάποιος