από την Αναστασία Δημητροπούλου.

Από τη στιγμή που η αλήθεια μοιάζει με φρούτο που μπορεί να κοπεί μόνο όταν ωριμάσει, θα πρέπει εκείνοι που την αναζητούν, να προσέχουν κατά την «συγκομιδή». Θα πρέπει να έχουν πάντοτε στο μυαλό τους πως στον ιστό των γεγονότων, πολλές αλήθειες στραγγαλίζονται, πως όσα περισσότερα τα δεδομένα, τόσο πιο πιθανό είναι να πνιγεί κανείς σε αυτά, και πως η ζωή κάθε ανθρώπου – ζωντανού ή νεκρού – αποτελεί μια μελωδία, όπου ενδεχομένως οι στίχοι να είναι λίγο μπερδεμένοι. Μα καθ’όλα συναρπαστικοί. Στίχοι που μας πιστοποιούν πως καθένας είναι μια ανθρωπότητα. Ή πιο σωστά, μια παγκόμια, ανεξίτηλη, κι ανεπανάληπτη ιστορία.

 

Αντιμέτωπη με μια τέτοια ιστορία θα βρεθεί κι η Ελίζα, και τότε θα ανακαλύψει ότι αν δεν ξέρεις κάτι που σε αφορά έμμεσα ή άμεσα, τότε δεν ξέρεις τίποτα. Θυμίζεις φύλλο που αγνοεί ότι είναι μέρος ενός δέντρου. Στο νέο μυθιστόρημα της Ελένης Γαληνού, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, «Μυστική Διαθήκη – οι κρυφοί κόσμοι της Δούκισσας της Πλακεντίας»,το παρελθόν είναι μυστηριώδες, το μυστηριώδες προκαλεί περιέργεια, κι η περιέργεια δεν είναι παρά η βάση της επιθυμίας της πρωταγωνίστριας να κατανοήσει. Πολύ σύντομα, οι ισορροπίες της θα ανατραπούν, κι η ίδια θα κλιθεί να αξιοποιήσει τη φωτιά κι όχι τις στάχτες από το βωμό του παρελθόντος. Η σχέση της με τον Χρήστο θα τερματιστεί χωρίς όμως να την αφήσει με συναισθηματικά χρεολύσια, παρόλα αυτά, την ίδια περίοδο θα χάσει αιφνιδίως και τη μητέρα της, και μονάχα τότε θα πειστεί πως υπάρχουν κάποιες απώλειες με τις οποίες είναι αδύνατο να συμβιβαστείς.

 

Όταν θα βρεθούν στα χέρια της ένα κόσμημα, μια σειρά επιστολών και χάρτες, για τους οποίους δεν είχε ιδέα, θα αναρωτηθεί ποιά είναι η Γαλλίδα Αριστοκράτισσα που της ανήκαν κάποτε όλα αυτά, και τι σχέση θα μπορούσε να έχει με την οικογένειά της. Η αλήθεια είναι πιο μακριά από ό,τι φαντάζεται η Ελίζα, όμως όσο εξικοιώνεται μαζί της, καταλαβαίνει πως η Γαλλίδα Αριστοκράτισσα είναι ένας θλιβερός σωρός από μυστικά. Μια γυναίκα που με τον τρόπο της ζητά βοήθεια από την Ελίζα. Στις έρευνες που ακολουθούν, η Ελίζα δε θα είναι μόνη. Κοντά της θα βρεθεί η φίλη της, Κωνσταντίνα, κι ο νέος της σύντροφος, Ρήγας. Κάπως έτσι θα συνδυάσει τη δύναμη της φιλίας, την σαρωτική παρουσία του έρωτα, αλλά και την ανυπομονησία της να λύσει τον γρίφο που τής ήρθε ουρανοκατέβατος. Το παρελθόν έχει για τα καλά γαντζωθεί από το παρόν, κι αν κάτι ισχύει είναι πως τίποτα δεν διευθετείται ποτέ οριστικά αν δεν διευθετηθεί σωστά.

 

Σε ένα χωροχρονικό παιχνίδι ανατροπών, εναλλαγής συναισθημάτων, Ιστορίας και μυστικών, των οποίων έχει έρθει η ώρα να αποκαλυφθούν, η Ελένη Γαληνού κερδίζει τις παρτίδες με τον αναγνώστη, γνωρίζοντας πως σε ένα μυθιστόρημα όλα είναι θέμα καλών κι ικανών αναλογιών. Σκιαγραφώντας το πορτραίτο μιας γυναίκας που κοίταξε τον πόνο μα και την απελπισία κατά πρόσωπο, και τα δέχτηκε όλα ως τελεσίγραφα εκ Θεού, παραδίδει αυτό το βιβλίο που κλείνοντάς το κανείς, αντιλαμβάνεται πως οι άνθρωποι χρειάζονται δυσκολίες κι αντιστάσεις για να αποκτήσουν ψυχική αντοχή, πως οι πιο αληθινές ιστορίες είναι σχεδόν πάντα καμωμένες από τη σιωπή των νεκρών, και πως κάποιοι είναι τόσο μυστικοπαθείς που έχουν μυστικά από τον ίδιο τον εαυτό τους. Το ίδιο βιβλίο είναι αυτό, στο οποίο η Γαλλίδα Αριστοκράτισσα ή αλλιώς η Δούκισσα της Πλακεντίας γέμισε τον κόσμο της με φαντάσματα για να μη μείνει μόνη, κι όπως έγραψε κι η Ντυράς στον «Εραστή» της, πολύ νωρίς στη ζωή της ήταν πολύ αργά.