Κάνεις ότι κοιμάσαι! Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Κρυφοκοιτάς καθώς ντύνεσαι. Νυσταγμένα κουμπώνει το πουκάμισο, ελέγχοντας την τσάκιση στο πουκάμισο. Κοιτιέται στον καθρέφτη. Τι να σκέφτεται άραγε; Ίσως να έβαλε λίγα κιλά, ίσως το μούσι άρχισε ελαφρά να ασπρίζει. Πληγώνεται το αρσενικό μέσα του:

Ανοίγεις τα μάτια σου και του λες “καλημέρα”.

Όπως κάθε μέρα τόσα χρόνια…

Πόσα; Δεν έχει σημασία. Για σένα όλα είναι ίδια μ’ εκείνο το πρώτο πρωινό που ξυπνήσατε μαζί. Τότε, όλα έπρεπε να φαίνονται όμορφα, να κερδηθεί το αρχέγονο παιχνίδι της κατάκτησης και από τους δύο. Να γίνεις μοναδική γι αυτόν, να γίνει μοναδικός για σένα!

Τώρα πραγματικά όλα είναι όμορφα. Σε ξέρει και τον ξέρεις, σε αποδέχεται και τον αποδέχεσαι. Μεγαλώνετε μαζί και αυτό είναι μαγικό γιατί είναι δύσκολο.

Το πρωινό ξύπνημα είναι από τις λίγες δικές σας στιγμές. Εκείνος, εσύ και η μυρωδιά των κορμιών στο δωμάτιο.. Ξέρεις όλες τις κινήσεις του, το τελευταίο δέσιμο των κορδονιών και αμέσως μετά, σχεδόν ταυτόχρονα, το άρωμα του καφέ που έχει ήδη βάλει να γίνεται.

Σηκώνεσαι. Γονατίζεις στο κρεβάτι και τυλίγεις τα χέρια σου γύρω από το λαιμό του.

Τον πρώτο καιρό της σχέσης αυτό μπορούσε να σημαίνει αργοπορία στη δουλειά και αλλαγή στο πουκάμισο. Τώρα όλα είναι πιο ήρεμα, πιο προβλέψιμα, μα τόσο σκληρά κατακτημένα.

Νιώθεις την αγάπη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πρωταγωνιστής το βλέμμα και καρατερίστας το σώμα, σε ρόλους μοναδικής ψυχικής εμβάθυνσης.

Η μέρα ψηλώνει, πρέπει να φύγει, πρέπει να ετοιμαστείς και εσύ. Το φιλί της εξώπορτας μοιάζει με Θεία Κοινωνία, είστε πια ο ένας βαθιά μέσα στον άλλο. Στιγμή με στιγμή, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο.

Αυτό νομίζω είναι ζωή!

Κλείνεις την πόρτα, ετοιμάζεις τον καφέ σου και σιγοτραγουδάς…

Μια γλυκιά συνωμοσία

Η καρδιά κι η φύση μου

Στήσανε για να σε κλείσουν

Στα ψηλά τα τείχη μου

https://www.youtube.com/watch?v=HrD3vU7wGq4

Απόσπασμα από το βιβλίο της Χαρίκλειας Ντερμανάκη “Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν” από τις Εκδόσεις ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ