Από την Λίλιαν Σίμου

 

Για πρώτη φορά έμαθα για το χόμπι της παρατήρησης πουλιών (birdwatching) μέσω της βιογραφίας της Φίμπι Σνέτσινγκερ (Μπερνέτ, το πατρικό της), αμερικανίδα παρατηρήτρια πουλιών, η πλέον διάσημη, με καταγραφή και αναγνώριση 8.398 ειδών στο ενεργητικό της.

Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1931 στο Λέικ Ζούρικ της πολιτείας Ιλινόι των ΗΠΑ. Κόρη του μεγάλου διαφημιστή Λίο Μπερνέτ (1891-1971), σπούδασε γερμανική φιλολογία, προτού αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στην παρατήρηση πουλιών.

Το 1981 διαγνώσθηκε με καρκίνο του δέρματος σε προχωρημένο στάδιο και οι γιατροί της έδωσαν λίγους μήνες ζωής. Η Φίμπι όμως δεν σταμάτησε να ταξιδεύει και να βρίσκεται σε αναζήτηση των αγαπημένων της φτερωτών φίλων. Οι γιατροί διαψεύτηκαν στις προβλέψεις τους και το τέλος της ήρθε μετά από 18 χρόνια,  στη Μαδαγασκάρη στις 23 Νοεμβρίου 1999, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε εν ώρα δράσης ανατράπηκε και την καταπλάκωσε.

Το 2003 εκδόθηκαν τα απομνημονεύματά της με τίτλο «Birding on Borrowed Time» («Παρατήρηση πουλιών με δανεικό χρόνο»).

Τρία από τα τέσσερα παιδιά, που απέκτησε με τον σύζυγό της Ντέιβιντ Σνέτσινγκερ, ακολουθούν το χόμπι της.

Η αλήθεια είναι πως αγαπώ πολύ  τα δάση, τα βουνά, τα ποτάμια και τις λίμνες. Αλλά δεν συνέβη παλαιότερα να βρεθώ εξοπλισμένη με τα απαραίτητα «εργαλεία» και «ειδικούς» στην παρατήρηση σε ένα ταξίδι.

Έως ότου, πήρα μέρος στην εκδρομή στο Δέλτα του Νέστου και στις Θρακικές λίμνες και υγροβιότοπους, με φίλους και συνεργάτες της ΑΝΙΜΑ.

Η εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Παρά τις δυνατές βροχές που προηγήθηκαν της επίσκεψής μας στη Θράκη, είχαμε έναν θαυμάσιο καιρό, με μόνο πρόβλημα την υπερχείλιση αρκετών σημείων του ποταμού και ορισμένων λιμνών.

 

Ωστόσο, η παρατήρηση των πουλιών, τα υπέροχα τοπία, οι λιμνοθάλασσες και οι λίμνες, μας προσέφεραν την ευκαιρία να απολαύσουμε το φυσικό περιβάλλον της όμορφης Θράκης.

Με κιάλια, τηλεσκόπια και περιβαλλοντολόγους,  γνώστες των πουλιών κάθε περιοχής, παρακολουθήσαμε 75 είδη πουλιών. Μεταξύ αυτών, πελαργούς που παρέμειναν να ξεχειμωνιάσουν στα μέρη εκείνα, φαλαρίδες, αητούς, γερακίνες, φοινικόπτερα (τα γνωστά μας φλαμίνγκος), ερωδιούς, κορμοράνους, πελεκάνους…

Εντύπωση μου έκανε ο ροζ πελεκάνος και ο αργυροπελεκάνος, όπως και τα ψαρόνια σε έναν υπέροχο σχηματισμό, για τον οποίο έμαθα πως αποτελεί αμυντική κίνηση απέναντι σε άλλα πουλιά-θηρευτές.

Το Μουσείο Φυσικού Περιβάλλοντος, ένας θαυμάσιος χώρος εκπαίδευσης μικρών και μεγάλων, φτιαγμένος με μεράκι από τους περιβαλλοντολόγους της Κομοτηνής – και σεμινάριο πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα άγρια ζώα και πουλιά 

Απελευθέρωση νεαρού κύκνου, μετά από την θεραπεία του

Απελευθέρωση γερακίνας, μετά από την θεραπεία της

 

Είχαμε μάθημα πρώτων βοηθειών για άγρια πουλιά και ζώα του δάσους και απελευθερώθηκαν ένας νεαρός κύκνος και δύο γερακίνες, που είχαν θεραπευθεί με τη φροντίδα των περιβαλλοντολόγων της περιοχής.

Πιστεύω πως η επαφή με την Φύση είναι κάτι το μοναδικό…

Οι σημαντικές οργανωμένες ομάδες στην χώρα μας είναι η Ορνιθολογική Εταιρεία και η ΑΝΙΜΑ. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι εραστές της Φύσης, μεμονωμένοι ή σε συλλόγους λιγότερο γνωστούς.

Η Παρατήρηση Πουλιών (Birdwatching) είναι γνωστή σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με αυτή. Η γνωριμία με τους υπόλοιπους «συγκάτοικους» του πλανήτη απαιτεί συχνά συναρπαστικές αναζητήσεις σε νέα μέρη, όπου νέες εμπειρίες και εικόνες αποκαλύπτονται σε ένα συνδυασμό διασκέδασης και γνώσης. Τα πουλιά, όσο καμία άλλη κατηγορία πλασμάτων της Φύσης, προσφέρονται ιδιαίτερα γι’ αυτό τον σκοπό μια και πετούν και έτσι γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά.

Σταδιακά, όσο προσαρμόζεσαι στο δάσος και νιώθεις ένα με το περιβάλλον, αφουγκράζεσαι ήχους που δεν σου κινούσαν την προσοχή, αφήνεσαι στο θρόισμα των φύλλων, σε ένα έντομο που βουίζει εκεί κοντά, στους ήχους των πουλιών που είναι διαφορετικοί όταν θέλουν να συναντήσουν την ομάδα τους, όταν νιώθουν ανασφάλεια από την “εισβολή” μας, όταν τρομάζουν…

Το εκκλησάκι της Παντάνασσας στην λίμνη Βιστωνίδα και τα γνωστά μας φλαμίνγκος (φοινικόπτερα).

 

Συνήθως η παρατήρηση γίνεται αρχικά για να θαυμάσουμε τα όμορφα είδη που συναντάμε, στη συνέχεια οι πιο έμπειροι εξηγούν για ποια είδη πρόκειται και κάποιες πρώτες πληροφορίες για τις συνήθειές τους. Ένα βιβλίο-οδηγός που περιέχει περισσότερη εγκυκλοπαιδική γνώση και φωτογραφικό υλικό, βοηθά.

Όσοι έχουν αγάπη στην φωτογραφία, και μεράκι, με ειδικούς φακούς μπορούν να αποτυπώσουν τις μοναδικές στιγμές των πλασμάτων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η εμπειρία μας αφήνει συχνά την αίσθηση της ελευθερίας και μας επανασυνδέει με την Φύση, από την οποία προερχόμαστε και έχουμε παραμελήσει, κάψει, μολύνει… πληρώνοντας το τίμημα της τεχνολογίας και του «πολιτισμού»…