Γράφει ο Ερμής:

Δεν είναι όμορφες όλες οι ιστορίες και ούτε έχουν πάντοτε αίσιο τέλος. Υπάρχουν φορές που η ασχήμια και η κακία υπερβαίνουν και κυριεύουν με την παρουσία τους ό,τι αγγίξουν.

Όσο δύσκολο και εάν είναι όμως να παραδεχτεί κάποιος τη νίκη τους, οφείλει να βρει τον τρόπο να τις αντιμετωπίσει και αυτό ακριβώς έκανε και ο άνδρας της ιστορίας που μου αφηγήθηκε ο Ζέφυρος.

Καθημερινά παρατηρούσε τα γεγονότα που εξελίσσονταν γύρω του και το βράδυ κατέγραφε τις σκέψεις του και τις τύπωνε σε μικρά ανυπόγραφα φυλλάδια τα οποία άφηνε σε διάφορους υπαίθριους χώρους, ώστε να τα διαβάσουν οι συμπολίτες του.

Ο στόχος του δεν ήταν να αποσιωπήσει, αλλά να στηλιτεύσει κάθε μορφή βίας, αδικίας, εκμετάλλευσης, ασέβειας και ανομίας και να αφυπνίσει όσους περισσότερους μπορούσε.

Δεδομένου ότι τα κείμενά του δεν ασχολούνταν με τον έρωτα και την αγάπη αγνοούνταν από το πλήθος. Παρόλα αυτά υπήρχαν αρκετοί που δεν ήθελαν να εθελοτυφλούν και χαίρονταν που κάποιος άλλος τολμούσε να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που πίστευαν και οι ίδιοι.

Καθώς ο καιρός περνούσε και συνεχιζόταν η διανομή των φυλλαδίων, εκείνοι που απεύχονταν τη διατάραξη του σκηνικού της επικράτησης του ισχυρού και της καταδυνάστευσης του αδύναμου, συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να δράσουν.

Αναζήτησαν τον άγνωστο αρθρογράφο, τον εντόπισαν, τον εξουδετέρωσαν και ήσυχοι πλέον θεώρησαν ότι ο κίνδυνος εξαφανίστηκε.

Δεν υπολόγισαν όμως ότι στον κόσμο κρύβεται πάντα κάποιος τολμηρός που ξέρει ότι ο ρόλος του στη Γη δεν περιορίζεται στο φαγητό, το ποτό και τη διασκέδαση, αλλά στη συμβολή στην εξέλιξη και τη βελτίωση του συνόλου του οποίου αποτελεί μέλος.

Γι’ αυτό λοιπόν οι φωνές διαμαρτυρίας δεν έπαψαν ποτέ, αφού ο άγνωστος συντάκτης δεν ήταν παρά μονάχα μια φωνή από τις πολλές που χρειάζονταν απλώς ένα ερέθισμα για να υψώσουν την έντασή τους.

Συνταγή της Αμβροσίας: Συγκαλύψεις

Υλικά:

3 χωριάτικα φύλλα για πίτα

5 αυγά

500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250 γραμμάρια φυτικό βούτυρο (μαλακό)

½ κούπα τυρί κρέμα

½ κούπα στραγγιστό γιαούρτι

1 κούπα σπανάκι

½ κούπα κρεμμυδάκια φρέσκα (μόνο το άσπρο μέρος)

Αλάτι – πιπέρι

Δυόσμος

Εκτέλεση:

Πλένουμε καθαρά το σπανάκι και το κρεμμυδάκια. Τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε ελαφρά. Τοποθετούμε σε μια λεκάνη τα αυγά, το βούτυρο, το τυρί, το γιαούρτι, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο (που έχουμε ψιλοκόψει) και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ.

Προσθέτουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, προσέχοντας η ζύμη να γίνει σαν του κέικ. Εάν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο γάλα.

Στρώνουμε το ένα φύλο σε αποσπώμενη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και το αλείβουμε ελαφρά με λάδι. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο (χωρίς να το λαδώσουμε) και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο και το ενώνουμε με τα δυο της βάσης. Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και αλείβουμε λίγο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με μερικούς κόκκους από πολύχρωμα πιπέρια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C περίπου για 1 ώρα.

Πίνακας: «The passion of creation», Leonid Osipovich Pasternak