από την Άρια Σωκράτους.

ΚΛΙΑΡΓΟΥΟΤΕΡ, ΦΛΟΡΙΔΑ. Ο Ηπειρωτικός Σύλλογος της Φλόριδα φιλοξένησε τις εργασίες του 40ου Συνεδριου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής (Panepirotic Federation of Florida) και γιόρτασε τα 30 χρόνια της ίδρυσης του Συλλόγου με τη  δεξίωση που έλαβε χώρα στην κοινοτική αίθουσα του ναού της Αγίας Τριάδας στο Κλιαργουότερ το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019.

«Είμαι πολύ περήφανη για την Ηπειρωτική μου καταγωγή επειδή εμάς τους Ηπειρώτες μας διακρίνει η εντιμότητα, η πατροπαράδοτη φιλοξενία και πάνω απ’όλα ο πατριωτισμός και η γενναιοδωρία. Από τα παλιά χρόνια οι Ηπειρώτες ξενιτεύονταν επειδή το άγονο έδαφος της Ηπείρου δεν συνέτεινε στην επιβίωσή τους για αυτό και τα περισσότερα τραγούδια μιλάνε για την ξενιτιά.»είπε η  παρουσιάστρια της βραδιάς και πρώην Διευθύντρια του ελληνικού σχολείου της Αγίας Τριάδας στο Κλίαργουότερ κ. Γεωργία Μήτση.

«Είμαι περήφανη και συγκινημένη που για τρίτη φορά φιλοξενούμε τις εργασίες του Συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και γιορτάζουμε τα 30 χρόνια της Ίδρυσης του Ηπειρωτικού Συλλόγου της Φλόριδα. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το σεβασμό που δείχνετε στην κουλτούρα της Ηπείρου. Δημοκρατία, ελευθερία λόγου, άσκηση θρησκείας και προστασία της περιουσίας στη Βόρεια Ήπειρο. Πρέπει να αντισταθούμε στις ορέξεις της Αλβανικής κυβέρνησης. Στις όμορφες παραλίες της Χειμάρρας, σε αυτό το έδαφος δεν πάτησε ποτέ πόδι Τούρκου, ήταν και θα είναι πάντοτε δικό μας.» δήλωσε η Πρόεδρος του Ηπειρωτικού Συλλόγου κ. Ελεωνόρα Μιχοπούλου.

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στο συνέδριο ήταν ο Πύρρος Δήμας (Pyrros Dimas), ο οποίος έχει γεννηθεί στην Βόρεια Ηπειρο και έχει κερδίσει 4 -τρία χρυσά και ένα χάκινο- Ολυμπιακά Μετάλλια στην άρση βαρών για την Ελλάδα, ο Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επικεφαλής του Hellenic Caucus στο Κογκρέσο, η Κωνσταντίνα Μπεζιάνη (Konstantina Beziani), επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής της Αλβανίας για τις Μειονότητες και δύο δήμαρχοι από την Βόρεια Ηπειρο, ο Δήμαρχος Δερόπολης Αχιλλέας Ντέτσικας (Achileas Ntetsikas) και ο Δήμαρχος Φοινίκης, Λεωνίδας Χρήστου (Leonidas Chistou).

 Εμείς οι Ηπειρώτες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την ιστορία
μας, τον πολιτισμό μας και τα επιτεύγματά μας, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η
πατρίδα μας είναι διαιρεμένη και οι μισοί συμπατριώτες μας ζουν στην
αιχμαλωσία. Γι’ αυτό το λόγο, εμείς στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής
έχουμε βάλει ως πρωταρχική μας αποστολή να τους βοηθήσουμε και να τους
προστατέψουμε.

Διά μέσου άσκησης πίεσης στην Washington, της επιρροής μας στους διεθνείς
οργανισμούς, των απ’ ευθείας συζητήσεων με τους Αλβανούς ηγέτες και της
διαρκούς μας πίεσης στις αλβανικές αρχές, έχουμε βελτιώσει σημαντικά τη ζωή
της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Σταματήσαμε το κλίμα φόβου που οι
αρχές δημιούργησαν εναντίον τους, αυξήσαμε τις οικονομικές και πολιτικές
ευκαιρίες γι’ αυτούς και επεκτείναμε τα δικαιώματά τους να διατηρήσουν την
πίστη τους, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά τους. Το πιο σημαντικό από όλα
είναι ότι έχουμε καθιερώσει την αρχή σύμφωνα με την οποία η αμερικανική
πολιτική προς την Αλβανία καθορίζεται από τον τρόπο που αυτή
συμπεριφέρεται στην Ελληνική μειονότητα στη χώρα. Ό,τι λέμε και κάνουμε
‘‘μετράει’’ στην Αλβανία και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε μία τόσο ισχυρή
επιρροή στη χώρα και οι ηγέτες της είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν μαζί
μας, ώστε να βελτιώσουν τη συμπεριφορά προς τους ανθρώπους μας εκεί.» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας της Αμερικής  Νίκος Γκατζογιάννης-Γκέιτζ.

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και οργανωμένοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους χαλεπούς καιρούς τώρα που το έθνος μας βάλλεται από όλες τις πλευρές και να αναβαθμιζόμαστε μέσα στη κολυμπήθρα της εθνικής περηφάνιας.  Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου συνοψίχουν έντεχνα την παρούσα εποχή και ταυτόχρονα μας δίνουν δύναμη. .Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο. Νά τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου.» ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριδα, Μιχάλης Αλεξάνδρου.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα Δημήτριος Σπάρος ανέφερε μια προσωπική του εμπειρία ως φοιτητής στη Θεσαλονίκη και τη γνωριμία του με ένα Ηπειρώτη ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισε, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ο καλύτερος του φίλος.  «Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι η γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες. Έχουν απίστευτη πίστη στην πατρίδα και αγάπη στην Ελλάδα.», δήλωσε.

«Οι Βορειοηπειρώτες νιώθουμε πιο δυνατοί όταν έχουμε την αγάπη και τη στήριξη σας. Βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια την τεράστια προσπάθεια που κάνει η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία για τα δικαιώματά  μας. Μας βοηθά σε καθημερινή βάση. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας σε όλα τα επίπεδα όπως πάντα.», είπε η επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής της Αλβανίας για τις Μειονότητες στην Αλβανία κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη

«Θα είμαι πάντα στο πλευρό των  Βορειοηπειρωτών για να παράσχω οποιαδήποτε βοήθεια μου ζητηθεί. Πολλοί από εμάς ως μετανάστες και ως ομογενείς δεύτερης γενιάς όπως είμαι κι εγώ, ήρθαμε στην καλύτερη χώρα του κόσμου για να έχουμε ευκαιρίες. Δεν είναι ευκολο να εγκαταλείψει κανείς την πατρίδα του, αντίθετα είναι πολύ οδυνηρό, όμως δεν πρόκειται ποτέ να την ξεχάσουμε», δήλωσε το Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Γκας Μπιλιράκης

«Είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι, να έχουμε μία φωνή και να ακουγόμαστε και στην Αλβανία και στην Ελλάδα και να τρομάζουμε τους Αλβανούς για τα εγκλήματα που πάνε να κάνουν στη Βόρεια Ήπειρο. Ο αγώνας είναι συνεχής και δεν σταματάει ποτέ. Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια και παίζονται τεράστια παιχνίδια. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα δεν τα θυμόμαστε και γι’αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η φωνή της Πανηπειρωτικής.»  ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του από την Πρόεδρο του Ηπειρωτικού Συλλόγου της Φλόριδα κ. Ελεωνόρα Μιχοπούλου..

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς Ηπειρωτικούς χορούς από γνωστό  χορευτικό συγκρότημα.