Ταξίδι στην Κερκίνη, έναν σημαντικό υδροβιότοπο
Από την Λίλιαν Σίμου
Τέλος Μαρτίου, ταξίδεψα ακόμη μία φορά στον βορρά της χώρας μας, στον νομό Σερρών και επισκέφθηκα μεταξύ άλλων σημείων, την σημαντική λίμνη Κερκίνη.
Μία λίμνη που έχει περάσει από αρκετές διακυμάνσεις. Ακολουθώντας την ιστορική της διαδρομή, θα δούμε πως τροφοδοτείται από τον Στρυμόνα και είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία των γεωλόγων, 20.000 χρόνια πριν, οι παγετώνες που έλιωναν στη Pοδόπη και σχημάτισαν μια τεράστια λίμνη που κάλυψε τα χαμηλότερα μέρη της πεδιάδας των Σερρών και του Στρυμόνα. Ωστόσο, καθώς ο ποταμός κατεβάζει μεγάλους όγκους νερού και λάσπης, δημιουργήθηκαν προσχώσεις και μειώθηκε το βάθος και η έκταση της λίμνης. Στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους η μεγάλη λίμνη έχει χωριστεί σε δύο μικρότερες, την Kερκινίτιδα και την Πρασσιάδα.

Η σημερινή λίμνη Κερκίνη πρέπει να βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή της Πρασσιάδας. Το 1932 σχηματίστηκε ένα φράγμα στον Λιθότοπο για αρδευτικούς λόγους της ευρύτερης περιοχής των Σερρών και η θεωρείται από πολλούς πως αποτελεί τεχνητή λίμνη. Αυτό είναι λάθος όμως. Η λίμνη προϋπήρχε.
Είναι πολύ μεγάλη σε έκταση, αν και δεν είχαν λιώσει ακόμη τα χιόνια από το όρος Μπέλες («ωραίο βουνό» στα βουλγαρικά) και ήταν χαμηλή η στάθμη του νερού σε πολλά σημεία.
Περιηγηθήκαμε τα σημεία που ήταν προσιτά για παρατήρηση πουλιών, καθώς οι εκδρομές μου είναι συνήθως με φίλους από την ΑΝΙΜΑ (προστασία αγρίων ζώων και πουλιών) και εραστές του περιβάλλοντος, είτε έχουν συναφή επαγγέλματα, είτε είναι λάτρεις της φυσικής ζωής.


Για την Κερκίνη μας μίλησε ο υπεύθυνος του φορέα προστασίας της, μας εξήγησε την ιστορία της, τις δύσκολες και λιγότερο δύσκολες εποχές που πέρασε ο τόπος και το οικοσύστημά της, μας έκανε να προσεγγίσουμε περισσότερο το περιβάλλον της. Τα προβλήματα πολλά, όπως σε πολλά όμορφα μέρη της χώρας μας. Λάθη στην διαχείριση των υδάτων, στα αναχώματα, που προκάλεσαν κατ΄επανάληψη πλημμυρικά φαινόμενα, καθιστώντας τον όμορφο τόπο δύσκολο για τους κατοίκους του και για τους γεωργούς.
Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμ. ανάλογα με την εποχή. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής.

Πήγαμε βαρκάδα στην λίμνη με στόχο να πλησιάσουμε τα πουλιά της και να θαυμάσουμε την έκτασή της. Ήταν μία μοναδική εμπειρία.




Είδαμε πολλά φοινικόπτερα (φλαμίνγκος), κορμοράνους, πάπιες, χήνες, πανέμορφα σκουφοβουτηχτάρια, απελευθερώσαμε μία ασημομέτωπη χήνα και αργυροπελεκάνους και ροδοπελεκάνους, από το κλειστό πλέον κέντρο περίθαλψης της Αίγινας.

Εκεί κοντά είδαμε κοπάδια βουβαλιών και δοκιμάσαμε κρέας βουβαλίσιο, παγωτό και γλυκά από βουβαλίσιο βούτυρο. Και ανακαλύψαμε διαφορετικά είδη τρυποκάρυδων.

Σε μία από τις όμορφες στιγμές, βρεθήκαμε στο ορεινό χωριό Άνω Πορρόια, που ήταν ιδιαίτερα γραφικό, αν και δεν είχαν ακόμη πρασινίσει τα δέντρα. Δοκιμάσαμε πέστροφα και νιώσαμε πολύ όμορφα σε γραφική ταβέρνα…

Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να έχει κάποιος στην περιοχή, είναι μία επίσκεψη στο οχυρό του Ρούπελ. Εκεί οι στρατιώτες μας ξενάγησαν στον διάσημο οχυρό και μας περιέγραψαν τις στιγμές που έζησαν οι υπερασπιστές του.
Επίσης υπάρχουν τα θερμά λουτρά στο Σιδηρόκαστρο, για όσους θέλουν να αναζωογονηθούν J


Η λίμνη Κερκίνη και η γύρω περιοχή, είναι από τους υπέροχους υδροβιότοπους που διασώζονται σήμερα, καθώς είναι πλούσιος σε πανίδα και χλωρίδα και πέρασμα για πολλά μεταναστευτικά πουλιά ειδικά την Άνοιξη.