Την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 20:30 η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση «Η Ιεροτελεστία της άνοιξης». Πρόκειται για εικαστικό αφιέρωμα στη Ζωή που γεννιέται και παράφορα ανθίζει.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Άννα Αχιλλέως, Νεκτάριος Αποσπόρης, Δικαία Δεσποτάκη, Μιχάλης Καραϊσκος, Σάββας Μαβίδης, Τίμος Μπατινάκης, Βαγγέλης Πολύζος, Ειρήνη Τατάκη

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στηνIANOS Αίθουσα Τέχνης (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Εγκαίνια: Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, 20:30

Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαρτίου έως 11 Μαΐου 2019

Λίγα λόγια για την Έκθεση:

Η ΙΑΝΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ συνεχίζοντας το εκθεσιακό πρόγραμμά της, και με αφετηρία το συναρπαστικό μουσικό πόνημα του Ιγκόρ Στραβίνσκι, χαιρετίζει την Άνοιξη στην Αθήνα διοργανώνοντας ένα εικαστικό αφιέρωμα έμπλεο εικόνων, συνειρμών και συμβολισμών.

Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης (Le Sacre du Printemps) είναι το χορόδραμα που συνέθεσε ο Igor Stravinsky (1882-1971 ) µεταξύ 1912 – 1913 για τα Ρωσικά µπαλέτα του Sergei Diaghilev σε

χορογραφία Vaslav Nijinsky και κοστούµια του Nicolas Roerich. Το έργο που φέρει τον υπότιτλο «Εικόνες από μια παγανιστική Ρωσία» και αναπαριστά μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, που καταλήγει στη θυσία μιας κόρης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα του 20ου αιώνα. Το έργο κατακλύζεται  από μια κεντρική ιδέα: το μυστήριο και τη μεγάλη δύναμη της Άνοιξης», ενώ οι λαϊκές µελωδίες που απαντώνται εδώ, προερχόμενες από τη Λιθουανία, τη Ρωσία, Ουκρανία και τη Λευκορωσία, σχετίζονται µε παλιές τελετουργίες γύρω από την Άνοιξη. Σύμφωνα με το σενάριο του έργου, μετά από έναν δύσκολο χειµώνα η φύση σιγά-σιγά ξυπνάει και αρχαίες φυλές συγκεντρώνονται για εορταστικές ιεροτελεστίες γιορτάζοντας τον ερχοµό της Άνοιξης. Μια γριά µάγισσα χρησιµοποιεί κλωνάρια για να προβλέψει το µέλλον. Οι γυναίκες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της Άνοιξης. Όλοι γιορτάζουν την ιερή δύναµη της µητέρας Γης. Οι άντρες αναπαριστούν παραδοσιακά πολεµικά παιχνίδια. Ο γηραιότερος σοφός έρχεται από το χωριό και πραγµατοποιείται ο χορός της Γης. Καθώς σκοτεινιάζει οι κοπέλες εκτελούν αρχαίους σχηµατισµούς και µια από αυτές επιλέγεται ως η Εκλεκτή. Πέφτοντας κάτω στο έδαφος οι κοπέλες επικαλούνται τα αρχαία πνεύµατα. Η Εκλεκτή αρχίζει και ολοκληρώνει τον τελικό χορό για να επιτευχθεί ο εξευµενισµός των θεών της Άνοιξης. Στην πραγματικότητα ο Stravinsky φιλοτέχνησε µια ηχητική απεικόνιση και αποθέωση του φαινοµένου που ονοµάζουµε Ζωή στην πιο αρχέγονη διάστασή του.

Χορηγός επικοινωνία: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Λίγα λόγια για την IANOS Αίθουσα Τέχνης

Η IANOS Αίθουσα Τέχνης διανύει τον έκτο χρόνο λειτουργίας της υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, εστιάζοντας στην παρουσίαση θεματικών αφιερωμάτων και ατομικών εκθέσεων με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν της λογοτεχνίας και της ποίησης, αλλά και τη σχέση ενός χώρου αφιερωμένου στον κόσμο του βιβλίου με την πόλη που τον περικλείει.

IANOS Αίθουσα Τέχνης, Αθήνα: Σταδίου 24, 2103217810

Ώρες λειτουργίας: Δευ-Παρ: 09:00-21:00, Σαβ: 09:00-20:00

Επικοινωνία IANOS

Τ: 2103217810 (εσ. 5), Ε: pr@ianos.gr

Link Εκδήλωσης:

https://www.ianos.gr/events/ianos-aithousa-texnis-i-ierotelestia-tis-anoixis-ekd.html