Γράφει ο Ερμής:

«Ω! Ερμή, πόσο εύκολο είναι τελικά να εξαπατηθεί κάποιος όταν υπερεκτιμά τις δυνατότητές του;» με ρώτησε χθες ο Ζέφυρος.

«Γνώριζα κάποτε μια κόρη, που ως παιδούλα είχε συνηθίσει να την αγαπούν. Ως έφηβη, να τη θαυμάζουν και ως γυναίκα να την ποθούν.

Ήταν τόσο όμορφη και γλυκιά που ένα χαμόγελό της αρκούσε για να της δωρίσει ό,τι επιθυμούσε.

Όλα ήταν εύκολα και απλά και καθώς κάποιος άλλος μεριμνούσε πάντοτε για τις ανάγκες της, εκείνη δεν χρειαζόταν να προσπαθήσει απολύτως για  τίποτα.

Καταλαβαίνεις, επομένως Ερμή, ότι ήταν ένα κακομαθημένο παιδί που μεγαλώνοντας όχι μόνο δεν έμαθε να είναι ευγνώμων για όσα κέρδιζε ακοπίαστα, αλλά απαιτούσε όλο και περισσότερα, δίχως να υπολογίζει τις συνέπειες.

Σταδιακά όλοι όσοι την φρόντιζαν, χάθηκαν από κοντά της, είτε γιατί κουράστηκαν από τις αξιώσεις της, είτε γιατί δεν υπέμεναν άλλο το πείσμα της, είτε γιατί ο χρόνος ξεθώριασε την ομορφιά της και η μορφή της δεν συγκινούσε πλέον κανέναν.

Έμεινε μόνη και χαμένη σ’ έναν κόσμο που μέχρι τότε θεωρούσε ότι της ανήκε. Η ζωή που της είχε χαρίσει τα δώρα της, της ζητούσε να αναλάβει τις ευθύνες της.

Εκείνη όμως δεν ήξερε τι σημαίνει εργασία, αγώνας, συμβιβασμός και καθημερινή προσπάθεια. Είχε εθιστεί στο κέρδος δίχως προσφορά και στην απολυτότητα της διακοσμητικής ανυπαρξίας της».

Συνταγή της Αμβροσίας: Όμορφα και γλυκά

Υλικά:

1 κιλό φραγκοστάφυλα

½ κιλό ζάχαρη

½ κρασοπότηρο νερό

Λίγη βανίλια

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα φραγκοστάφυλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε για μία ώρα και στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, μέχρι να δέσει το γλυκό.

Πίνακας: «The Murmur of the Sea», Delphin Enjolras.