από την Διαβητολόγο- Διατροφολόγο Βαλάντω Χατζημανώλη.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει πως υπάρχει μεγάλη συσχέτιση της υψηλής χοληστερόλης με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλτσχάιμερ.

Το μόριο της χοληστερίνης  δρά στον εγκέφαλο ως καταλύτης που πυροδοτεί τον σχηματισμό τοξικών συσσωματώσεων της πρωτείνης βήτα αμυλοειδούς , που είναι και η αρχή εξέλιξης της νόσου. Δεν είναι σαφές αν αυτή η ανακάλυψη αφορά και την διατροφική χοληστερίνη , καθώς δεν μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Ωστόσο το σύνολο των ευρημάτων δείχνει ότι αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την νοητική λειτουργία, είτε επηρεάζοντας άμεσα την λειτουργία του εγκεφάλου είτε αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, το οποίο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την νόσο αλτσχάιμερ.

Η χαμηλή HDL ( καλή χοληστερίνη) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου της καρδιάς , που περιλαμβάνει τη στηθάγχη , το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Μεσογειακή Διατροφή , πλούσια σε φρούτα, λαχανικά , ξηρούς καρπούς , ψάρια , ελαιόλαδο και  με χαμηλή καταλωση λιπαρών αποτελεί  το καλύτερο  διατροφικό πρότυπο για πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου!

Ρίξε την κακή χοληστερόλη !

 

Αλλαγές στο καθημερινό διαιτολόγιο, μπορεί να προσφέρει μείωση της χοληστερίνης εως 30%, με την προυπόθεση ότι η ανεβασμένη αυτή  χοληστερίνη δεν οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες , ούτε λόγω κληρονομικότητας αλλά λόγω κακών διατροφικών συνηθειών.

 

  • Αύξησε την κατανάλωση σε τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, κ.ά.), φουντούκια και ίνες λιναριού

 

  • Χρησιμοποίησε μόνο ελαιόλαδο

 

  • Κόψε βαριές σε λίπη σάλτσες όπως μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος και τηγανιτά φαγητά

 

  • Κατανάλωσε πολύ νερό καθημερινά και επέλεξε γαλακτοκομικά  χαμηλών λιπαρών

 

  • Επέλεξε ψωμι και δημητριακά ολικής άλεσης !

 

  • Κατανάλωσε δυο φορές την εβδομάδα σου όσπρια

 

  • Αυξησε την κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά

 

  • Πες ναι στην τακτικη άσκηση και όχι στο κάπνισμα