Από την Λίλιαν Σίμου

Ο Χείρωνας, ο σοφός δάσκαλος και θεραπευτής των Κενταύρων, εκείνος που αφιέρωσε την ζωή του στην υπηρεσία της ανθρωπότητας προκειμένου να μας οδηγήσει με τις συμβουλές του σε τρόπους ίασης των προβλημάτων μας… βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε θετικό συνδυασμό με τον πλανήτη Αφροδίτη.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει περίπου τέσσερις φορές μέσα στον χρόνο, άρα, έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς μας προσφέρει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την Αγάπη και να την έχουμε ως εργαλείο αυτοβελτίωσης.

Αυτή τη φορά μάλιστα, καθώς ο Χείρωνας είναι στον Κριό, σε ένα ζώδιο που φλογίζει την ψυχή και προκαλεί ενθουσιασμό και μαχητικότητα, ενώ η Αφροδίτη είναι στους Διδύμους, σε ένα ζώδιο επικοινωνίας και έκφρασης, έχουμε έναν ιδιαίτερα ευεργετικό συνδυασμό.

Η Αφροδίτη, θεά της Τέχνης, της ομορφιάς και της αρμονίας, έχει μία μυθολογική συγγένεια με τον Χείρωνα, καθώς η μεν Αφροδίτη «γεννήθηκε» από τις σταγόνες αίματος του Ουρανού, ο δε Χείρωνας είχε τον Ουρανό ως πρόγονό του. Επομένως υπάρχει «συγγένεια» που  τους συνδέσει εννοιολογικά και συμβολικά. Γόνοι Τιτάνων, γόνοι σκληρών προγόνων, που όμως προσέφεραν στην ανθρωπότητα την ομορφιά, την αγάπη και την εξισορρόπηση…

Η Αφροδίτη προσδίδει το χάρισμα να διακρίνουμε την ομορφιά και την αξία και να απορρίπτουμε ό,τι είναι εκτός αρμονίας. Ωστόσο, αυτή την εποχή ενδέχεται να είμαστε πολύ υποκειμενικοί στις διακρίσεις αυτές και είναι δυνατόν να τις εντάξουμε σε θέματα πολιτικής ή φιλοσοφίας. Να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των γυναικών, κατά του ρατσισμού ή άλλων παρεμφερών ιδεολογιών, ή να υποστηρίξουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις Τέχνες.

Λόγω του ότι έχουμε έντονο το αίσθημα της ομορφιάς, θα αναζητούμε φίλους με τα ίδια ενδιαφέροντα ή που μοιάζουν να μας είναι οικείοι. Αυτό το τελευταίο, είναι δυνατόν να συνδέεται και με αναμνήσεις προηγουμένων εμπειριών. Στην περίπτωση που λειτουργούν λανθασμένα αυτές οι σχέσεις, ίσως είναι πλέον η ώρα, να επιλύσουμε τα καρμικά κατάλοιπα που φέρουμε υποσυνείδητα και να ξεπεράσουμε τις καρμικές μας καταβολές, για να εξελιχθεί η ψυχή μας.

Η έλλειψη αρμονίας θα μας ενοχλεί έντονα και γι’ αυτό ενδέχεται να έχουμε την τάση του ειρηνοποιού σε κάθε διένεξη στο περιβάλλον μας.

Αυτή η εποχή, με τον συνδυασμό του Χείρωνα με την Αφροδίτη, ζητάμε μέσα από τις γνωριμίες μας την έμπνευση, την ανάπτυξη νέων ιδεών και τον εμπλουτισμό του πνεύματος. Οι πιο σημαντικές μας σχέσεις είναι λοιπόν αυτές

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε να δίνουμε μία ιδεαλιστική εικόνα στους γύρω μας, όπως και το να ψάχνουμε για το ιδανικό, γιατί θα επέλθει απογοήτευση και θα παραταθεί το τραύμα που υποσυνείδητα μας ταλαιπωρεί. Ο Χείρωνας για να μας ωφελήσει, χρειάζεται την σοφία, τη σύνεση και τη γνώση. Χωρίς αυτά, ο κόσμος των αισθημάτων μας, παρεμποδίζεται από κατώτερες ανάγκες και ένστικτα.

Θα αντιληφθούμε πως η επιδίωξη της αρμονίας δεν συνάγει με καταπίεση, δυσφορία, εξιδανίκευση ή υπερβολές.

Αντίθετα, είναι η γέφυρα που μας συνδέει με τους ανθρώπους που αγαπάμε, διατηρώντας την αυτονομία μας και εκείνοι τη δική τους. Είναι η αγάπη στην ρεαλιστική της διάσταση, η χαρά του να μοιραζόμαστε, η ευτυχία του να βαδίζουμε μαζί… στο μονοπάτι της ζωής, με τις ανηφοριές και τις κατηφοριές του!