Από την Άρια Σωκράτους.

ΤΑΜΠΑ. Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 στις  τέσσερις το απόγευμα η τελετή της αδελφοποίησης της πόλης της Τάμπα στη Φλόριδα με το Ηράκλειο Κρήτης στο Tampa City Hall. Την επίσημη συμφωνία αδελφοποίησης υπέγραψαν ο δήμαρχος της πόλης της Τάμπα Bob Buckhorn και ο δήμαρχος του Ηρακλείου Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός. Οι δύο δήμαρχοι εμφανώς συγκινημένοι εξέφρασαν τη μεγάλη τους χαρά και ικανοποίηση για την αδελφοποίηση των πόλεών τους, η οποία θα θέσει τα θεμέλια για σύσφιξη των πολιτιστικών, επαγγελματικών και εκπαιδευτικών τους σχέσεων.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επιφανείς προσωπικότητες  όπως ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα κ. Δημήτριος Σπάρος, ο Πρόεδρος του AHEPA Family  of Tampa, κ. Gus Paras, οι οποίοι αποτελούν και τους πρωτεργάτες της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς κ. Χρυσόστομος Αλαφούζος, καθώς και εκπρόσωποι πολύ σημαντικών οργανισμών και Ιδρυμάτων όπως οι Ahepa officers and members, Daughters of Penelope officers and Members, University of South Florida Morsani College of Medicine Academic Alliance and Dermatology, University of South Florid-College of Arts and Sciences, ο Πανκρητικός Σύλλογος Αμερικής, Pancyprian Association of Florida και  Panhellenic Federation of Florida.

Ο δήμαρχος της πόλης της Τάμπα Bob Buckhorn μετά το τέλος της τελετής μίλησε αποκλειστικά στον Εθνικό Κήρυκα για το μεγάλο γεγονός της αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

«Για μας σημαίνει πάρα πολλά η αδελφοποίηση με το Ηράκλειο Κρήτης. Έχουμε πολλούς φίλους και γείτονες με ελληνική καταγωγή, υπάρχει μια τεράστια ελληνική κοινότητα στο Τάρπον Σπρινγκς. Εδώ και αρκετό καιρό ο Πρόεδρος του AHEPA κ. Gus Paras και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα με ρωτούσαν τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό το θέμα και αποφασίσαμε πως θα ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, ειδικά με μια πόλη σαν το Ηράκλειο που μοιάζει τόσο πολύ με την Τάμπα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος και συγκινημένος για το γεγονός αυτό επειδή είναι και το τελευταίο που θα κάνω κατά τη διάρκεια της θητείας μου η οποία λήγει σε 90 μέρες.

Το Ηράκλειο είναι παρόμοιο σε έκταση και πληθυσμό με την Τάμπα, είναι μια πόλη λιμάνι, έχουν σπουδαία πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα, υπάρχει ήδη μια σχέση με το πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδα και την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ανυπομονώ να δω αυτή τη σχέση να αποδίδει καρπούς.

Η αδελφοποίηση πρακτικά σημαίνει πως πολλοί κάτοικοι της Τάμπα θα ταξιδεύουν τώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Η Τάμπα είναι ένα κέντρο κοσμοπολιτισμού με πολλές εθνικότητες, μια ζωντανή πόλη γεμάτη ενέργεια, η οποία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται σε όλους τους τομείς. Δεν είναι ένα μέρος για συνταξιοδότηση όπως πολλά μέρη στη Φλόριδα. Ο μέσος όρος ηλικίας εδώ είναι τα τριανταέξι χρόνια και στο πρόσφατο μέλλον η Τάμπα θα είναι το οικονομικό κέντρο της Βορειοδυτικής ακτής. Έχουμε το μεγαλύτερο λιμάνι στην πολιτεία της Φλόριδα, μιλάμε πολλές γλώσσες, έχουμε πολλές κουλτούρες για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Επίσης η Τάμπα είναι το μεγαλύτερο κέντρο μέσων μαζικής ενημέρωσης της Φλόριδα και το όγδοο μεγαλύτερο στις ΗΠΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι τοίχους.

Επίσης,ο δήμαρχος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος με τον οποίο δημιουργήσαμε μια πολύ σημαντική φιλία.»

Μετά το τέλος της τελετής ακολούθησε τιμητικό δείπνο στο ξενοδοχείο Floridan Palace Hotel με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ομιλίες και παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς.

Ο Πρόεδρος του AHEPA Family  of Tampa, κ. Gus Paras κατά την εναρκτήρια ομιλία του χαιρέτισε την εκδήλωση εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επίτευξη του πολύ σημαντικού στόχου της αδελφοποίησης των δύο πόλεων και ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Τάμπα κ. Δημήτριο Σπάρο και όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση.

«Σήμερα είναι μια πολύ συγκινητική μέρα, κάτι που όταν ήρθα για πρώτη φορά στη Φλόριδα δεν περίμενα να μου συμβεί, τουλάχιστον δεν περίμενα να μου συμβεί τόσο γρήγορα. Χαίρομαι πολύ που καταφέρνει και πετυχαίνει μια τέτοια προσπάθεια και πιστεύω ότι η επιλογή του Ηρακλείου ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει. Το Ηράκλειο και η Τάμπα είναι και οι δύο πόλεις που αναπτύσσονται με τεράστιο δυναμισμό και έχουν εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς θεσμούς. Είναι και οι δύο κόμβοι για τον ελληνισμό και τις επιχειρήσεις. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο χωρών είναι αναμφισβήτητα η ελληνοαμερικανική κοινότητα, η παρουσία μιας ανθούσας κρητικής κοινότητας μεταξύ αυτών αλλά θεωρώ ότι η αδελφοποίηση δεν θα πρέπει να παραμείνει περιορισμένη με τις ομάδες αυτές μόνο. Ο σκοπός μας είναι η σύνδεση να μονοπωλήσει περισσότερο από τα απλά εθιμοτυπικά γεγονότα της αδελφοποίησης. Οιι δήμαρχοι της Τάμπα και του Ηρακλείου πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στις επιχειρήσεις αλλά και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους.», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα κ. Δημήτριος Σπάρος.

Ο  δήμαρχος του Ηρακλείου Κρήτης κ. Βασίλης Λαμπρινός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία ήταν η τελευταία της βραδιάς δήλωσε τα ακόλουθα:

«Κανείς δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος όταν βρίσκεται ανάμεσα σε τόσο σπουδαίους Έλληνες που με κάνουν να νιώθω πως βρίσκομαι ανάμεσα σε στενούς μου φίλους και συγγενείς. Αυτού του είδους οι ενέργειες, η αδελφοποίηση των δύο πόλεων έχουν πάντα θετική σημασία όταν και τα δύο μέλη ενεργήσουν όπως έχουν συμφωνήσει. Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης ξεκινά μια πρώτη ενέργεια που αφορά στην αναταλλαγή των ιατρικών σχολών του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την υπέροχη φιλοξενία και σας περιμένουμε στο Ηράκλειο για να ανταποδόσουμε τα ίσα.»

Το τριήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 με την πραγματοποίηση συμποσίου στο ξενοδοχείο Floridan Palace Hotel με θέμα το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών και την εξάπλωση της ελληνικής κουλτούρας στην περιοχή της Τάμπα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρουσίαση του πολιτισμού της Κρητης όπως η Μινωική μόδα στην εποχή του χαλκού καθώς και επίδειξη των ελληνικών πολεμικών τεχνών.

https://www.ekirikas.com/%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7/