Και η αναζήτηση του πρωταρχικού Έρωτα…ένα όνειρο ζωής!

 

Από την Λίλιαν Σίμου

 

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στον Έρωτα, αυτόν τον μικρό θεό, που μας ταράζει, μας συγκινεί και μας οδηγεί σε νέες αισθήσεις, νέες εμπειρίες, νέες συγκινήσεις συγκλονιστικές. Μέσα στον γενέθλιο χάρτη μας, υπάρχουν οι δυνατότητες να ανακαλύψουμε τον Έρωτα, είτε μέσω των τομέων του έρωτα και της αγάπης (5ος και 8ος τομέας), είτε μέσω των πλανητών Αφροδίτης και Άρη, είτε μέσω του αστεροειδούς Έρωτα. Θέματα πάνω στα στοιχεία αυτά, έχουν κατά καιρούς αναφερθεί και αναλυθεί, μέσα από άρθρα στις σελίδες του .

 

Υπάρχει ωστόσο, μία άλλη μορφή Έρωτα, ο Έρως ο Πρωταρχικός. Είναι ο Έρωτας ο αγνός, ο δημιουργικός, ο ανιδιοτελής και ο άπιαστος. Αυτός που ενώνει την ανυπαρξία με την ύπαρξη και μας κάνει να αισθανόμαστε αληθινοί, ουσιαστικοί και δίνει νόημα στη ζωή μας! Αυτός που ονειρευόμαστε όλοι σε κάποια στιγμή, στην πορεία των χρόνων μας.

Ο Πρωταρχικός Έρως σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία μας, θεωρείται η δύναμη που φέρνει τάξη στο χάος και διατηρεί τη συνοχή των ειδών και ολόκληρου του κόσμου. Είναι η κίνηση από το μη είναι προς το είναι, όχι απλώς μια μεταμόρφωση και εξύψωση του γενετήσιου ενστίκτου, αλλά κάτι που δίνει νόημα στη γενετήσια ορμή και την καθυποτάσσει. Σκοπός του είναι η διαρκής κατοχή του Αγαθού.

 

Στην Αρχαία Κοσμογονία, ήταν η φυσική εκείνη δύναμη που συνένωνε τα στοιχειώδη μόρια της ύλης και σχημάτιζε τα διάφορα σώματα.

Οι Ορφικοί δέχονταν πως από το Έρεβος και το Χάος γεννήθηκε «λαμπρό αυγό», από όπου ξεπήδησε ο Έρως, φέρνοντας στη Φύση την Αρμονία

Ο Σωκράτης στο Συμπόσιο έλεγε «Δεν υπάρχει εύκολα καλύτερος βοηθός για τον άνθρωπο, για να αποκτήσει την αθανασία, από τον ίδιο τον Έρωτα».

Θα μπορούσε αυτός ο πρωταρχικός έρωτας, που είναι η πρώτη σπίθα της Δημιουργίας,  να εκφραστεί μέσα από τον γενέθλιο χάρτη μας και να προσφέρει νόημα στη ζωή μας;

 

Υπάρχει τρόπος: ένας αστεροειδής, με το κωδικό όνομα Amor 1221, φέρνει στο φως, την δύναμη αυτής της απόλυτης Αγάπης. Ανακαλύφθηκε το 1932 από τον Βέλγο E. Delporte. Είναι πρότυπο μίας ομάδας αστεροειδών που μπορούν να προσεγγίσουν τη Γη. Μέγιστη απόσταση από τον Ήλιο 162 και 143 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Περίοδος περιστροφής 2,67 έτη. Πιο κοντινή απόσταση από τη Γη 16 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Διάμετρος κατ’ εκτίμηση: 800 μέτρα.

Μέσα στον χάρτη μας, σημειοδοτεί την αληθινή Αγάπη, τον Έρωτα που δίνει ζωή και ουσία ύπαρξης. Δείχνει το σημείο, που εμείς θέλουμε να ενωθούμε πραγματικά με ένα άτομο, αλλά με αγνή, άδολη, ειλικρινή αγάπη, μακριά από κτητικότητα, σεξουαλικότητα και συμφέροντα, σε επίπεδο συμπαντικής έννοιας, δημιουργικότητας και κατανόησης.

Ο ενδιαφερόμενος πιστεύει στην αγάπη, σαν ιδέα, και περιμένει να τη βρει στον οίκο, (τομέα ζωής), που έχει τον αστεροειδή αυτόν. Πολύ βασικός στη συναστρία και στις σχέσεις μας.

 

Σημείωση: Το άγαλμα είναι έργο Τέχνης του 2ου αιώνα μ.Χ. και εκτίθεται στο Μουσείο του Ερμιτάζ, στην Πετρούπολη,  Ρωσία