Είναι Σάββατο.

Μια ημέρα που όλοι, υποσυνείδητα, την έχουμε στο μυαλό μας ως κάτι χαλαρό. Μία ημέρα, που «δεν έχουμε πρόγραμμα»..

…και όμως! Το Σάββατο, όλο το Σαββατοκύριακο, είναι δύο ημέρες, που ενώ «δεν έχουν πρόγραμμα», το τι θα κάνουμε, το προγραμματίζουμε όλη την εβδομάδα!

Το Σάββατο είναι διάφορα πράγματα.

Είναι το χαλαρό ξύπνημα, χωρίς το άγχος του ωραρίου. Είναι η απογευματινή βόλτα, η βραδινή έξοδος, σε κάποιο κέντρο, ή σε φιλικό σπίτι. Είναι, η ημέρα της γενικής καθαριότητας, η ημέρα που φτιάχνουμε «αυτό που έχουμε αφήσει άφτιαχτο όλη την εβδομάδα»…

Για πολύ κόσμο όμως, το Σάββατο είναι η ημέρα που πάνε για ψώνια. Κυρίως, για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Έτσι και εκείνο το Σάββατο. Στο σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, στο γνωστό, τεράστιο σούπερ μάρκετ, που πουλάει τα πάντα!

Εκτός από τρόφιμα και είδη νοικοκυριού, έχει ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη για το αυτοκίνητο, καφετέρια με εστιατόριο, είπαμε! Έχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!

Ο κόσμος συνωστίζεται. Τα καρότσια και τα καλάθια, ασφυκτικά γεμάτα με ψώνια. Οι ουρές στους πάγκους των νωπών προϊόντων, τεράστιες…

…και κάπου μέσα στη γενικότερη χλαπαταγή και βαβούρα, νάτη! Φαίνεται ξαφνικά!..

Σαν ηλιαχτίδα, που ξεπροβάλει μέσα από τη βαριά συννεφιά. Μια γυναίκα. Μια κυρία..

Στην αρχή, φαίνεται παράταιρη σε σχέση με το υπόλοιπο, ασουλούπωτο γενικά, πλήθος.
Όλοι είναι ντυμένοι πρόχειρα. Πολύ πρόχειρα!

Οι περισσότεροι φοράν φόρμες. Οι πιο «καλοντυμένοι», φοράνε τζιν. Αλλά αυτή, είναι ντυμένη σα να έχει πάει σε επίσημη έξοδο!..

Περασμένης ηλικίας. Ίσως κοντά στα ογδόντα. Καλοστεκούμενη όμως. Δε δίνει καμία εντύπωση αδυναμίας.

Φοράει το καλοραμμένο της, παλιομοδίτικο, ταγιέρ, με τα καλογυαλισμένα της υποδήματα. Ένα όμορφο μαντίλι, τόνιζε το ντύσιμο.
Το σύνολο ολοκληρώνεται με ένα όμορφο κάλυμμα κεφαλιού, που έδενε με μία κομψή καρφίτσα..

Στην αρχή, η κεκτημένη ταχύτητα, λέει πως είναι κρίμα αυτή η γυναίκα, στην ηλικία που είναι να πηγαίνει μόνη της για ψώνια. Όμως, στο βλέμμα της, δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί οίκτο. Ούτε καν στις κινήσεις της. Είναι απλά, μία κυρία που κάνει τα ψώνια της!..

Περιφέρεται στους πάγκους και στα ράφια, ελέγχει τα προϊόντα, βάζει αυτά που θέλει στο καλάθι της και προχωρά. Δείχνει να απολαμβάνει τη βόλτα της! Μάλλον, μετά από εδώ, θα πάει να βρει τις φίλες της στην καφετέρια του καταστήματος. Έχουν να τα πουν από το περασμένο Σάββατο!

Ίσως μετά, θα πάει στο σπίτι της και αφού πρώτα κάνει τις ετοιμασίες για το αυριανό, Κυριακάτικο τραπέζι, που θα κάνει για τα παιδιά και τα εγγόνια της, θα αράξει, να χαζέψει στην τηλεόραση, ίσως και να υποδεχθεί κάποια φίλη της, να πιούν το απογευματινό τους καφεδάκι!

Σε έναν κόσμο αγχωμένο, αυτή η γυναίκα, αυτή η κυρία, κινείται σε ρυθμούς σωστούς! Αργά, μεθοδικά, με μία αξιοπρέπεια και με μία ποιότητα, που έρχεται από μία άλλη εποχή.

Υπάρχουν, ακόμα, ανάμεσα μας αυτοί οι άνθρωποι, για να μας δείχνουν τη σωστή πορεία.
Την πορεία, χωρίς φωνές και ουρλιαχτά. Χωρίς άγχος για το τίποτα.

Τον τρόπο να είμαστε όμορφοι, ακόμα και όταν κάνουμε τα ψώνια μας..