@επιμέλεια Άννα Μουσογιάννη

Στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης παραδίδονται μαθήματα με θέμα : Το νόημα της ζωής. Απαιτούνται ανοιχτά μυαλά και θέληση για μάθηση. Ο Γρηγόρης Βαλτινός αποδίδει με μεγάλη επιτυχία τον καθηγητή Μόρι Σουόρτς ενώ ο ηθοποιός Γιάννης Σαρακατσάνης μας ξετυλίγει γι ακόμη μια φορά το ταλέντο του και όλα αυτά κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικορέστη Χανιωτάκη.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του διάσημου καθηγητή κοινωνιολογίας Μόρι Σουόρτς (Γρηγόρης Βαλτινός) ο οποίος σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του καταφέρνει να αφυπνίσει τον μαθητή του Μιτς Άλμπομ ( Γιάννης Σαρακατσάνης) και έπειτα όλο τον κόσμο. Μια υπαρξιακή αναζήτηση ανάμεσα σε έναν σπουδαίο άνθρωπο και καθηγητή ο οποίος μετουσιώνει τις εμπειρίες του σε γνώση και επιθυμεί να τις μεταλαμπαδεύσει σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να τις (απο)δεχτούν, στην προκειμένη ο μαθητής του Μιτς Άλμπομ.

Η χημεία μεταξύ των ηθοποιών είναι εμφανής, ενώ η υποκριτική τους ικανότητα μοναδική αφού ανταποκρίνονται άψογα σε ρόλους υψηλών απαιτήσεων καθώς καταφέρνουν και μας μεταφέρουν μέσα στα δρώμενα. Αγωνιούμε μαζί τους και πλέον δεν βρισκόμαστε στη σκηνή με το Γρηγόρη Βαλτινό και το Γιάννη Σαρακατσάνη αλλά μεταφερόμαστε μέσα στο δωμάτιο και γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες της διδασκαλίας του Μόρις στο Μιτς. Σε μια κατάσμεστη από κόσμο
αίθουσα, δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος. Κοινό και ηθοποιοί εναρμονίζονται και γίνονται ένα.

Το “Κάθε Τρίτη με το Μόρι” πρόκειται για μια θεατρική διασκευή του ομώνυμου best seller των Mitch Albom & Jeffrey Hatcher και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Η απήχηση είναι μεγάλη καθώς οι παραστάσεις είναι sold out. Ενώ για την παράσταση έγινε ειδική έκδοση του βιβλίου από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ όπου μπορεί καποιος να το προμηθευτεί στο θέατρο. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να κρατήσει ζωντανή στη μνήμη του αυτή την παράσταση. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός ότι η μεταφορά του βιβλίου στο θεατρικό σανίδι ήταν εξαιρετική χωρίς αποκλίσεις.

Θεωρώ ότι επιβάλλεται να πάρει παράταση και του χρόνου καθώς πρόκειται για μια άκρως αξιόλογη παράσταση και υπάρχει αρκετός κόσμος που θα ήθελε να την παρακολουθήσει ή και ακόμα να τη δει και δεύτερη φορά. Τα γεμάτα καθίσματα σε κάθε παράσταση με κοινό να παρακολουθεί με κομμενη την ανάσα την εξαιρετική ερμηνεία των δύο αυτών ηθοποιών αποδεικνύουν τα λεγόμενα μου!

Μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε και από εδώ: