Από την Λίλιαν Σίμου

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη ήμουν όταν ενημερώθηκα πως διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Ακορντεόν στην Κύπρο!

Το ακορντεόν, είναι ένα αγαπημένο μου όργανο, που διδάχτηκα σε συνέχεια των σπουδών του πιάνου και αν και δεν ασχολήθηκα όσο θα ήθελα, παραμένει στην καρδιά μου. Κι αυτό γιατί από μόνο του είναι μία μίνι ορχήστρα, θα μπορούσαμε να πούμε και μπορεί να συνοδεύσει έναν τραγουδιστή, ή να μας ταξιδέψει με τις μελωδίες του, χωρίς απαραίτητα να έχει την βοήθεια άλλων οργάνων. Είναι μία ολοκληρωμένη μουσική «παρουσία».

Ιδιαίτερα διαδεδομένη σε άλλες εποχές, αποτέλεσε όργανο στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική πολλών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών χωρών. Εφευρέθηκε κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία το 1822, αν και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανήκει στον Cyrill Demian (1829).

Χαρακτηριστικά του είναι το σχήμα κουτιού, τα δύο πληκτρολόγια και η αεροπαραγωγός φυσούνας που συμπιέζεται και επεκτείνεται από τον εκτελεστή. Ο ήχος παράγεται με τη δόνηση μεταλλικών ελασμάτων στο εσωτερικό του, που πάλλονται με τη ροή του αέρα.

Το βολικό του μέγεθος το έκανε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να γίνει σημαντικός συντελεστής στην συντροφιά, σε γιορτές, σε εκδηλώσεις…. Σημαντικό ρόλο παίζει η δυνατότητα να συνδυάζει μελωδία και συνοδεία. Στην Ευρώπη, υπήρξε κυρίως στη γαλλική λαϊκή μουσική του 20ού αιώνα, όπως επίσης και στο ρεπερτόριο του ταγκό. Ευρεία είναι η διάδοσή του στην ιταλική και ελληνική μουσική, ενώ αποτελεί κυρίαρχο όργανο σε μπάντες σλαβόφωνων χωρών.

Είναι κρίμα που σήμερα δεν έχει την αίγλη άλλων εποχών και θα ήταν ευτυχές αν και στην Ελλάδα διοργανώναμε πιο συχνά φεστιβάλ, σαν αυτό της Κύπρου, με στόχο να έρθει σε επαφή το κοινό με το ακορντεόν, να ενημερωθεί και να δοκιμάσει να παίξει…

Το 2ο Φεστιβάλ Ακορντεόν στην Κύπρο, διεξάγεται από τις 3 ως τις 5 Μαΐου στην Πέρα Ορεινή και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών, θα υπάρχουν πολλές συναυλίες, σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους, εργαστήρια για μεγάλους και παιδιά, ανοιχτή έκθεση Ακορντεόν.

Είναι ένα φεστιβάλ που μπορεί να ενδιαφέρει  μουσικόφιλους, λάτρεις του Ακορντεόν, επαγγελματίες μουσικούς και ερασιτέχνες. Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά, έφηβους και ενήλικες.

Το Φεστιβάλ στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Θα λάβουν μέρος διάφορα μουσικά σύνολα, σχολές χορού, η χορωδία των Μικρών Εθελοντών, μαζί με την πρώτη μπάντα Ακορντεόν Παγκύπρια Music Moments Accordion Band, Windcraft junior band, τοπικές χορωδίες και σχήματα με συνοδεία Ακορντεόν. Θα ακολουθήσουν σεμινάρια ακορντεόν με τους Καταξιωμένους Ελλαδίτες Θάνο Σταυρίδη και τον Τεχνικό Ακορντεόν Παναγιώτη Ζαφειρίου, θα υπάρχει Έκθεση Ακορντεόν, παρουσίαση του παιδικού θεατρικού μουσικού παραμυθιού «Το μυστικό της Φυσουνίτας», με την Άννα Ρακοβίτη και τον Παναγιώτη Ζαφειρίου, θεατρικό εργαστήρι για παιδιά «ο Άκορ και η μαγευτική του μελωδία» από το Θεατρικό Εργαστήρι Νάντιας Τομασίδου-Πέρα Ορεινής, θα είναι το Εργαστήρι Ανακυκλώσιμων Υλικών Tesura, όπου θα φτιάχνει μουσικά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά, το Εργαστήρι «Παραδοσιακές μελωδίες με Ακορντεόν» από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, καθώς και το Εργαστήρι “Making of” μαζί με την παράσταση διαδραστικής Συναυλίας «Το νανούρισμα της Θάλασσας» από την Amalgamation Choir, με υπεύθυνη την Βασιλική Αναστασίου, Εργαστήρι χορού «Χορεύοντας Tango» και το βράδυ θα γίνονται συναυλίες.

Headliners του Φεστιβάλ, θα είναι το μουσικό σχήμα από Ελλάδα, dRom, που αποτελείται από Καταξιωμένους και Παγκόσμιας Φήμης Μουσικούς, ενώ στο τραγούδι, η Κύπρια, Βασιλική Αναστασίου.

Την τελευταία μέρα θα γίνει συναυλία-παρουσίαση από όλους τους συμμετέχοντες στους δρόμους του χωριού και θα ακολουθήσουν τοπικές χορωδίες με την συνοδεία Ακορντεόν.

Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα για φαγητό και ποτό, καθώς και περίπτερα με παραδοσιακά εδέσματα και χειροτεχνίες της περιοχής.

 Η ομάδα δημιούργησε τις πρώτες τέσσερις ομάδες ακορντεόν Παγκύπρια, στην μουσική σχολή Music Moments Studio, οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες και με την διοργάνωση, ευελπιστούν να αναπτυχθεί και να γίνει θεσμός το Cyprus Accordion Festival / Φεστιβάλ Ακορντεόν Κύπρου, προσελκύοντας όλο και περισσότερους φίλους του οργάνου από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Όσοι τυχεροί βρίσκονται στο νησί, ας μην χάσουν την ευκαιρία!

Για περισσότερες πληροφορίες ή εγγραφές αποταθείτε στην σελίδα του Φεστιβάλ https://cyprusaccordionfestival.com/, στο Facebook: Cyprus Accordion Festival/Φεστιβάλ Ακορντεόν Κύπρου, Instagram:CyprusAccordionFest, Email: cyprusaccordionfest@gmail.com ή στο τηλέφωνο 99171752.