Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια
κείμενα, εικονογράφηση: ΖΩΗ ΝΙΚΗΤΑΚΗ
Εκδόσεις Κονιδάρη

“Υπήρχε λένε κάποτε, στην αρχή του όλου, ή πριν απ΄όλα, μιαν εποχή, που όλοι οι άνθρωποι ούτε λίγο μα ούτε πολύ ήσανε όλοι τους Θεοί. Έβλεπαν την καταιγίδα κι εκείνη ερχόταν και ξέσπαγε πάνω στον ωκεανό. Άκουγαν τον σεισμό και έπειτα η γης κουνιότανε συθέμελα.
Έβλεπαν το Δέντρο και ο σπόρος μεγάλωνε και μεγάλωνε και έβγαζε άνθη και καρπούς και έκανε κλαριά και δυνατό κορμό και από κάτω του ξεκουράζονταν τα όνειρα και πότε πότε και οι καημοί. Σκέφτονταν έναν πλανήτη και ο πλανήτης σχηματιζόταν, ονειρεύονταν έναν κόσμο και ο κόσμος υφαινόταν. Ανάσαιναν και κάθε στιγμή που έπαιρναν μιαν ανάσα, απλωνόταν μεταξύ γης και ουρανού μια σκάλα μαγική και υφαίνονταν τα όνειρα και ξετυλίγονταν οι ευχές κι οι προσευχές. Τίποτα αδύνατο δεν φάνταζε, αφού όλες οι πιθανότητες και οι ευκαιρίες για το θαύμα μέσα τους κυοφορούνταν και αναπαύονταν. Μια μικρή στάλα θέλησης έφτανε η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί, το θαύμα να συμβεί, και σ΄όλο το μεγαλείο της απλότητάς του, να ξεδιπλωθεί και γέφυρα να φτιάξει, το φως για να περάσει.”

Το παραμύθι είναι ένας τρόπος να σκύψει κανείς στα βάθη της ψυχής του και να την αφουγκραστεί, να επικοινωνήσει με τη σιωπή, τους φόβους του, τα εγώ του. Είναι ένας τρόπος για να ονειρευτούμε, να ξαναθυμηθούμε, να επανενωθούμε με την ψυχή και να υφάνουμε την πραγματικότητά μας. Μα κι ένας δρόμος μαγικός την πλάνη του φόβου να υπερβούμε, μα και την άκρη της κλωστής να πιάσουμε, τη γέφυρα από την αρχή να φτιάξουμε. Άλλωστε τα παραμύθια όλων των λαών κουβαλούν υφάδια τούτου του ονείρου από την αυγή του χρόνου, μιλούν με τρόπο συμβολικό και παραβολικό για το μεγάλο ταξίδι της ψυχής στην Πηγή να επιστρέψει, για το μυητικό ταξίδι αυτογνωσίας στο πέρασμα της ζωής και τη διαδικασία της συνειδητότητας.
Και πως το υλικό τούτο να μην είναι ανθεκτικό, αφού στη μοίρα του ανθρώπου είναι να ονειρεύεται, να οραματίζεται και να δίνει πνοή στα όνειρά του μέσω του δώρου του θαυμαστού που του ΄χει δοθεί, εκείνου της δημιουργίας;
Στο βιβλίο αυτό, θα συναντήσετε δώδεκα παραμύθια εμπνευσμένα από ιστορίες σοφίας παλιές της ανατολής, μα και νέα, που όλα τους δημιουργήθηκαν από την αρχή και όλα τους θαρρώ μιλούν για αλήθειες της καρδιάς παλιές μα πάντα νέες και διαχρονικές… Απευθύνονται σε μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται, μα και σε όσους θέλουν να επανασυνδεθούν με τον πυρήνα της ύπαρξής τους και να ξαναθυμηθούν αλήθειες της καρδιάς που έχουν λησμονήσει. Εξάλλου, από την αρχή του χρόνου, τα παραμύθια ήταν ένας τρόπος, μια αφορμή για να συναντηθούν τα μέλη της κοινότητας γύρω από μια φωτιά, να συνδιαλλαγούν, να επικοινωνήσουν μέσα από την καρδιά τους, να μοιραστούν τη στεναχώρια τους, τον πόνο τους, τον καημό τους, αλλά και τη χαρά τους και τα όνειρά τους. Μέσω των παραμυθιών μπορούσαν οι άνθρωποι να μιλήσουν για μεγάλες αλήθειες, για οδυνηρές καταστάσεις, για δυσβάσταχτους πόνους με έναν τρόπο απλό και γλυκό, με μία γλώσσα ποιητική και συμβολική. Αυτός ο μαγικός κόσμος, που τα παραμύθια κουβαλούν στα φτερά τους, μας λυτρώνει από το βάρος της ζωής, μπορεί να βαστάξει τα αβάσταχτα…
Όσο για τις εικόνες που συνοδεύουν τα παραμύθια, είναι ακουαρέλλες σε χαρτί, προερχόμενες οι πιο πολλές από τη σειρά “Μπλε Ώρες”. Άλλες φτιάχτηκαν κοντά στη θάλασσα και άλλες ονειρευόμενη τη θάλασσα ή κάτω από το κύμα του ονείρου…
Ελάτε το λοιπόν να συνταξιδέψουμε εκεί που το Ανείπωτο και το Απίστευτο μπορεί να συναντηθεί μαζί με μια κόκκινη κλωστή που περιμένει να ξετυλιχθεί…

……………………………………………………………………………………………………………

Oι δυο θεραπευτές

ή Πώς η καρδιά στο νου βρήκε φωλιά

 Μια φορά κι έναν καιρό ή πριν μια μόνον στιγμή, σε μια πόλη από κείνες που θαύματα συμβαίνουν κάθε στιγμή και σε κάθε γωνιά, μα οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι για να τα δουν, ζούσε ένας θεραπευτής που ΄χε πια διανύσει το πιο μεγάλο μέρος του ταξιδιού της ζωής. Αυτός ο θεραπευτής το λοιπόν, θεράπευε ακούγοντας τη φωνή της καρδιάς του κι ήταν πολύ ξακουστός απ΄ άκρη σ΄άκρη εκείνης της πολιτείας κι όλοι τον σέβονταν για τις σοφές του συμβουλές μα και τον αγαπούσαν.

        Κι έτσι κυλούσε ο καιρός και όλο και άσπριζαν τα γένια και τα μαλλιά του θεραπευτή κι όλο ένιωθε πως κάτι ακόμα έλειπε από τη θεραπευτική διαδρομή που ως τότε είχε βαδίσει. Ώσπου ήρθε μια εποχή που αυτή η έλλειψη γινόταν με τον καιρό στην καρδιά του όλο και πιο πλατιά και μέσα του πολύ βαθιά γνώριζε πως κάπου υπάρχει κάτι την τέχνη του να συμπληρώσει και να την κάνει ολόκληρη σαν έναν κύκλο στρογγυλό που να κυλάει και να ΄ναι γεμάτος φως.

      Και λένε πως τα θαύματα συμβαίνουν όταν ακριβώς τα χρειαζόμαστε πιο πολύ, τότε ήταν που άκουσε πως σε μια άλλη πόλη, μέρες και νύχτες πολλές μακριά από τη δική του, ζούσε ένας νέος θεραπευτής, που θεράπευε με τη φωνή του μυαλού. Έτσι ένα πρωί που όλα είχαν ετοιμαστεί στο σχέδιο του Σύμπαντος αδιόρατα μα και σοφά, ο γέρος θεραπευτής πήρε το δισάκι του στον ώμο, πήρε των ομματιών του και ξεκίνησε ακολουθώντας τη φωνή της καρδιάς του να βρει το νέο θεραπευτή.

     Μα και ο νέος θεραπευτής είχε ακούσει πολλά για τον γέροντα κι επειδή του

΄χε γεννηθεί μεγάλη επιθυμία να τον γνωρίσει, ξεκίνησε κι αυτός από την πόλη του, να πάει στην πολιτεία του άλλου θεραπευτή για να τον συναντήσει.

Πήγαινε, πήγαινε ο ένας, πήγαινε, πήγαινε κι ο άλλος και να που συναντήθηκαν

σ΄ένα πανδοχείο παλιό στη μέση θαρρείς του πουθενά, και χωρίς ο ένας τον άλλον να γνωρίζει, γίνηκαν φίλοι.

Βλέποντας ότι οι γνώσεις του νέου τις εμπειρίες του γέροντα συμπλήρωναν,

αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην κοντινότερη πόλη που ΄ταν μισή μέρα δρόμος από κει, και μαζί πια ν΄ασκήσουν την τέχνη τους μέσα από των μονοπατιών τους τη σύνθεση.

       Πέρασαν μερικά χρόνια από τότε, κύλησε ο καιρός σα να ΄τανε νεράκι.

Αλήθεια, έχεις ακούσει πως κυλάει του χρόνου το νεράκι;

Οι δυο θεραπευτές το λοιπόν, ζούσαν και θεράπευαν μαζί, χρησιμοποιώντας σε κάθε περιστατικό, ο ένας την καρδιά κι ο άλλος το μυαλό. Ήρθε όμως ο καιρός που ο γέροντας θεραπευτής έφτασε στο κατώφλι του

θανάτου. Ο νεότερος τον φρόντιζε νύχτα μέρα σαν να ΄τανε πατέρας του κι ακόμα πιο πολύ, αλλά όταν πλησίασε η ώρα το καντήλι της ζωής του γέροντα να σβήσει και ήρθε η στιγμή η ιερή ν΄αποχαιρετιστούν, του είπε:

“Ξέρεις, τότε που συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο πανδοχείο, εσένα έψαχνα να βρω, γιατί είχα ανάγκη τις γνώσεις σου. Είχα καταλάβει πως το κομμάτι εκείνο που έλειπε, θα έκανε τον κύκλο ολόκληρο και γνώριζα πως χρειαζόταν να το βρω.

Τότε ο γέροντας θεραπευτής τον κοίταξε στοργικά και με τα μάτια του χάιδεψε

θαρρείς του νέου την καρδιά και έτσι του αποκρίθηκε:

“Κι εγώ είχα ξεκινήσει το μεγάλο εκείνο ταξίδι για να σε συναντήσω. Είχα καταλάβειπως δεν μπορούσα να θεραπεύω ακούγοντας την καρδιά μου μοναχά.

Τώρα πια που εγώ θα φύγω από τη ζωή, θα μείνεις εσύ, σύνθεση των δυο δρόμων να καταφέρεις και στο εξής να θεραπεύεις ακούγοντας το μυαλό και την καρδιά σου.

Λίγες ώρες αργότερα ο γέροντας έφυγε από τη ζωή ήσυχος πια. Ο νέος

κατάφερε την ένωση να κάνει προσθέτοντας στη γνώση του την εμπειρία του

ηλικιωμένου φίλου του και συνέχισε το έργο του μέσα από τον δρόμο σύνθεσης πια, ανακουφίζοντας τους πόνους των ανθρώπων και μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση που ΄χε συντεθεί σε νεότερους που αναζητούσαν στο μονοπάτι την αλήθεια.

Και έζησαν αυτοί καλά και η καρδιά στο νου βρήκε φωλιά…

Zωή Νικητάκη

Από το βιβλίο της “Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια”

Εκδόσεις Κονιδάρη

www.zoenikitaki.com

Η σελίδα του βιβλίου στο facebook,όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα και επίσης να γράψετε την κριτική σας για το βιβλίο

https://www.facebook.comhttps://www.facebook.com/%CE%96%CF%89%CE%AE-%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-1593525100931777//%CE%96%CF%89%CE%AE-%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-1593525100931777/

Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015

Δεύτερη έκδοση: Μάρτιος 2019 Σχήμα: 14 Χ 21
Σελ:75
ISBN: 978-960-3921-50-9
Τιμή: 15€

Παρουσίαση: Λίλιαν Σίμου