Από την Άρια Σωκράτους

 

Η ελληνική γραφειοκρατία και οι -πολλές φορές- ολέθριες συνέπειες της για τους ομογενείς μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, ήταν το έναυσμα της δημιουργίας της εξειδικευμένης εταιρίας Greek Advisors, με έδρα τη Ρόδο, από τον Στέλιο Σταματάκη και τον Γιώργο Βλαστό.

 

Οι Greek Advisors βρίσκονται σε τέσσερα σημεία-κλειδιά της ομογένειας: στις ΗΠΑ -συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη και Νέα Υερσέη, με συνεργάτιδα τη κα Νίτσα Μανωλά,- στη Νότιο Αφρική, στην Αυστραλία και στην Ευρώπη.

 

 1. Πότε ξεκίνησε η εταιρία Greek Advisors και ποιό ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία της;

Η Greek Advisors είναι μια Συμβουλευτική – Φοροτεχνική – Λογιστική εταιρία, η οποία ιδρύθηκε το 2018 μετά την ανάγκη εξειδίκευσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας από τους Λογιστές Φοροτεχνικούς Σταματάκη Στέλιο και Γιώργο Βλαστό,  με εμπειρία 21 και 7 ετών αντίστοιχα ως ελεύθεροι επαγγελματίες.  Έναυσμα της δημιουργίας είναι η γραφειοκρατία, για οποιαδήποτε διαδικασία, που συναντούν οι ομογενείς στην Ελλάδα.

Η γραφειοκρατία μας είναι παγκοσμίως γνωστή και δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι υποθέσεις μένουν ανολοκλήρωτες, λόγω του ότι ο φορολογούμενος πρέπει να απευθυνθεί σε μια πληθώρα από επαγγελματίες για την επίλυση της υπόθεσής του.  Οι ομογενείς, ειδικά η δεύτερη και η τρίτη γενιά, δε γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν, με συνέπεια να «παρατούν» οποιοδήποτε ζήτημα τους απασχολεί.  Η ανάγκη λοιπόν για εξειδικευμένους και έμπιστους συνεργάτες, δημιούργησε τους Greek Advisors για να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Ελλάδας και ομογένειας.

Διαπιστώνοντας καθημερινά, από πρώτο χέρι, πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η ζωή για έναν πολίτη, -πόσο μάλλον εάν αφορά ομογενή που η κατοικία του βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ο οποίος εξαρτάται από συγγενείς ή φίλους για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα- αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους ομογενείς πολίτες ως μια εταιρεία ειδικών, εντεταλμένη να αναλαμβάνει όλες τους τις υποθέσεις.

Το βασικότερο είναι ότι ο πελάτης μας, δε χρειάζεται να αναζητήσει άλλο λογιστή, άλλο δικηγόρο, άλλο μηχανικό, άλλο τοπογράφο και άλλο συμβολαιογράφο για μια εντολή ή διαδικασία.

Συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους μηχανικούς, τοπογράφους, δικηγόρους, συμβολαιογράφους απ’ όλη την Ελλάδα.

 

 1. Από ποιές χώρες προέρχονται κυρίως οι πελάτες σας;

Οι πελάτες μας προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αυστραλία, την Αφρική, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Σε κάθε χώρα, υπάρχουν εκπρόσωποί μας οι οποίοι δημιουργούν τη γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον πελάτη και εμάς ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και γρηγορότερη επίλυση του εκάστοτε θέματος.

 

 1. Υπάρχουν κάποια θέματα με τα οποία ασχολείστε τα οποία είναι πιο σημαντικά από κάποια άλλα;

Τα σημαντικότερα θέματα αφορούν υποχρεώσεις και οφειλές προς το δημόσιο, κατοίκων εξωτερικού που έχουν δημιουργηθεί και οι ίδιοι έχουν άγνοια.  Ένας κάτοικος εξωτερικού είναι υποχρεωμένος για υποβολή φορολογικής δήλωσης για κάθε πραγματικό εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα.  Ενώ λοιπόν, ο Έλληνας νομοθέτης τον απαλλάσσει από αυτήν την υποχρέωση για το σπίτι που έχει ή για το αυτοκίνητο που διατηρεί (απαλλαγή τεκμηρίων), τον υποχρεώνει στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, για τυχόν τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί στην Ελλάδα και είχε την «ατυχία» να λάβει έστω κι ένα λεπτό του ευρώ από τόκο.  Επίσης για κάθε ακίνητο που κατέχει στην Ελλάδα υποχρεούται στην καταβολή Φόρου Ακινήτων.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το δημόσιο, πλέον καθημερινά, προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς και φτάνει μέχρι και κατασχέσεις ακινήτων, σε περιπτώσεις οφειλών που δεν έχουν εξοφληθεί η διακανονιστεί.  Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας συνεργάτης, ένας Greek Advisor, για να αποτρέπονται αυτές οι δυσάρεστες εκπλήξεις λόγω έλλειψης έγκαιρης ενημέρωσης.

Άλλα σημαντικά θέματα που βλέπουμε να προκύπτουν καθημερινά και να αφορούν ομογενείς είναι ζητήματα όπως:

 • Κληρονομικά θέματα ακίνητης περιουσίας,
 • Μεταβιβάσεις ακινήτων (πώληση – αγορά – δωρεές – γονικές παροχές),
 • Μεσολάβηση – Διαχείριση αστικής περιουσίας μέσω αστικής μίσθωσης είτε μέσω πλατφόρμας, Airbnb, booking κλπ,
 • Επιλογή ορθών επενδυτικών δραστηριοτήτων στην πατρίδα τους.

Επίσης, η δεύτερη ή τρίτη γενιά ομογενών δε γνωρίζουν πού βρίσκονται τα ακίνητά τους με αποτέλεσμα αυτά να χάνονται υπέρ του δημοσίου ή υπέρ τρίτων.. (χρησικτησίες ακινήτων)

 

 1. Υπήρξε περίπτωση δύσκολου ζητήματος στο οποίο δεν μπορούσατε να ανταπεξέλθετε;

Ένα ζήτημα γίνεται δύσκολο, όταν υπάρχει έλλειψη συνεννόησης από την άλλη πλευρά. Ένα παράδειγμα είναι πως μπορεί να ζητήσουμε από τον πελάτη μας ένα πληρεξούσιο -απαραίτητο για τη διεκπεραίωση κάποιου θέματος- το οποίο να αδυνατεί να φέρει. Αυτό, μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη πολλών εμπλεκομένων οι οποίοι να μην συνεννοούνται μεταξύ τους και να περιπλέκει τη διαδικασία.

Φυσικά, υπάρχουν και οι «μπερδεμένες» περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα να θέλει κάποιος να πάρει υπηκοότητα και να έχει χάσει όλα τα επίσημα έγγραφά του.

Είναι επίσης πολλές οι περιπτώσεις που ενώ κάποιοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, στην Ελλάδα φαίνονται ως μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας.  Ο λόγος είναι ότι όταν ο πολίτης αποφάσισε να ¨ξενιτευτεί¨ δεν ενημέρωσε την Δ.Ο.Υ. που άνηκε.  Το αποτέλεσμα;  Να ζητήσει το Ελληνικό κράτος να φορολογηθεί για το παγκόσμιο εισόδημα του.   Ένας πολίτης λοιπόν, όταν φεύγει μόνιμα από την Ελλάδα πρέπει να ενημερώνει το λογιστή και την εφορία, με το πέρας έξι μηνών, για την αλλαγή κατοικίας.

 

 1. Τι γίνεται στην περίπτωση όπου εμπλέκονται σε μια υπόθεση πολλά αδέλφια τα οποία έχουν κοινά περιουσιακά στοιχεία αλλά δεν επικοινωνούν καθόλου καλά μεταξύ τους; Έχει συμβεί να σας καλέσει κάποια πλευρά να λογοδοτήσετε για την δική σας εμπλοκή στην υπόθεση;

Όχι επειδή εμείς ενεργούμε ως εντολοδόχοι.  Αναλαμβάνουμε την εντολή από τον πελάτη μας, ενημερώνουμε και αναθέτουμε σε δικηγόρο την υπόθεση και ο δικηγόρος ολοκληρώνει τη διαδικασία.  Το πρόβλημα δεν έγκειται ανάμεσα στον έναν αδελφό και το δικηγόρο ή τον λογιστή του αλλά ανάμεσα στα αδέλφια.  Προτείνεται πάντα να υπάρχει από πριν συνεννόηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, αφού η έλλειψη της μπορεί δυστυχώς να κοστίσει αρκετά.

6. Ποιές είναι οι διαδικασίες που ακολουθείτε όταν έρθει σε επαφή μαζί σας ο ενδιαφερόμενος πελάτης;

Αρχικά, συζητάμε με συνέπεια και διακριτικότητα με τον πελάτη σεβόμενοι πάντα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και κατανοώντας πλήρως την υπόθεσή του.

Έπειτα, εξετάζουμε πιθανά σενάρια και καταλήγουμε σε λύσεις και στρατηγικές μαζί με τους συνεργάτες μας, (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι) φροντίζοντας να πετύχουμε ανταγωνιστικές τιμές και εξασφαλίζοντας χρόνους παράδοσης.

Καταλήγουμε στο συνολικό κόστος, το χρόνο ολοκλήρωσης και παραθέτουμε τη πρόταση στον ενδιαφερόμενο. Εξηγούμε τη διαδικασία στον πελάτη κι από κει και πέρα εκείνος αποφασίζει εάν θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας ή όχι.

Φυσικά, ενημερώνουμε τον πελάτη σε κάθε βήμα ώστε να έχει γνώση των κινήσεων μας και συντονίζουμε τους συνεργάτες μας, για τη συνεπή ολοκλήρωση των υπηρεσιών μας.

 

 1. Τι είδους συμβουλές δίνετε στους επιχειρηματίες ως σύμβουλοι επιχειρήσεων;

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν, αρχικά, το σωστό τομέα επένδυσης και έπειτα να προχωρήσουν την επένδυσή τους με σωστά βήματα.  Η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης και ο υπολογισμός του ρίσκου που αυτή θα φέρει, αποτελεί πρόκληση ακόμα και για έναν επιχειρηματία ο οποίος κατοικεί εδώ και έχει ξεκάθαρη εικόνα για την ελληνική πραγματικότητα.  Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι για τους ομογενείς πολίτες είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση.  Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε σε κάθε τους βήμα.

 

 1. Μέχρι τώρα ποιά ήταν η ανταπόκριση των ομογενών προς την εταιρία σας;

Η εταιρία μας δημιουργήθηκε πρόσφατα, στις 28 Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής έχει πολύ θερμή ανταπόκριση.  Η ιστοσελίδα μας έχει αυξημένη επισκεψιμότητα από όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από συναδέλφους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι για συνεργασία και σε ανάθεση των εκκρεμοτήτων τους.  Γνωρίζουμε αυτές τις ανάγκες πολλά χρόνια τώρα κι όσον αφορά στην χρέωση των υπηρεσιών, απευθυνθήκαμε στους καλύτερους που είχαν τις καλύτερες τιμές για τους πελάτες μας.  Οι ίδιοι οι μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μας ευχαριστούν που κάναμε ένα τέτοιο εγχείρημα για τους ομογενείς.  Άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να σου ανοίξει κάποιος την πόρτα και να σου εξηγήσει πως θα λυθεί. Ας μη ξεχνάμε πως οι ομογενείς έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν σωστά τις γραφειοκρατικές καταστάσεις στο εξωτερικό. Ψάχνουν στο λογιστή και στο δικηγόρο τους έναν συνεργάτη με τον οποίο υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης.

Σε εμάς λοιπόν βρίσκουν αυτόν τον συνεργάτη, ο οποίος με επαγγελματισμό, με έγγραφη συμφωνία και με άμεση ενημέρωση στέκεται δίπλα του ως Greek Advisor για οποιαδήποτε υπόθεσή του.

https://www.ekirikas.com/greek-advisors-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84/