Από την Λίλιαν Σίμου

Τον Μάιο έχουμε την γιορτή της Μητέρας.

Η Μητέρα, ως σύμβολο της γονιμότητας και της οικογένειας τιμάται σε πολλές χώρες του κόσμου, μέσα στον μήνα των λουλουδιών, μήνα διανθισμένο από την γονιμότητα και την αγάπη σε όλα τα πλάσματα της φύσης.

Πώς είναι όμως Η Μητρότητα μέσα από την Αστρολογία;

Η Μητέρα συμβολίζεται πλανητικά από την Σελήνη στον γενέθλιο χάρτη. Εκεί θα δούμε την αίσθηση που προσλαμβάνουμε από την ίδια αλλά και από την οικογένεια, ούτως ώστε να γίνουμε με τη σειρά μας παραγωγικοί στη ζωή, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε σε επαγγελματικό.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να ερευνήσουμε τη Σελήνη στο χάρτη μας, για να διαπιστώσουμε τις εντυπώσεις που έχουμε από την οικογένειά μας και ιδιαίτερα τη μητέρα μας, και να κατανοήσουμε την εικόνα του γονέα που παρουσιάζουμε στο δικό μας παιδί.

Από τη γονική σχέση που βιώσαμε σαν παιδιά, θα εξαρτηθεί η γονική σχέση προς το παιδί μας. Μπορεί να είμαστε παρόμοιοι γονείς, ή εντελώς αντίθετοι προς την εικόνα των γονέων μας, αν αυτοί μας έχουν απογοητεύσει. Όπως σε κάθε παράγοντα του χάρτη, η θέση σε ζώδιο και οίκο της Σελήνης, καθώς και οι όψεις με τους άλλους πλανήτες θα δώσουν μία σαφή εικόνα τη σχέση γονέων-παιδιού.

Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ανάλογα με τη θέση της Σελήνης στο γενέθλιο χάρτη μας, πως έχουμε:

Με τη Σελήνη στον Κριό

Μέσα στην οικογένεια υπάρχουν θυμοί και διαφωνίες. Υπάρχει μία ευθύτητα, αλλά και μαχητική διάθεση. Η μητέρα ενδέχεται να ήταν πολύ αυτοκέφαλη και ηγετική. Το παιδί δεν αισθανόταν την φροντίδα ή την τρυφερότητα που επιζητούσε. Στη γονική σχέση με το δικό μας παιδί, χρειάζεται να καλλιεργήσουμε την υπομονή, να μάθουμε να το ακούμε, να βρούμε μία επικοινωνία που δεν θα μας δημιουργεί καταπίεση στο σπίτι. Μία φυσική δραστηριότητα με το παιδί μας είναι θετικός παράγων προσέγγισης. Το παιδί μπορεί να μάθει από εμάς να είναι αυτοδύναμο, πρόθυμο και να ρισκάρει στη ζωή.

Η Σελήνη στον Ταύρο

Είναι η καλύτερη θέση της, άρα εδώ, στην οικογένεια έχουμε ασφάλεια, ζεστασιά και τρυφερότητα. Υπάρχει μία αρμονική και γλυκιά ατμόσφαιρα. Η μητέρα ενδιαφέρεται για το παιδί και του δίνει αξίες στη ζωή. Υπάρχει η παραδοσιακή οικογένεια που λειτουργεί με πίστη και σταθερότητα. Επίσης, οι δεσμοί είναι δυνατοί, όσο κι αν ο κόσμος έξω από το σπίτι αλλάζει. Στο παιδί μας επιδιώκουμε την ίδια ασφαλή ζωή, ένα σπίτι ωραίο, με φυτά, αισθητική, καλομαγειρεμένα φαγητά και του μαθαίνουμε την αξία των χρημάτων για μία τακτοποιημένη ζωή. Γίνεται πρακτικό και ισορροπημένο, γευόμενο συγχρόνως τις χαρές της ζωής.

Η Σελήνη στους Διδύμους

Ενδεχομένως σαν παιδί βιώσαμε ένα περιβάλλον ασταθές, με περισσότερο λεκτική επικοινωνία παρά συναισθηματική. Η μητέρα μπορεί να ήταν ένα νευρικό και αεικίνητο άτομο, το οποίο συζητούσε και είχε τη λογική πάνω από όλα. Φόβοι και ανησυχίες αναλύονταν. Στο παιδί μας, επιδιώκουμε να διδάξουμε τη ζωή, όπως έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τη λογική και τον λόγο μέσα στο σπίτι. Μπορούμε να δείχνουμε τις αξίες της ζωής μέσα από ιστορίες, διηγήσεις, παραμύθια και βιβλία. Τα μέλη της οικογένειας αγαπούν γενικά τα βιβλία.

Η Σελήνη στον Καρκίνο

Ένας χώρος ιδανικός για τη Σελήνη. Το σπίτι που είναι παραδοσιακό και η μητέρα που κρατά τον ρόλο της σε όλο το μεγαλείο. Είναι η μητέρα που φροντίζει την οικονομία, τη συντήρηση του σπιτιού και μας φροντίζει στοργικά, αλλά και κάπως κυριαρχικά. Το παιδί μεγαλώνει με έντονη την ιδέα της οικογένειας που το προσέχει και το προστατεύει. Στο παιδί μας, προσφέρουμε τα ίδια, ή τουλάχιστον με αυτή την εικόνα βαδίζουμε. Σε μία τέτοια κατάσταση, δημιουργούνται και εξαρτήσεις και δυσκολευόμαστε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο. Υπάρχει διαισθητική προσέγγιση στις ανάγκες του παιδιού μας.

Η Σελήνη στον Λέοντα

Ενδεχόμενα η οικογένεια ξεχώριζε ή επεδίωκε να ξεχωρίζει. Μπορεί η μητέρα να είχε ένα ναρκισσισμό κι αν δεν την θαύμαζαν αρκετά στο σπίτι, να δραματοποιούσε τη ζωή για να προκαλεί το ενδιαφέρον. Ωστόσο, θα υπήρχε μία τάση για μεγαλείο και μεγαλοψυχία μέσα στην οικογένεια. Με κακές όψεις, θα λέγαμε ότι ο εγωισμός ήταν έκδηλος. Στο παιδί μας, θέλουμε να υπάρχει ο θαυμασμός, αλλά και το ίδιο να είναι λαμπρό και ξεχωριστό. Να είναι ηγέτης στο χώρο του. Θα ενδιαφερθούμε να του προσφέρουμε διασκέδαση και πιθανόν πολυτέλεια, ή ένα λαμπρό παρόν και μέλλον.

Η Σελήνη στη Παρθένο

Εδώ έχουμε μία μητέρα με αγάπη για την τάξη και την υγιεινή στο σπίτι. Είναι εργατική, κριτική κι επίμονη για να γίνουν όλα τέλεια. Αυτή η ανάγκη για τελειότητα, δημιουργεί μία αγχωτική κατάσταση στην οικογένεια, ενοχές και υπερβολικές ευθύνες, χωρίς χαλάρωση. Στο παιδί μας έχουμε τη τάση να αναζητάμε το τέλειο, να κάνουμε κριτική και να το κουράζουμε. Θέλουμε την υγιεινή του διατροφή και ένα καθαρό περιβάλλον, ενώ η αταξία μας αποσυντονίζει. Ας του δώσουμε τις βάσεις, αλλά να το αφήσουμε να χαλαρώσει, να παίξει, να λερωθεί, σαν κάθε παιδί.

Η Σελήνη στον Ζυγό

Το οικογενειακό περιβάλλον είναι ένας δεσμός ειρηνικός και ευγενικός, όπου αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ των μελών του σπιτιού. Αν ωστόσο, υπήρχαν συζυγικές δυσκολίες, οι εντάσεις δημιουργούν στο παιδί μία αστάθεια και μία αποστροφή για τον γάμο. Αν στο γάμο μας υπάρχουν προβλήματα, ας μην βάλουμε το παιδί ανάμεσα στη συζυγική σχέση σαν δεσμικό παράγοντα ή διαιτητή των παρεξηγήσεων. Ακόμη, αν ζούμε μόνος/η με το παιδί, να μη προσκολληθούμε σ’ αυτό, υποκαθιστώντας με το ίδιο, τον σύντροφο που λείπει.

Η Σελήνη στο Σκορπιό

Στο πατρικό σπίτι, υπήρχε μία ατμόσφαιρα απόλυτη, σταθερή αλλά και λίγο μυστηριώδης ή με σκοτεινά σημεία και μυστικά. Ωστόσο, υπήρχε πίστη, αλλά και σκληρή διάθεση απέναντι σε όποιον δεν τηρούσε τους κανόνες. Η υπευθυνότητα των γονέων ή της μητέρας ειδικά, έδινε μία στιβαρή παρουσία πάνω στο παιδί κι ένα έλεγχο των συγκινήσεων. Στο παιδί μας, ενδέχεται να κρύβουμε καταστάσεις που δεν θέλουμε να γίνουν γνωστές. Προσπαθούμε με μαχητική διάθεση να το προστατέψουμε και να τακτοποιήσουμε τις ανάγκες του. Μπορούμε να αισθανθούμε τις σκέψεις του.

Η Σελήνη στο Τοξότη

Στην οικογένεια που μεγαλώσαμε, υπήρχε πιθανότατα ένα φιλοσοφικό κι ελεύθερο πνεύμα, μία ιδεολογία ή μία αναζήτηση ιδεολογικής ταυτότητας. Μπορεί η οικογένεια να είχε άλλες ιδέες και αντιλήψεις από το χώρο που μεγαλώσαμε (αυτό θα εξαρτηθεί από τη πλήρη ανάλυση της Σελήνης στο χάρτη). Γενικά το κλίμα ήταν αισιόδοξο, αλλά και κάπως ανεύθυνο και αδέσμευτο. Επικρατούσε διαλογική συζήτηση για πολλά που απασχολούσαν τα μέλη της οικογένειας. Στο παιδί μας, θα μας αρέσει να αναλύουμε τη ζωή και να αναζητάμε το φιλοσοφικό ή βαθύτερο νόημά της. Θα προσφέρουμε μία διανοητική κυρίως ελευθερία και αρκετές θεωρίες.

Η Σελήνη στον Αιγόκερω

Μεγαλώσαμε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον αυστηρό, κριτικό, συντηρητικό, «καθώς πρέπει». Η μητέρα έκανε το καθήκον της με το παραπάνω, δεν υπολόγιζε κόπο, πόνο, συναισθήματα. Έπνιγε τις συγκινήσεις της, για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Συναισθηματικά ήταν απόμακρη, αλλά μας έμαθε να στεκόμαστε κοινωνικά και να αγωνιζόμαστε. Εδώ είναι η κοινωνική τελειότητα για να κερδίσουμε τον σεβασμό και την αναγνώριση. Αυτό επιζητάμε από το παιδί μας. Το περιορίζουμε και ζητάμε να κάνει μόνο χρήσιμα πράγματα για το μέλλον του. Ωστόσο, πρέπει να ζήσει και σαν παιδί.

Η Σελήνη στον Υδροχόο

Είναι πιθανόν το οικογενειακό μας περιβάλλον να ήταν μία διαλυμένη οικογένεια, ή μία οικογένεια με αρκετή ελευθερία, ανεξαρτησία στα μέλη της. Δεν θα λέγαμε ότι ήταν μία δεμένη οικογένεια με τον παραδοσιακό τρόπο, αντίθετα ένα περιβάλλον διαφορετικό από τα δεδομένα, με ανοικτούς ορίζοντες ή εκκεντρικά άτομα. Στο παιδί μας, θα έχουμε τη τάση να ξεφύγουμε από τη παραδοσιακή μορφή γονικής σχέσης, επιτρέποντάς του να διαφωνεί, να αλλάζει και να ανατρέπει τη καθημερινότητά του, αρκετά εύκολα. Ωστόσο, ένα παιδί με τέτοιο εύρος ελευθερίας, κάνει επικίνδυνες επιλογές κάποια φορά λόγω της ανώριμης ηλικίας

Η Σελήνη στους Ιχθείς

Η οικογένεια ήταν πολύ τρυφερή και ζεστή ή απούσα και απατηλή (ανάλογα με την πλήρη εξέταση της Σελήνης). Ζούσαμε μέσα σε μία ιδανική ή σε αντίθετη περίπτωση, σε μία παραπλανητική εικόνα για τους γονείς και ειδικά τη μητέρα. Επιρρεπείς σε ψυχολογικές καταστάσεις, βιώναμε σαν δικά μας τα δυσάρεστα και τα ευχάριστα των μελών της οικογένειας, έχοντας σαν πρότυπο γονείς που θυσιαζόντουσαν ή ζούσαν σε μία σφαίρα φαντασίας και απόσυρσης. Για το παιδί μας έχουμε μία ιδανική εικόνα, διαισθητική προσέγγιση και συμπόνια. Όταν υποφέρει, υποφέρουμε, όταν χαίρεται, χαιρόμαστε.

(Τα κείμενα της περιγραφής είναι απόσπασμα από το βιβλίο μου: «Το ταξίδι της Σελήνης στη ζωή μας»)

Σημείωση: ενδέχεται κάποιες περιγραφές να ενισχύονται ή να εξασθενούν, ανάλογα με τις όψεις και τον οίκο της Σελήνης μας, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευάλωτο σώμα σε επιρροές.

Σημείωση β’: Άρθρo για την Σελήνη σαν σώμα παρακαλούμε διαβάστε το άρθρο μαςh