«ο πλανήτης»

                                     της Στέλλας Μαρή

                   Θεατρικό Εργαστήρι  POCKEtFLAT

Πατησίων 299  (πλησίον στάσης «Κλωναρίδου» των τρόλεϊ  3,5,11 /  πλησιέστερος σταθμός τρένου « Αγ. Ελευθέριος»), 5ος όροφος

                             Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

«ο πλανήτης» της Στέλλας Μαρή δέχτηκε να ξεκινήσει το νέο του ταξίδι, συνεχίζοντας την περιοδεία του. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι, η Στέλλα Μαρή επέλεξε να δώσει το «παρών», με δύο μόνο παραστάσεις, «αποχαιρετιστήριες» και «εορταστικές», ως οικοδέσποινα στον αγαπημένο της χώρο, Θεατρικό Εργαστήρι  POCKEtFLAT,  όπου,  μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται θεατρικά δρώμενα της ίδιας και της ομάδας της.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο  πλανήτης Άριστος, αποφασίζει την αποστολή  κατοίκων του, των Ηρακλειδών, με σκοπό την αποτροπή της εξαφάνισης της Γης. Όμως, σύντομα, την χαρά διαδέχεται  ο φόβος, την ποίηση το έγκλημα, και οι Ηρακλειδείς  θα κληθούν να  επιστρέψουν στον πλανήτη τους, αφού κάποιοι έχουν ήδη μυηθεί στο «φαινόμενο» του Έρωτα, μεταξύ των οποίων και η Αλκμήνη που μάς μιλά για το ταξίδι της από τον πλανήτη της στη Γη…

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Στέλλα Μαρή

Σκηνογράφος: Γιώργος Σταματάκης

Ενδυματολόγος: Χαρά Κονταξάκη

Κοσμήματα (χειροποίητα): «ΝΤΟΡΙΤΑ’Σ»

Trailer: Αντώνης Μανδρανής

Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Συνεργάτιδα σε θέματα διαδικτύου: Λαμπρινή Μπούσια 

Βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση παράστασης: Κώστας Βολιώτης

Παραγωγή:  MINUS [two] – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Video trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=XPa94mgtLjU

Ημέρες  & ώρες παράστασης

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 στις 20.45

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 στις 20.45

Προτεινόμενη (προαιρετική) εισφορά: 6 ευρώ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ:

213 032 42 65  ή 6937 382 885 (12.00-14.00 & 18.00-20.00)

Έγραψαν για την παράσταση:

-«Στα όνειρα και στη μετουσίωση της πράξης μας «ταξίδεψε» η παράσταση του έργου «ο πλανήτης» της Στέλλας Μαρή το Σάββατο 28 Απριλίου 2018  στο θέατρο «Φλέμιγκ» με ένα καταιγιστικό μονόλογο, τον  οποίο  ερμηνεύει η ίδια και που «εκπέμπει»  μηνύματα δύναμης και  ανθρωπιάς. Η παράσταση  συμπυκνώνει όλα τα μεγάλα νοήματα και σκιαγραφεί το σκληρό, αλλά και συνάμα ευαίσθητο χαρακτήρα των ανθρώπων.  Η Αλκμήνη μας λέει σε όλους τους τόνους πως πρέπει να αγαπήσουμε πρώτα τους εαυτούς μας, να νιώσουμε ταυτόχρονα και τους άλλους, αν θέλουμε να σώσουμε το Μεγάλο Σπίτι μας, τη Γη. Η Αλκμήνη της Στέλλας Μαρή μας προτείνει  την «από μηχανής επέλαση των χιλίων ποιητών»  χωρίς να δίνει λύσεις, αλλά μας αφήνει να νιώσουμε, να αγγίξουμε και να αισθανθούμε…»

Νίκος Μόσχοβος, Typologos.com

-«Μέσα από ένα λιτό σκηνικό και με μοναδικά «εφόδια» τις συντονισμένες κινήσεις του σώματος, του βλέμματος, αλλά και τη χρήση του λόγου, ο οποίος παραπέμπει το θεατή σε παραλήρημα, η Στέλλα Μαρή θίγει μια πλειάδα σημαντικών εννοιών και αξιών της κοινωνία μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους εμάς, που τείνουμε να τις ξεχάσουμε ή να τις εκφυλίσουμε, αλλά δίνοντας και ελπιδοφόρο μήνυμα μέσα από στοιχεία, που εξακολουθούν να υπάρχουν στον πλανήτη μας: την αγάπη και τον έρωτα! Η όλη προσέγγιση είναι πολύ ιδιαίτερη και δίνει τροφή για σκέψη στο θεατή χωρίς να τον αποπροσανατολίζει…»

Γιάννης Κόκκου, Paraliaka.gr

https://www.facebook.com/giannis.kokkou/posts/10216097038800285?__xts__[0]=68.ARD9Bp6V8aTc3ryTfKpKRFLbfj7EizmYuqNY4L1wugsOnOK4XiZlvurkzVs5qA1HNlzYcpBTyDQYpDZ9AYz6hkZiF11YiTVboYN5O9GK4GB3WIpVYxvbaRvJjJL_lZSupbFy21TnmbtNFLK81Ep8PP-dncMWof2XIbyce6yExCvkBkB8QLYj&__tn__=C-R

-«…είχα την χαρά να παρακολουθήσω τον «πλανήτη» της Στέλλας Μαρή στο Studio Κυψέλης, έναν ζεστό χώρο που σε κάθε γωνιά του μπορείς να διακρίνεις το πάθος των ανθρώπων του για την τέχνη τους. Ο Πλανήτης, είναι ένας μονόλογος σε κείμενο και σκηνοθεσία της ίδιας της Στέλλας, η οποία υποδύεται την Αλκμήνη. Η Αλκμήνη δεν είναι «δική μας». Μας μοιάζει εξωτερικά, αλλά είναι αλλόκοσμη, διαφορετική. Είναι… από άλλον πλανήτη. Όλες οι αισθήσεις χρησιμοποιούνται με συμβολικό τρόπο για να δώσουν στον θεατή το μήνυμα που η δημιουργός θέλει να περάσει. Την Στέλλα Μαρή την θαυμάσαμε και στην Ρέπλικα. Στον «Πλανήτη» της ένιωσα πως φέρνει ολόγυμνη την ψυχή της στη σκηνή με όλες τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες του σύγχρονου σκεπτόμενου ανθρώπου, που τον ενδιαφέρει να αφήσει στο πέρασμά του μέσα από την παρούσα ενσάρκωσή του, ένα αποτύπωμα εξελικτικής, δημιουργικής ομορφιάς…»

Ευαγγελία Βασιλείου, Ewoman.gr

http://www.ewoman.gr/775/eidame-ton-planete-tes-stellas-mare-sto-studio-kypseles

-« Η Στέλλα Μαρή ανεβάζει τον ερμηνευτικό της πήχη με έναν ρόλο- πρόκληση που χρειάζεται γερές υποκριτικές δομές για να υποστηριχτεί πειστικά, κάτι το οποίο καταφέρνει με περίσσια άνεση… «Ο πλανήτης» είναι μια μοναδική θεατρική εμπειρία που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες θεματικές ενότητες και ανένταχτη καθώς είναι, φιλοδοξεί να αφήσει ξέχωρο στίγμα στο κοινό της. Ένα στοίχημα που το έχει ήδη κερδίσει…»

Μαρία Αγγέλου, Kallitexnes.gr

https://www.kallitexnes.gr/theatre/idame-tin-parastasi-o-planitis-tis-stellas-mari-sto-studio-kipselis/

-«Με γνώμονα την γνώση αλλά και την κατάληξη της έρευνας πάνω στους ανθρώπους, η Στέλλα Μαρή, αποδίδει την έλλειψη ανθρωπιάς στο γένος μας, την έλλειψη τέχνης και αρμονίας… Μια ιδιαίτερη παράσταση με λιτή σκηνική παρουσία και έντονο το πράσινο χρώμα – του περιβάλλοντος, της αρμονίας και της ίδιας της φύσης – για να καταδείξει τα εγωιστικά πολιτικά και πολιτισμικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης και να μας ταράξει με την αγριότητα του κόσμου…»

Δανάη Σωπασή,Maxmag.gr

-«Η Στέλλα Μαρή έχει στήσει αριστοτεχνικά τον χορό της εσωτερικής μέθεξης, ξεκινώντας από αγαπημένες, οικίες ιστορίες. Η σκηνοθεσία είναι ευρηματική, γοητευτική, ευφάνταστη αλλά εντυπωσιακά λιτή, αγγίζει με θλιβερή τρυφερότητα εκείνη την κρυμμένη πληγή της αυτογνωσίας που δεν θέλουμε να δούμε κατάματα. Η Σ. Μαρή μάς παίρνει από το χέρι, σαν μια πραγματική Αλκμήνη, με αγάπη και μάς οδηγεί στην πηγή της αυτογνωσίας μας, μάς κάνει μικρούς ήρωες, έτοιμους σαν ένας άλλος Ηρακλής, να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας. Η ερμηνεία της Σ. Μαρή ήταν αληθινή και μας κράτησε ζωντανούς μέχρι τέλους. Αυτή δε η οικειότητα που δημιούργησε αμέσως με την πλατεία ήταν συναρπαστική, καθώς μας αγκάλιασε τρυφερά με την σαγηνευτική της αύρα και ιδιαίτερη παρουσία…»

Λία Τσεκούρα, Artharbour.gr

http://www.artharbour.gr/theatro/parastaseis/planitis-mia-eikona-anthrwpinis-fantasias-kritiki-lia-tsekoura/

-«Την Στέλλα Μαρή την είδα και πέρσι στην παράσταση «Ρέπλικα». Είναι μία ηθοποιός με έντονη προσωπικότητα, αγάπη για την δουλειά της, κάτι που βγαίνει και σε εμάς τους θεατές, με μεγάλο ζήλο με ό,τι καταπιάνεται. Μόνη της πάνω στην σκηνή μάς μεταφέρει τον προβληματισμό της για τα οικολογικά, κοινωνικά  θέματα με απόλυτα φυσικότητα. Άλλοτε απορημένη, άλλοτε λυπημένη, πάντα προβληματισμένη. Ένας μονόλογος που δεν σε κουράζει, σε προβληματίζει για την πορεία της ανθρωπότητας, την έλλειψη αλληλεγγύης και αγάπης για τον συνάνθρωπό μας. Ρεαλιστικός με βαθιά νοήματα. Ένας μονόλογος που αξίζει να βάλετε στο θεατρικό σας πρόγραμμα…»

Βίβιαν Μητσάκου, Theatroproject365.wordpress.com

-«Το έργο έχει σίγουρα κοινωνικό μήνυμα και χαρακτήρα. Η Αλκμήνη μάς δίνει μαθήματα αντι-ρατσισμού, κοινωνικής ευαισθησίας, αγάπης και συμπόνιας που χρειάζονται να ακουστούν στην εποχή μας περισσότερο παρά ποτέ. Εγώ όμως θέλω να σταθώ περισσότερο στην ερμηνεία. Το να μπεις στο πετσί του και να ερμηνεύσεις έναν ξένο από άλλη χώρα είναι σχετικά εύκολο. Άνθρωπος είναι και αυτός, και το δείγμα το έχεις καθημερινά μπροστά σου. Πώς όμως κάνεις το ίδιο με έναν ξένο από άλλο πλανήτη; Δεν είναι απλώς δύσκολο, είναι εντελώς αδύνατον να μπεις στην ψυχοσύνθεση ενός τέτοιου πλάσματος, γιατί δεν γνωρίζεις τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης του και χρειάζεται να επιστρατεύσεις όλη σου την φαντασία. Ίσως ο πιο ενδιαφέρων και πρωτότυπος μονόλογος που έχω δει μέχρι στιγμής…»

Μάνος Ίβερσεν, Θέατρο.gr

https://www.facebook.com/Theatrogr/posts/1533439403435896?__xts__[0]=68.ARBbFNL_BrGz1wGe_EM2okCcLwwRB9fANvHAHR77RsiI7sFJ-26WkzjdUAugFhkjCCdPKJuuaIGSlLQSOLYJUh02I-xq8qXh6sGntfm_G_-xlVnfI7-LiGM6Qsl7XRBPMUze58EkLGQjhHh1mFFrxUGSxEDGp7SmcsyuinJyW2u0957p7ern&__tn__=C-R

-«Ο πλανήτης μιλάει μ’ έναν ιδιότυπο- παράδοξο τρόπο για έννοιες όπως η ενσυναίσθηση και η αγνότητα. Έννοιες που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες αλλά απέχουν κατά πολύ από τον σημερινό ανθρώπινο ψυχισμό… Αυτό το έργο σε κερδίζει διότι χτυπάει στοχευμένα στο μυαλό , καθώς αγγίζει ευαισθησίες που λησμονήθηκαν. Μια ιερή «Βίβλος» που αντιδράει με το δικό της τρόπο στη μισαλλοδοξία των ανθρώπων και κηρύσσει ως αφετηρία και ως σκοπό: την αγάπη…»

Ελένη Αναγνωστοπούλου, Tritokoudouni.gr

-«Ένα πραγματικά μοναδικό, τρομακτικό, αλλά και υπέροχο ταξίδι που μας προβληματίζει και μας κάνει να σκεφτούμε πολλά φαινόμενα της σημερινής και όχι μόνο εποχής. Μια παράσταση με πραγματικά υπέροχο νόημα και οικολογική ευαισθησία…»

Εύα Παρασκευοπούλου, Beasty-press.com

-«Από τις λίγες φορές που ένας μονόλογος μού κράτησε το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Δε μπορεί να έχεις δύναμη δίχως να έχεις γνωρίσει την αδυναμία. Επιστημονική φαντασία και στη θεατρική σκηνή, γιατί όχι; Αυτές τις σκόρπιες σκέψεις που είχα βλέποντας την παράσταση «Ο πλανήτης» φέρνω ξανά στον νου μου σήμερα και προσπαθώ να τις «τακτοποιήσω». Ήταν μια όμορφη παράσταση, διαφορετική. Το κοινό χειροκρότησε δυνατά, η πρωταγωνίστρια έμεινε για λίγο παραπάνω επί σκηνής για να μιλήσει με το κοινό. Έπειτα, έκανα μια βόλτα στο χώρο του studio Κυψέλης… Άλλο και αυτό. Μέρος ατμοσφαιρικό, σαν να μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή, όση ώρα έμεινα στο θέατρο είχα ξεχάσει πως βρισκόμουν στο κέντρο της Αθήνας. Έφυγα και εγώ από τον πλανήτη εκείνο για να επιστρέψω στον δικό μου, με την πεποίθηση πως κάτι είχα κερδίσει….»

Γιώργος Κολέτσος, walkietalkie.blog

-«Η ηθοποιός Στέλλα Μαρή, ερμηνεύει αυτό το μοντέρνο κείμενο με μια απαιτούμενη από το ίδιο το κείμενο αμηχανία η οποία καταδεικνύει την καταστροφική ροπή του ανθρώπου και την αχαριστία του που συνδιαμορφώνουν τελικά μια δυσοίωνη και ζοφερή προοπτική. Ο μονόλογός της είναι μια σπαρακτική κραυγή του τέλους, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορέσει να αποφευχθεί. Η εκφραστικότητά της, το αμήχανό επί τούτου ύφος, ο θυμός στο λόγο και στη φωνή, μας οδηγεί στον προβληματισμό για την ανθρώπινη μοίρα, για τη μοίρα του κατ’ εικόνα και ομοίωση δημιουργήματος, που μόνο το θάνατο, την ασχήμια, τη μοναξιά και την φυσική και εσωτερική ερήμωση μπόρεσε να διαδώσει…»

Μαρία Μαρή, Theatromania.gr

https://www.theatromania.gr/kritiki-gia-tin-parastasi-o-planitis/

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, την Στέλλα Μαρή, την MINUS [two] και το Θεατρικό Εργαστήρι  POCKEtFLAT

-Facebook page της παράστασης:

www.facebook.com/Ο-πλανήτης-123573608385385

-Προσωπικό site της Στέλλας Μαρή: http://www.stella-mari.com/

-Facebook page της MINUS

[two]

: https://www.facebook.com/Minus-Two-193124770839735/

-Facebook page του Θεατρικού Εργαστηρίου  POCKEtFLAT:

www.facebook.com/Θεατρικό-Εργαστήρι-PocketFlat-Stella-Mari-1411462502451752