από την Κέλλυ Βουράνη.

«Έστιν άρα η αρετή έξις προαιρετική εν μεσότητι ούσα τη προς ημάς..» Αριστότελης, Ηθικά Νικομάχεια, (Β6,14-16)

«Κυρία δεν το ˊχω με την έκθεση. Απλά δε γράφω καλά.»

 Η απάντηση της απογοήτευσης. Η σκέψη που γίνεται πεποίθηση και στάση ζωής. Εκείνο που σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτε παρά μόνο αν ήσουν κάποιος άλλος, ο λεγόμενος κύριος καλύτερος. Μόνο που ο καλύτερος είσαι εσύ ο ίδιος και δεν το ξέρεις. Θεωρείς ότι είσαι θύμα των περιστάσεων, των ανθρώπων, του ίδιου σου του εαυτού. Μέσα στα μύχια της ψυχής αισθάνεσαι σα να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου ∙ σα να μην πιστεύεις πως εσύ ο ίδιος μπορείς.

 «Κυρία όλα τα κάνω λάθος». Η πεποίθηση της αποτυχίας, η αυτοεκπληρούμενη προφητεία για ένα αδιέξοδο δρόμο. Για ένα δρόμο ατελείωτο χωρίς αγκάθια να σε ματώνουν, χωρίς βοήθεια όταν πέφτεις, γιατί πολύ απλά δεν έχεις σηκωθεί ποτέ για να δείξεις τη δύναμή σου. Και τότε πώς ξέρεις ότι όλα τα κάνεις λάθος; Εικάζεις το αποτέλεσμα χωρίς να ξέρεις τη διαδικασία, χωρίς να έχεις ανέβει ένα, ένα τα σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή. Και τα σκαλοπάτια μπορεί να είναι πολλά. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Στο πόσο θα επιμείνεις για να απαλλάξεις τον εαυτό σου από την ήσσονα προσπάθεια. Πόσο ή έξις του κατώτερου σε κυριεύει.

 Ξεχνάς ότι ο κακοτράχαλος δρόμος της ζωής διασχίζεται μόνο με προσπάθειες. Ξεχνάς ότι ο μόνο αυτός ο δρόμος σε δικαιώνει και δε χρειάζεσαι κανέναν για να στο πει και να το νιώσεις. Είσαι απλά έτοιμος ή έτοιμη να αλλάξεις πορεία. Να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο, μοναδικά ωραίο. Όλα αυτά  ήταν ένα κακό όνειρο που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ γιατί είναι κομμάτι σου, ζωή σου.

 Για σένα που επέλεξες να «φύγεις» από τη ζωή, μη νομίσεις ότι όλα θα προσφερθούν εύκολα. Μη νομίσεις ότι όλα θα ζήσουν για να περάσεις άνετη ζωή γεμάτη χαρές και γέλια. Το φως στο σκοτάδι θέλει απόφαση, θέλει πειθαρχία, θέλει αγάπη για τη ζωή και το ταξίδι της. Ένα ταξίδι μακρινό γεμάτο φουρτούνες και ήρεμα λιμάνια. Για αυτό μη μέμφεσαι το σκοτάδι σου. Είναι φωτεινό αυτό το σκοτάδι. Είναι το μόνο πέρασμα για μια ευτυχισμένη ζωή.

 Και μη νομίσεις ότι είναι έξω από εσένα όλο αυτό. Μόνο εσύ μπορείς να το αλλάξεις, αρκεί να το θελήσεις. Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις ένα παντοδύναμο όργανο που ονομάζεται Νους. Αυτό είναι το όπλο σου. Με αυτό μπορείς να νικήσεις τα πάντα. Με αυτό μπορείς να χτίσεις μια ζωή γεμάτη συνήθειες αγαπημένες. Συνήθειες που αποκτώνται με επιμονή, με προσπάθεια  και πίστη. Βήματα αργά και σταθερά θα σε οδηγούν στο στόχο μέρα με την ημέρα. Και δε χρειάζεται να σκέφτεσαι «τι θα γινόταν αν», γιατί θα γίνεται με αγάπη για τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Με τον πόθο της εσωτερικής εξέλιξης που ξέρει να τιθασεύει τα πάθη και να ταξιδεύει προς την αλήθεια.

 Την αλήθεια πρέπει να θυμάσαι πάντα όταν κινδυνεύεις να σε καταπιούν τα κύματα των λαθών σου. Αυτή είναι το μαγικό μαντήλι Λευκοθέας και σαν άλλος Οδυσσέας φορώντας το, θα οδηγηθείς σώος στη στεριά του ανώτερου εαυτού σου, «πολύτλας» (πολύπαθος), «πολύμητις» (συνετός), «πολύτροπος» και καρτερικός πλέον.

 Για αυτό μην εγκαταλείπεις ποτέ το ταξίδι. Την αρματωσιά του Νου σου φτιάξε και ξεκίνα. Το θυμό του Ποσειδώνα μη φοβάσαι..