«Η κορφή της ρίΖας» – ποιήματα Χαϊκού

Της Μαντλίν

Εκδόσεις Έλευσις και Υρδάνη

Βιβλίο και movie book

 

 

Η ιαπωνική αυτή ποιητική φόρμα, είναι μία παραδοσιακή μορφή ποιημάτων, που αποτελούνται από τρεις ομάδες των 5 – 7 – 5 συλλαβών και τοποθετούνται σε τρεις στίχους.

Σύμφωνα με την ιαπωνική φιλοσοφία, η μινιμαλιστική αυτή έκφραση ποίησης, περιέχει νοήματα, εικόνες και συναισθήματα και αποτελεί την πιο σύντομη μορφή ποίησης του κόσμου.

Εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπώσει ο δημιουργός σε τόσο σύντομη μορφή τις σκέψεις του και κυρίως σε μία ξένη γλώσσα, από αυτήν όπου αναπτύχθηκε το χαϊκού.

 

Κι όμως, στην πέννα της Μαντλίν, η σκέψη γίνεται εικόνα, αέρας, αποκτά άρωμα και χρώμα και ξετυλίγει το κουβάρι της φαντασίας, στην μινιμαλιστική περιεκτική συντομογραφία των ποιημάτων χαϊκού.

Τα ποιήματά της, μοιάζουν με εικόνες που βλέπουμε ανοίγοντας ένα παράθυρο κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο του τοίχου που μας χωρίζει από την πνευματική ανάταση… και μεμιάς, πετάμε προς ανοιχτούς ορίζοντες και ταξιδεύουμε…

Μέσα από τους λιλιπούτιους στίχους, οι συγκινήσεις προβάλλονται πληθωρικά και τα μηνύματα αγγίζουν καίρια σημεία στην καρδιά και στον νου…

 

Το βιβλίο τιτλοφορείται «Η κορφή της ρίΖας»… Εκεί όπου το δέντρο της ζωής, έχει την βάση του στην γήινη ύπαρξη, αλλά δεν χάνει την σύνδεση με το υψηλότερο σημείο, την κορφή, μέσω της οποίας τείνει το βλέμμα προς τους πνευματικούς κόσμους… Είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα εικόνα της δημιουργικής έκφρασης, όπου η έμπνευση παίρνει υλική μορφή, ριζώνει και αναπτύσσει το έργο απτό και άμεσα αντιληπτό.

Οι στίχοι διαβάζονται κλείνοντας για λίγο τα μάτια του νου και αφήνοντας να ξεδιπλωθεί η συγκίνηση της ψυχής…

 

Η ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση, έχει εξαιρετική φωτογράφηση και εικονογράφηση, προκειμένου να τονίζεται το μήνυμα κάθε ποιήματος, ενώ συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό πόνημα, ένα movie book. Εκεί, οι στίχοι κινούνται με τις εικόνες και κείμενα της Μαντλίν, κάνοντας το ταξίδι σ’ αυτή την τόσο όμορφη ποιητική προσέγγιση, ακόμη πιο συναρπαστικό!

Πολύ δύσκολη η επιλογή, ωστόσο, παραθέτω κάποιους στίχους και αφήνω σε σας την επιλογή, να αγκαλιάσετε το όλον στο βιβλίο «Η κορφή της ρίΖας»

 

Λάμπουν οι χαρές

Οι καμωμένες με φως

Μιας κρουστής σιωπής

 

Να μπορείς να θες

Χωρίς λόγο ν’αγαπάς

Άνθρωπος να’σαι

 

Γλυκιά η Ζωή

Θλιμμένοι μενεξέδες

Μου το είπανε!

 

Ξυπνά η μνήμη

Χλομιάζει το φεγγάρι

Φλέγεται ο Νους.

 

 

Παρουσίαση: Λίλιαν Σίμου