@επιμέλεια Άννα Μουσογιάννη

Στο #writersgang στόχος μας είναι η επιμόρφωση, η επικοινωνία και η ποιοτική ενημέρωση. Γι αυτό το λόγο την Τετάρτη 06/03/2019 βρέθηκα να παρακολουθήσω ένα μάθημα δια ζώσης και έπειτα να πάρω συνέντευξη από τον υπεύθυνο επικοινωνίας Α.Λ.Π Γιώργο Καπελλαρής. Η θεματολογία πλούσια που άπτεται των ενδιαφερόντων του ευρύ κοινού και ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ενώ οι περισσότεροι κύκλοι γίνονται sold out λίγο μετά που θα ανακοινωθούν.


Το Α.Λ.Π με την ποιότητα του και το κύρος των εισηγητών του έχει καταφέρει να προσελκύσει ένα πλήθος κόσμου (σε Χανιά, Μαρούσι, Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη) και αυτό αποδεικνύεται με τα γεμάτα αμφιθέατρα. Προτού όμως προχωρήσουμε με τη συνέντευξη θα ήθελα να αναφερθώ στο μάθημα που παρακολούθησα το οποίο τόσο σε ποιότητα όσο και σε κύρος είναι ισότιμο με άλλα μαθήματα του Α.Λ.Π. Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο εισηγητής κος Χρήστος Αραμπατζής μας μιλάει για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Το μάθημα είχε θέμα: “Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων”και κράτησε το κοινό καθηλωμένο για 2,5 ώρες ενώ κατά τη διάρκεια του μαθήματος υπήρξε και διαδραστικότητα.

ο κος Χρήστος Αραμπατζής μας μιλάει για σχέσεις και ολοκληρωμένες προσωπικότητες

Περισσότερες πληροφορίες και για νέους κύκλους μαθημάτων θα βρείτε εδώ : alpedu.eu

Μετά την έκβαση του μαθήματος αυτό που εξέλαβα ήταν ικανοποίηση τόσο από την πλευρά των μαθητών, οι οποίοι γενικότερα ήταν ευχαριστημένοι από τον κύκλο μαθημάτων που έχουν παρακολουθήσει, όσο και από του εισηγητή, ο οποίος ήταν διαθέσιμος να μιλησει με τα άτομα που είχαν παρακολουθήσει το μάθημα για κάποιες απορίες.

Όπως ανέφερα ήδη, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Α.Λ.Π Γιώργος Καπελλαρής μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες σε μια πολύ όμορφη συζήτηση που είχαμε:

Τι είναι το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο;

Το Α.Λ.Π. από το 2005 έως σήμερα, αποτελεί τον κυριότερο φορέα προσφοράς στην κοινωνία, έγκυρης επιστημονικής γνώσης και ανάδειξης της προσωπικής ανάπτυξης, ως εργαλείο για μια καλύτερη προσωπική ζωή και μια καλύτερη κοινωνία.

Μέσα από τη διοργάνωση θεματικών Κύκλων Μαθημάτων, με εισηγητές κορυφαίους ακαδημαϊκούς και καταξιωμένους επαγγελματίες από διάφορους τομείς, προάγει το ιδεώδες της δια βίου μάθησης, όπως το οραματίστηκαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, Πλάτων, Σωκράτης, Αριστοτέλης.

Οι σπουδαστές στο Α.Λ.Π. μέσα από εισηγήσεις πανεπιστημιακού επιπέδου σε εκλαϊκευμένη γλώσσα, απολαμβάνουν το όφελος του διαρκούς εμπλουτισμού των γνώσεων τους, που συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινής ζωής τους.

Η πολυετής εμπειρία και οι χιλιάδες πολίτες που  έχουν εμπιστευθεί το Α.Λ.Π. το καθιστούν, ως τον πλέον αξιόπιστο φορέα και την πλέον πετυχημένη πρακτική διά βίου μάθησης στην χώρα μας.

Στο Α.Λ.Π. πιστεύουμε στην τέχνη της Ζωής με την γνώση της Επιστήμης.

Η συμμετοχή του κοινού είναι απαραίτητη για την έκβαση του εκάστοτε μαθήματος

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Α.Λ.Π.) δημιουργήθηκε το 2005 στην Κρήτη, σημειώνοντας από την πρώτη ημέρα μεγάλη επιτυχία. Στην συνέχεια επεκτάθηκε στην Αθήνα και λίγο μετά και στην Θεσσαλονίκη, ενώ πλήθος είναι τα αιτήματα για νέα τμήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σήμερα λειτουργεί 8 τμήματα: 2 στην Κρήτη, 4 στην Αθήνα και 2 στην Θεσσαλονίκη με χιλιάδες σπουδαστές να παρακολουθούν τους κύκλους μαθημάτων του. Στο Α.Λ.Π. μας έχουν κάνει την τιμή από ιδρύσεως του να έχουν διδάξει εκατοντάδες διακεκριμένοι και αναγνωρισμένοι εισηγητές, διεθνούς εμβέλειας από ότι καλύτερο σε ανθρώπινο δυναμικό διαθέτει η χώρα μας, όπως ο Φιλόσοφος Κώστας Αξελός, η Βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη Αρβελερ, ο Φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο Αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής και πολλοί άλλοι.

Στο Α.Λ.Π. οι σπουδαστές είναι συνδημιουργοί στο πρόγραμμα σπουδών τους καθώς έχουν την ευκαιρία στην αξιολόγηση που κάνουν με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου μαθημάτων να προτείνουν θέματα προς υλοποίηση, προτάσεις που το Α.Λ.Π. λαμβάνει υπόψη του στην διαμόρφωση του προγράμματος.

Τι πραγματεύεται ;

Το Πρόγραμμα σπουδών του Α.Λ.Π. διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες  και τα ενδιαφέροντα του μέσου πολίτη και αφορά θέματα προσωπικής ανάπτυξης, όπως π.χ. θέματα επικοινωνίας, ψυχολογίας, φιλοσοφίας, σχέσεων, ψυχικής και σωματικής υγείας, περιβάλλοντος, πολιτισμού κ.α. Το Α.Λ.Π. υπηρετεί την διά βίου μάθηση που αποσκοπεί αποκλειστικά στην βελτίωση της  καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Στο Α.Λ.Π. οι σπουδαστές είναι συνδημιουργοί στο πρόγραμμα σπουδών τους καθώς έχουν την ευκαιρία στην αξιολόγηση που κάνουν με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου μαθημάτων να προτείνουν θέματα προς υλοποίηση, προτάσεις που το Α.Λ.Π. λαμβάνει υπόψη του στην διαμόρφωση του προγράμματος.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι αίθουσες όπου γίνονται τα μαθήματα του Α.Λ.Π. γεμίζουν ασφυκτικά, εδώ και 14 χρόνια και αρκετός κόσμος μένει εκτός, καθώς ολοκληρώνονται πάρα πολύ γρήγορα οι εγγραφές σε κάθε Κύκλο!


Γεμάτο αμφιθέατρο με ανθρώπους που αγαπάνε να μαθαίνουν

Σε μια κοινωνία που οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν πάρει την κατιούσα θεωρείτε ότι οι κύκλοι που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις βοηθάνε και προάγουν τη σημασία των σχέσεων γενικότερα;

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένας τομέας μεταξύ των πολλών που το Α.Λ.Π. συμβάλει στην βελτίωση τους καθώς πράγματι στην εποχή μας αντιμετωπίζουν πολυποίκιλα προβλήματα, και η χρησιμότητα της παρακολούθησης των Κύκλων μαθημάτων του Α.Λ.Π. είναι αποφασιστικής σημασίας και εξαιρετικής χρησιμότητας για την αντιμετώπιση τους.

Θεωρούμε ότι το Α.Λ.Π., με την εμπειρία και τη μοναδικότητα όλων αυτών των χρόνων, είναι ο μόνος φορέας δια βίου μάθησης που είναι σε θέση να εμπνευστεί, να σχεδιάσει και να προσφέρει Προγράμματα σπουδών με γνώμονα τον Άνθρωπο και τις ανάγκες που έχει στη ζωή του.  

Ποια θεματολογία έχουν την μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο;

Όλες οι θεματολογίες έχουν τη μέγιστη ανταπόκριση από τον κόσμο. Το Α.Λ.Π. έχει αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου στα θέματα της προσωπικής ανάπτυξης και της δια βίου επιμόρφωσης, για αυτό και όλα τα προγράμματα γνωρίζουν τεράστια απήχηση. Μέσα από την συνεχή έρευνα και την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, έχει κατορθώσει να δημιουργεί προγράμματα που ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που ζητάει ο κόσμος.

Ενώ όλοι υποστηρίζουν, ότι οι άνθρωποι στους καιρούς μας δεν σηκώνονται από τον καναπέ τους, ότι δεν συναθροίζονται, ότι καταφεύγουν στην νάρκωση της τηλεόρασης, ότι δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτα πέραν της επιβίωσης, ότι έχουμε στερέψει σε πνευματικότητα, ως σαν να μην έχουμε πλέον συναρπαστικά ερωτήματα για την ζωή, και  που η λέξη αλλαγή παραμένει σύνθημα κι όχι προσωπική στάση ζωής, το πλήθος του κόσμου που συρρέει στις αίθουσες όλων των τμημάτων του Α.Λ.Π. δίνουν μια δυνατή απάντηση. Ναι, υπάρχει ακόμη ζωή μέσα στην κοινωνία, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, που επιμένουν να σκέφτονται και να αναζητούν και να νοιάζονται για την προσωπική τους ανάπτυξη.

Σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους απευθύνονται τα Προγράμματα του Α.Λ.Π., καλύπτοντας με άριστο διδακτικό τρόπο και συνεπή οργάνωση την προσωπική φιλοδοξία για περαιτέρω ανάπτυξη και πνευματική καλλιέργεια.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για τους εισηγητές των σεμιναρίων ;

Όλοι οι εισηγητές του Α.Λ.Π. είναι καταξιωμένοι, ξεχωριστοί και χαρισματικοί και οι σπουδαστές βιώνουν μια ξεχωριστή διδακτική εμπειρία. Όλοι τους υπηρετούν την γνώση με πάθος και με πολύ προθυμία ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις μας για να διδάξουν στο Α.Λ.Π. καθώς θεωρούν ότι έχουν καθήκον και χρέος προς την κοινωνία να της επιστρέψουν μέρος της υπεραξίας που εκείνη του έχει προσδώσει. Όλοι οι εισηγητές είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και διακρίνονται για το γεγονός της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της διδασκαλίας τους. Μπορούν σε απλή και κατανοητή γλώσσα, να μεταφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι εμπειριών, αλλαγής και περαιτέρω προσωπικής ανάπτυξης. Οι συμμετέχοντες συμβάλλουν και σε αυτό το επίπεδο οργάνωσης του Α.Λ.Π. δημιουργικά, καθώς στο τέλος κάθε Κύκλου αξιολογούν και όλους τους ομιλητές. 

Είναι μοναδικό συναίσθημα, να βλέπουμε τα φωτεινά πρόσωπα των σπουδαστών μας μετά από κάθε διάλεξη και τις ερωτήσεις τους για το πότε θα προκηρυχτούν οι νέοι Κύκλοι, ενώ ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι εν εξελίξει!

Γιατί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα στο Α.Λ.Π ;

Το να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα του Α.Λ.Π., αποτελεί μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία! Η θεματολογία, η ζωντανή διδασκαλία, οι εισηγητές, η αλληλεπίδραση και η συμμετοχή, οι κοινωνικές και φιλικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των σπουδαστών, οι δυνατές συγκινήσεις από όσα μοιραζόμαστε μέσα στην αίθουσα είναι μόνο από τα μερικά οφέλη που απολαμβάνει όποιος παρακολουθεί τους Κύκλους του Α.Λ.Π.

Είναι μοναδικό συναίσθημα, να βλέπουμε τα φωτεινά πρόσωπα των σπουδαστών μας μετά από κάθε διάλεξη και τις ερωτήσεις τους για το πότε θα προκηρυχτούν οι νέοι Κύκλοι, ενώ ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι εν εξελίξει!

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, πως όταν ένας νέος εισηγητής μας προσέρχεται στην αίθουσα για να διδάξει και αντικρίζει όλο αυτόν τον κόσμο μένει έκθαμβος για το πλήθος του κόσμου.

Το Α.Λ.Π. σήμερα, προσφέρει κάτι μοναδικό από οποιονδήποτε άλλο φορέα: διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο διδασκόντων ομιλητών, και τη πολυπληθέστερη ομαδική συμμετοχή ενηλίκων ατόμων στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης.

Το Α.Λ.Π. ιδρύθηκε με στόχο να καλύψει την ανάγκη της άμεσης πρόσβασης του απλού κόσμου στην έγκυρη επιστημονική γνώση, γνώση που πρακτικά θα συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας του. 

Όλοι οι άνθρωποι του Α.Λ.Π. ονειρευόμαστε:  Ένα Α.Λ.Π. σε κάθε πόλη της χώρας και κάθε πολίτης να έχει παρακολουθήσει έστω και ένα κύκλο μαθημάτων του, προσθέτοντας έτσι το δικό του λιθαράκι, μέσα από την ατομική αλλαγή, στην αλλαγή και το κτίσιμο μιας νέας καλύτερης κοινωνίας στην οποία θα ζούμε όλοι μας την καλύτερη ζωή που αξίζουμε.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ : alpedu.eu