Σηκώνεσαι το πρωί από το κρεβάτι. Χαλαρά. Βαριέσαι να σηκωθείς..

Καμιά ώρα πριν, η μεγάλη σου αδελφή, που σηκώθηκε πριν από σένα, μπήκε στο δωμάτιο και σε φίλησε, προτού φύγει για τη δουλειά της.
Εσύ, συνεχίζεις το χουζούρι..

Σηκώνεσαι, βαριεστημένα και μετά την τουαλέτα, βάζεις καφέ και αρχίζεις το σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Βάζεις να ακούσεις ραδιόφωνο από το ίντερνετ. Όχι τίποτα ειδησεογραφικά! Όχι βέβαια! Μουσικό ραδιόφωνο ακούς!

Περνάει η ώρα. Εσύ πρέπει να βγεις από το σπίτι, αλλά βαριέσαι. Προτιμάς να βάζεις διάφορα τραγούδια στο YouTube και να κουνιέσαι στο ρυθμό!
Σου ‘ρχεται μια λιγούρα..

..ανοίγεις το ψυγείο και τσιμπάς κάτι από τα φαγητά που έχει μέσα στα τάπερ. Τα ‘χει μαγειρέψει η μαμά και τα έχει φέρει ο μπαμπάς. Τρως με λαιμαργία..

Τελικά, ντύνεσαι και φεύγεις. Έριξες τα ρούχα στο καλάθι των απλύτων και φόρεσες καθαρά ρούχα, που τα βρήκες στα συρτάρια και τις κρεμάστρες.

Πριν φύγεις από το σπίτι, ρίχνεις μια τελευταία ματιά στον καθρέπτη. Καλά φαίνεσαι. Μπορείς και καλύτερα. Αν χάσεις και κανά κιλό. Αλλά για 50 χρονών, δεν είσαι και άσχημα!..

Ναι! 50άρης έφηβος! Στα 50 σου, συμπεριφέρεσαι όπως θα έπρεπε να είχες συμπεριφερθεί στα 14 – 15 σου!

Η “μεγάλη σου αδελφή”, που σε φίλησε με αγάπη το πρωί, δεν είναι άλλη από την κατά πολύ νεότερη σύζυγο σου! Η γυναίκα σου! Αυτή που σου δίνει αληθινή και άδολη αγάπη!
Η “Μαμά και ο Μπαμπάς” είναι ο γονείς της γυναίκας σου! Τα πεθερικά σου! Αυτοί που σου δίνουν, όπως και η μονάκριβη θυγατέρα τους, άδολη αγάπη. Αγάπη, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Χωρίς τα “ναι αλλά” και “κοίτα τι θυσίες κάνουμε” της δικής σου εφηβείας!

Τότε, στην εφηβεία σου, που θα έπρεπε να συμπεριφερθείς ως τυπικός έφηβος, εσύ είχες άλλα προβλήματα να διαχειριστείς! Ήσουν συνέχεια στην τσίτα! Μόνιμα σε εγρήγορση! Με το μόνιμο αίσθημα ενοχής, που σου είχαν ενσταλάξει, αυτοί που υποτίθεται σε φρόντιζαν.

Τότε που περίμενες να πας Στρατό για να φύγεις. Έφυγες, αλλά δεν ησύχασες.
Πέρασαν οι δεκαετίες και εσύ μόνιμα σε μία νεύρωση!

“Είσαι ηλεκτρισμένος”, σου είχε πει μία από τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες σχέσεις σου. “Πάω να σε αγγίξω ψυχικά και πετάς σπίθες”, σου είχε πει. Πόσο δίκιο είχε..

Δεν είχες μάθει να σε αγαπάνε. Όποιος σου έδειχνε αγάπη, τον έδιωχνες! Τον πλήγωνες!..

Όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριφερόσουν όπως ο τύπος που έχει πηδήξει από τον τελευταίο όροφο του ουρανοξύστη.
Όσο έπεφτε, επαναλάμβανε στον εαυτό του : “Μέχρι εδώ καλά πάω, μέχρι εδώ, καλά πάω..”

Σημασία όμως, δεν έχει η πτώση, αλλά η πρόσκρουση!..

…και εσύ, προσέκρουσες!
Με κάποιο τρόπο, από κάποιο θαύμα ίσως, στάθηκες όρθιος! Τραυματισμένος, χιλιοπληγωμένος, αλλά όχι τσακισμένος!

” Όλα τα θαύματα έχουν μία λογική εξήγηση” λες. Το λες και όταν σηκώνεσαι. Όταν προσπαθείς να ξανασταθείς στα πόδια σου. Όταν περπατάς άτσαλα, στην αρχή, με πιο σίγουρο βήμα μετά..

Ακόμα όμως, δεν μπορείς να ησυχάσεις! Οι δαίμονες των παιδικών σου χρόνων και της εφηβείας σου, είναι ακόμα ολοζώντανοι!
Καταλαβαίνεις πως “θαύματα”, μία φορά γίνονται! Πρέπει, επιτέλους, να σκοτώσεις τους δαίμονες σου!

Προσλαμβάνεις έναν επαγγελματία του είδους. Μαζί τους σκοτώνετε έναν έναν!

Μέχρι που ένα πρωινό, ξυπνάς!
Ξυπνάς από έναν βαθύ απολαυστικό ύπνο! Έχεις αποκοιμηθεί στην αγκαλιά της αγαπημένης σου! Αυτής που σε γνώρισε πολυτραυματία και σου έγιανε τις πληγές με την αγάπη της!
Συνειδητοποιείς πως, επιτέλους, δέχεσαι την αγάπη! Δέχεσαι να σε αγαπούν! Δέχεσαι την περιποίηση και τη φροντίδα αυτών που στις δίνουν! Οι σκιές έχουν φύγει. Μαθαίνεις πως οι άνθρωποι είναι ικανοί να αγαπούν ανιδιοτελώς!

Άθελά σου, περνάς την εφηβεία σου! Με καθυστέρηση 35 ετών! Εκείνη την εφηβεία που, απλά, δε νοιάζεσαι για πολλά πολλά! Εκείνη την εφηβεία που απλά υπάρχεις!

Τότε, στα 15 σου, έπρεπε να γίνεις άνδρας! Τώρα στα 50 σου, έγινες παιδί! Καιρός ήταν!

“Κάλιο αργά, παρά ποτέ”, λέει η παροιμία.
Όντως!

Μόνο που τώρα, και αυτή η εφηβεία πρέπει να περάσει!
Ξέρω ξέρω! Ωραία είναι! Έχει και κάτι το εθιστικό! Γουστάρεις που σε φροντίζουν! Πόσο σου είχε λείψει αυτό! Πόσο το’θελες τόσα χρόνια! Κάποιος να φροντίσει και εσένα!

Καλά ήταν μέχρι εδώ! Καιρός πλέον, να ξαναγίνεις άνδρας. Άλλωστε, όπως ξέρεις, ύστερα από τόσα χρόνια στο “σπορ”, είναι καλύτερα να είσαι άνδρας, παρά έφηβος!..

Τώρα που θα φύγεις, να μου φιλήσεις και εκείνο το πληγωμένο και κακοποιημένο παιδί από το παρελθόν. Πες του πως όλα καλά θα πάνε.

Όλα καλά..