Από την Λίλιαν Σίμου

 

Κάπως έτσι θα μπορούσε να τιτλοφορείται το συμπέρασμα από τις πρόσφατες Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις των εκπροσώπων της χώρας μας… Εκπρόσωποι που καλούνται να απαντήσουν στις ανάγκες του τόπου, του λαού, των προβληματικών θεμάτων της κοινωνίας….

Η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων ήταν ένα επιτακτικό αίτημα εδώ και πέντε χρόνια και χρειαζόταν μία συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα. Όπως αναφέρθηκε σε άρθρα, ήδη από τον Ιούνιο του 2014 ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, παρουσίασε και τεκμηρίωσε την πρόταση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Καθώς στο Σύνταγμα της Ελλάδας δεν υπάρχει ρητή αναφορά στα ζώα, υπάρχουν πολλά κενά και αδυναμίες σε πολλά θέματα: ιδιοκτησία, κυριότητα, προστασία, φροντίδα αδέσποτων, υποχρεώσεις πολιτών,  θέματα υγιεινής και άλλα συναφή.

Και έφθασε η στιγμή όπου θα περνούσε προς συζήτηση ένα νομοσχέδιο, το 24Α, βελτιωμένο σε σχέση με το περυσινό του κ Γ. Τσιρώνη  και με κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Και φυσικά, όπως πολλά παράδοξα συμβαίνουν με «φυσικό τρόπο» σ’ αυτή την χώρα… το νομοσχέδιο υπέστη παταγώδη απόρριψη!

Αλλά το ότι απορρίφθηκε δεν είναι τόσο απλό, αν κάποιος πει «τι μας ενδιαφέρουν τα ζώα, προέχουν οι άνθρωποι»…

Διότι πρώτον, τα ζώα κινδυνεύουν από τους ανθρώπους, όπως και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον!

Και δεύτερον, ας θυμηθούμε την σοφή ρήση του Γκάντι για τα έθνη: «κάθε έθνος δείχνει τον πολιτισμό του από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα»!

 

Εμείς λοιπόν… πόσο πολιτισμένους θέλουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας ως πολίτες της χώρας;

 

Θυμάμαι και απορώ, γιατί πέρυσι προσπάθησαν να περάσουν άρον-άρον το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο βουλευτής των οικολόγων Γ. Τσιρώνης, που είχε πολλές και σημαντικές ατέλειες και αποσύρθηκε προς μελέτη, μετά από πιέσεις και υπογραφές χιλιάδων αντιτιθέμενων προς τις θέσεις του και τις προτάσεις του.

Αποσύρθηκε λοιπόν το προηγούμενο, για να συζητηθεί εκ νέου, μετά από μελέτη!

Και συνέβη το εξής: το φέρνει στην Βουλή με πρωτοβουλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης, με στήριξη 55 υπογραφών, εκ των οποίων οι 52 του κόμματός του. Οι προτάσεις προς συζήτηση είχαν πολλά θετικά στοιχεία, για την αναγκαιότητα προστασίας και ευζωίας των υπολοίπων έμβιων όντων.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛΛ, το ΚΙΝΑΛΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς.

ΔΕΝ θεώρησαν πως μας είναι χρήσιμο ένα νομοσχέδιο, η Νέα Δημοκρατία (άραγε γιατί φωτογραφήθηκε προ μηνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα σκύλο προβάλλοντας την εικόνα του φιλόζωου; ), η Χρυσή Αυγή, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ «επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί»!

 

Οι ελπίδες σύντομα εξανεμίστηκαν, καθώς σ’ αυτή την σημαντική στιγμή για να θέσουμε όρια και να δείξουμε πως διαθέτουμε ποιότητα και πολιτισμό, οι αντιπρόσωποι του λαού, τοποθετήθηκαν ως εξής:

92 υπερψήφισαν

130 καταψήφισαν

40 δήλωσαν «παρών» – δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει τι λέτε…ας προχωρήσουμε σε άλλα…

Και οι υπόλοιποι δεν έκαναν τον κόπο να είναι παρόντες…

 

Σ΄αυτή την εκπληκτική στάση όσων στέλνουμε να μας εκπροσωπούν για να βελτιώσουν –θεωρητικά- τη ζωή μας, υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του οποίου προτάθηκε το νομοσχέδιο, ψήφισαν μόνο οι 69 υπέρ του
  • Μεταξύ εκείνων που καταψήφισαν ήταν και 14 που είχαν υπογράψει το αίτημα του Γ. Κυρίτση για να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση. Δηλαδή δεν ψήφισαν την δική τους πρόταση!!!
  • Ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν, ήταν η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, κτηνίατρος στο επάγγελμα και επιφορτισμένη με την κατάρτιση του νέου νόμου για την προστασία των ζώων
  • Άλλη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε «παρών», ήταν η Χαρά Καφαντάρη, η οποία στην συνέντευξη Τύπου του κ. Χρυσόγονου είχε δηλώσει πως ήταν κρίσιμο να υπάρξει πλαίσιο προστασίας για τα ζώα
  • «Παρών» ψήφισε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Παρασκευόπουλος, ο οποίος είχε δεχτεί με χαρά (!) στελέχη της ΠΦΠΟ για να υπογραμμίσει την ανάγκη της προσθήκης πλαισίου για το θέμα.
  • Καταψήφισαν επίσης οι εξής (σημαντικοί -θεωρητικά- για την παιδεία και το περιβάλλον!) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Γιώργος Δημαράς, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, της οποίας το υπουργείο εμπλέκεται άμεσα στις κακοποιήσεις ζώων, ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (που έκανε ευαίσθητες δηλώσεις άλλοτε για τα ζώα) Β. Αποστόλου
  • Οι Οικολόγοι καταψήφισαν μέσω του Δημαρά και του Τσιρώνη (αφού δεν πέρασε η δική του πρόταση που είχε μύρια κενά… αρνήθηκε να συζητηθεί άλλη!) και η ανησυχία τους για τα ζώα τελείωσε εκεί…

Αυτοί είναι κάποιοι μόνο “ευαισθητοποιημένοι” κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που απαξίωσαν την κάθε προσπάθεια και φυσικά μαζί με τα κόμματα που ασυζητητί αρνήθηκαν να συμμετέχουν, ας δούμε την εικόνα που παρουσιάζει όλο το πολιτικό θεατρικό σκηνικό της χώρας.

Όλοι αυτοί και οι συνεργαζόμενοι με αυτούς, μας καλούν να συμμετέχουμε με την ψήφο μας και ενώ διατείνονται πως διδάσκουν «Παιδεία, πολιτισμό και σεβασμό στο Περιβάλλον» προκλητικά περιφρόνησαν κάθε προσπάθεια συγκρότησης του πλαισίου και των ορίων.

Αυτοί και όσοι τους συντηρούν ως «σύστημα», διατείνονται πως μοχθούν για το καλό μας…

Και σαν επισφράγισμα της απαράδεκτης κατάστασης, είχαμε την προκλητική ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΣΕ), μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, όπου ανέφεραν περιχαρείς με τίτλο «Οι βουλευτές και τα κόμματα «άκουσαν» την ΚΣΕ». Το διάβασα σε σελίδες φιλοζωικών και σε εφημερίδα και έφριξα…

Οι αγαπητοί κυνηγοί αναφέρουν ευθαρσώς «Η ΚΣΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τον ώριμο και συγκροτημένο τρόπο που η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της χώρας μας απέτρεψε το ενδεχόμενο της εξίσωσης ανθρώπων και ζώων στο Σύνταγμα της χώρας μας»

Και συνεχίζουν το ίδιο απροκάλυπτα με δικά τους λόγια: «Όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε, η ΚΣΕ επιδόθηκε σε ένα μπαράζ επαφών με το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ώστε βουλευτές, υπουργοί, εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου να αντιληφθούν στην πραγματική τους διάσταση τους κινδύνους που εγκυμονούσε η συγκεκριμένη πρόταση…» και κάπου στη συνέχεια αναφέρουν πως κατάφεραν να πείσουν για όλα αυτά που θα ακολουθούσαν εάν και εφόσον όλων των ειδών τα ζώα αποκτούσαν… «συνταγματικά δικαιώματα»!

Προσωπικά θα ήθελα να αναφέρω στους «συμπαθείς» της ΚΣΕ πως και οι άνθρωποι ανήκουν στο ζωικό βασίλειο.  Ενδεχομένως να τους διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα ζώα, καθώς είναι το μόνο αυτοκαταστροφικό είδος, το οποίο ταυτόχρονα καταστρέφει τον συνάνθρωπό του, τα άλλα έμβια όντα και το φυσικό περιβάλλον εσκεμμένα και χωρίς αιδώ!

Θυμάμαι που έλεγε κάποτε η γιαγιά μου την λαϊκή ρήση «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»…Αλλά εδώ πλέον δεν ξέρω τι έχει μείνει εκτός δυσωδίας…