Της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

Μελέτες στα βρέφη έχουν δείξει πως η εκτελεστική δεξιότητα της αυτοσυγκράτησης, της μνήμης εργασίας, του συναισθηματικού ελέγχου και της προσοχής αναπτύσσονται γύρω στους 6 με 12 μήνες ζωής. Ωστόσο οι εκτελεστικές δεξιότητες της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας μπορεί να γίνει εμφανής στο περιβάλλον του παιδιού από τους 12 έως τους 24 μήνες. Άλλες εκτελεστικές δεξιότητες εμφανίζονται αργότερα από τα 4 έτη έως την πρώτη σχολική ηλικία. Τέτοιες δεξιότητες είναι η οργανωτικοτητα, η διαχείριση του χρόνου και στοχοπροσηλωση.

Τα παιδιά αποκτούν τις εκτελεστικές τους δεξιότητες με 2 τρόπους: τον βιολογικό και μέσω του περιβάλλοντος. Στην αρχή της ζωής οι εκτελεστικές δεξιότητες υπάρχουν μόνο εν δυνάμει. Στην πρώτη παιδική ηλικία καθώς και λίγο πριν την εφηβεία η μάθηση και η απόκτηση εμπειριών είναι στο ζενίθ.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής υγείας στην Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της προεφηβείας τα παιδιά χρειάζεται να εξασκούν τις εκτελεστικές τους δεξιότητες που σχετίζονται με τους προμετωπιαίους λοβούς καθότι διανύουν μια φάση που οι ερευνητές ονομάτισαν ως <χρησιμοποίησε την για να μην την χάσεις> .

Ακόμη οι ερευνητές (Dawson & Guare, 2018) έχουν βρει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι εκτελούν δραστηριότητες που απαιτούν αυτές τις δεξιότητες, βασίζονται στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου για να κάνει όλη την διεργασία χωρίς το έργο να μπορεί να κατανεμηθεί και σε άλλες εγκεφαλικές περιοχές όπως η αμυγδαλή. Ενώ οι ενήλικοι επιμερίζουν το έργο και σε άλλες εγκεφαλικές περιοχές λόγω της εξάσκησης που έκαναν. Αυτό το ερευνητικό εύρημα εξηγεί γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να εμπλέκουν την μνήμη εργασίας στην επιτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Τα ερευνητικά δεδομένα από νευροαπεικονιστικές μελέτες δείχνουν πως κι άλλες εγκεφαλικές περιοχές εμπλέκονται στην ανάπτυξη των εκτελεστικών δεξιοτήτων. Οι προμετωπιαίοι φλοιοί ανήκουν σε εκείνες τις εγκεφαλικές περιοχές που αναπτύσσονται πλήρως στα τέλη της εφηβείας/αρχή της νεότητας. Γι αυτό τον λόγο χρειάζεται οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί να δανείζουν τους δικούς τους προμετωπιαίους φλοιούς στα παιδιά και στους μαθητές τους μέσω του παραδείγματος τους.

Επίσης υπάρχουν ανιχνευτικά εργαλεία για το επίπεδο των εκτελεστικών δεξιοτήτων παιδιών από την προσχολική ηλικία μέχρι τα χρόνια του Γυμνασίου όπου μπορεί ο γονιός παίρνοντας το παιδί του σε κάποιον ειδικό που είναι εκπαιδευμένος στο να χορηγεί τα συγκεκριμένα εργαλεία να βοηθήσει στο να εντοπισθεί η δυσκολία ενδεχομένως σε μια εκτελεστική δεξιότητα ούτως ώστε να μπορέσει να την εξασκήσει έγκαιρα.