Ο θάνατος είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου. Ο φόβος αυτός όμως μπορεί να διογκωθεί και να γίνει ακόμα πιο μεγάλος.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα οι νεκροί γνωρίζουν ότι έχουν πεθάνει καθώς η συνείδησή τους λειτουργεί για κάποια δευτερόλεπτα ακόμα κι όταν το σώμα δεν δείχνει σημάδια ζωής. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Sam Parnia από το Langone School of Medicine της Νέας Υόρκης.

Ο Dr. Parnia με την ομάδα του εξέτασαν κάποιους ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή ανακοπή, δηλαδή κλινικά ήταν νεκροί αλλά μετά επανήλθαν στη ζωή.

Μερικοί από αυτούς που είχαν συμμετάσχει στην έρευνα, ανέφεραν ότι είχαν πλήρη επίγνωση των συνομιλιών και των πραγμάτων που συνέβαιναν γύρω τους.

Ο θάνατος ορίζεται ως το σημείο στο οποίο η καρδιά δεν χτυπά πλέον και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχει έκρηξη ενέργειας του εγκεφάλου τη στιγμή που κάποιος πεθαίνει.

Το 2013 οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασαν τα ηλεκτρικά σήματα μέσα στους εγκεφάλους εννέα αναισθητοποιημένων αρουραίων με επαγόμενη καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν δραστηριότητα που συνδεόταν με “μια κατάσταση σε εγρήγορση” στη σύντομη περίοδο μετά τον κλινικό θάνατο.