ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η γνωστή συγγραφέας και επιμελήτρια κειμένων του περιοδικού «New Yorker», Μαίρη Νόρις (Mary Norris), δίνει μια καταπληκτική απάντηση σε θέμα που έθεσε προς συζήτηση ένας χρήστης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Quora».

«Τι κάνει το ελληνικό αλφάβητο τόσο όμορφο και συναρπαστικό;» ρωτάει ο ανώνυμος χρήστης.

Αναλυτικά, η εξαιρετική απάντηση της συγγραφέως:

«Υπάρχει μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό αλφάβητο επινοήθηκε κατά την εποχή του Ομήρου. Οι Ελληνες συνειδητοποίησαν την ανάγκη καταγραφής της Ιλιάδας και της Οδύσσειας αλλά και της μεταφοράς τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ακροατήρια. Μέχρι τότε, η ποίηση ήταν μια προφορική παράδοση, μια μορφή θεάτρου, την οποία η γραφή κατάφερε να διαδώσει σε μέρη μακρινά και να την κρατήσει ζωντανή στους αιώνες.

Πρότυπο υπήρξε το φοινικικό αλφάβητο, ενώ τα δύο πρώτα γράμματα, το άλφα και το βήτα, που εισήχθησαν στα αγγλικά από τα ελληνικά μέσω των λατινικών, δεν έχουν αλλάξει έκτοτε. Το ότι το αλφάβητο έχει επιζήσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για τόσα πολλά χρόνια είναι μια απόδειξη της χρησιμότητας και της αντοχής του, αλλά και της μεγαλοφυΐας των δημιουργών του.

Στο φοινικικό αλφάβητο υπήρχαν μόνο σύμφωνα. Η καινοτομία των Ελλήνων ήταν ότι χρησιμοποίησαν μερικά από τα σύμβολα ως φωνήεντα. Αυτό έκανε τη γραπτή γλώσσα πιο εκφραστική – της έβαλε ψυχή. Για να μιλήσουμε, πρέπει να αναπνέουμε, να παράγουμε ήχους χρησιμοποιώντας τις φωνητικές μας χορδές και τα εγκεφαλικά μας κύτταρα καθώς και τα χείλη, τα δόντια και την γλώσσα μας.

Τα φωνήεντα είναι η ανάσα της αλφαβήτου – θα μπορούσαμε να πούμε πως επινοήθηκαν για να μεταφέρουν την ανθρώπινη φωνή. Τραγουδάνε. Στην εποχή μας, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ήταν μια καινοτομία, και πριν από αυτό το φαξ, και πριν από αυτό ο τηλέγραφος (το Twitter της εποχής του).

Η εξέλιξη της αλφαβήτου ως τρόπος καταγραφής της ανθρώπινης ομιλίας ήταν η αρχή του πολιτισμού μας. Αυτή η ευέλικτη ομάδα των 24 συμβόλων (για το ελληνικό αλφάβητο, το ρωμαϊκό αλφάβητο έχει 26) έδωσε τη δυνατότητα στην ανθρωπότητα να έρθει αντιμέτωπη με το μέλλον και να κοιτάξει στα μάτια το παρελθόν. Ενα ακόμη πράγμα που πιστεύω ότι είναι καταπληκτικό όσον αφορά την επινόηση της γραφής είναι ότι αρχικά έγινε πάνω σε πηλό. Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να γράφουμε ποίηση πάνω στην ίδια τη Γη».

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στα αγγλικά το τελευταίο βιβλίο της Μαίρη Νόρις με τίτλο «Greek to me».

Διαβάστε την παρουσίαση εδώ.

https://www.ekirikas.com/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BB%CF%86/?fbclid=IwAR03yQPInXU7N5pEQpdErLYq4uZk9Ij_lJIIQM5f7XVuiWVVYof2XKI3m7A