Αν πιστέψεις στο θαύμα

Συγγραφέας: Κριστόφ Ονό- Ντι- Μπιο

Μεταφραστής: Σταύρος Παπασταύρου

Ο Σεζάρ είναι αποφασισµένος να πεθάνει. Δεν αντέχει τον θάνατο της αγαπηµένης του Παθ, αφήνει τον γιο τους στους παππούδες του και ετοιµάζεται να δώσει τέλος στη ζωή του. Ώσπου εµφανίζεται στο κατώφλι του η Νανά και του χαλάει τα σχέδια. Η νεαρή Ελληνίδα είναι φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής και έχει πάθος, όπως και ο Σεζάρ, για τους κλασικούς συγγραφείς και την ελληνική µυθολογία. Διατείνεται πως µένει απέναντί του, ενώ εκείνος δεν την έχει ξαναδεί ποτέ. Είναι βέβαιος; Γιατί όµως φέρεται τόσο φιλικά σ’ αυτόν, έναν απελπισµένο σαραντάρη που πενθεί και είναι βέβαιος πως δε θα καταφέρει να χαρίσει ευτυχία στο παιδί του;


Ξεκινώντας από τους έρηµους δρόµους στο καλοκαιρινό Παρίσι και φτάνοντας ως τις ηλιόλουστες ακτές της Ιταλίας, µε ενδιάµεσους σταθµούς κάποια κοντινά και µακρινά νησιά, από το Αιγαίο έως την Ιαπωνία, το Αν πιστέψεις στο θαύµα είναι η ιστορία ενός άντρα που σώζεται χάρη στη µνήµη της παιδικής του ηλικίας και στη δύναµη των µύθων, των ιστοριών και της λογοτεχνίας. Ενός άντρα που σύντοµα θα καταλάβει ότι, επιτέλους, µπορεί να ξεφύγει από τον πόνο και να επιστρέψει στη ζωή.

O δηµοσιογράφος και συγγραφέας Christophe Ono-dit-Biot γεννήθηκε στη Χάβρη της Γαλλίας το 1975 και ζει στο Παρίσι. Είναι συνεργάτης του περιοδικού Lettres και βοηθός αρχισυντάκτη του εβδοµαδιαίου περιοδικού Le Point, στο οποίο είναι υπεύθυνος για τις πολιτιστικές σελίδες. Εκτός από το Αν πιστέψεις στο θαύµα, έχει δηµοσιεύσει άλλα πέντε µυθιστορήµατα: Désagrégé(e) (2000, Prix La Rochefoucauld), Interdit à toute femme et à toute femelle (2002), Génération spontanée (2004, Prix de la Vocation), Birmane (2007, Prix Interallié), Plonger (2013, Prix de l’Academie Francaise, Prix Renaudot des lycéens).

«Ο Κριστόφ Ονό-ντι-Μπιό αντλεί από την πηγή των µύθων και γράφει για την αιώνια αγάπη. Ένας σύγχρονος Ορφέας ψάχνει τα ερείπια της χαµένης του αγάπης».                              L’Obs

 «Ένα µυθιστόρηµα ύµνος στη ζωή, όπου ο Ονό-ντι-Μπιό επικαλείται τους θεούς του Ολύµπου».

                                                                                                                                   Le Point

«Το τέλος του µυθιστορήµατος, το οποίο δε θα αποκαλύψουµε, κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα. Δεν αρκεί να πιστέψετε στο θαύµα, πρέπει επίσης να τολµήσετε να βουτήξετε και να καταδυθείτε σε αυτό».                                                                                                                       Le Figaro «Όταν διαβάσει ο αναγνώστης αυτό το µυθιστόρηµα, θα έχει τη λαχτάρα να σπεύσει σε ένα ηλιόλουστο νησί».