Η Δήμητρα Ιωάννου με το νέο της βιβλίο “Η κληρονόμος του ποταμού” από τις Εκδόσεις Ψυχογιός ήλθε να μας μαγέψει παρασύροντας μας έντεχνα σε ένα παιχνίδι, στο σημείο εκείνο που οι μύθοι, η παράδοση και η πραγματικότητα συναντώνται.

Η πένα της συγγραφέως άμεση και κατανοητή μας ταξιδεύει στο παρελθόν, στη δεκαετία του ’60 στις όχθες του ποταμού Αχέρωντα. Νιώθουμε τη Λευκοθέα να μας ακολουθεί με το βλέμμα της. Αισθανόμαστε φόβο στο αντίκρυσμα του Μαύρου Καβαλάρη, ανατριχιάζουμε με τις φωνές από τις Κήρες και νιώθουμε αδύναμοι στο μένος του Άρχοντα. Η φύση είναι αήττητη με τη σφραγίδα της λαογραφίας.

Έπειτα, μαζί με τη Φιλίτσα ταξιδεύουμε μαζί της στην Αθήνα εκείνης της εποχής, παρακολουθούμε βήμα προς βήμα τη μεταμόρφωση της σε Ρόζα μέχρι το παρόν, τη δολοφονία της και τις εξελίξεις μέχρι τη λύση του μυστηρίου.

Η γραφή της συγγραφέως μας θυμίζει έντονα το μαγικό ρεαλισμό καθώς στην ιστορία που μας αφηγείται, όταν οι ήρωες πατάνε στα ηπειρώτικα χώματα, παύει να υφίσταται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Το αλλόκοτο και το παράταιρο πλέον φαντάζουν αληθινά. Μια αληθοφάνεια που μας τρομάζει αλλά και συνάμα μας συνεπαίρνει. Εξάλλου είναι εμφανές το έντονο ενδιαφέρον της συγγραφέως για τη λαογραφία του κάθε τόπου. Η γλαφυρότητα της γραφής της μας παρασύρει όμορφα καθώς υπάρχουν γρήγορες εναλλαγές στα σκηνικά και στις εξελίξεις με συνεχείς ανατροπές που δε μας αφήνουν να σταματήσουμε την ανάγνωση.

¨Η Κληρονόμος του Ποταμού” είναι ένα βιβλίο που δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποιο είδος. Ικανοποιεί και το πιο απαιτητικό αναγνώστη καθώς η μία ιστορία διαδέχεται την άλλη κρατώντας μας σε εγρήγορση. Οι ανθρώπινες σχέσεις επί τάπητος περιτυλιγμένες από ένα σύννεφο μυστηρίου και παραμυθιού. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τον αγώνα του Χρήστου και της Λευκής στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Με την αγωνία να κορυφώνεται παρακολουθούμε τις εξελίξεις, υποψιαζόμαστε, αναιρούμε, συμπάσχουμε μέχρι το τέλος όπου μας περιμένει μια ανατροπή που θα μας οδηγήσει στην κάθαρση. Ποιος σκότωσε τη Ρόζα Παλαιολόγου;

Η Δήμητρα Ιωάννου σκιαγραφεί χαρακτήρες που δεν απέχουν από την πραγματική ζωή. Η Ρόζα ή Φιλίτσα, ο Φώτης, ο Άγγελος, η Λευκή, η Μαίρη, ο Χρήστος, ο Βάσος, η Ειρήνη και μια πληθώρα άλλων ανθρώπων μας διηγούνται τη δική τους ιστορία. Συμπάσχουμε μαζί τους, κάποιες φορές θυμώνουμε και κάποιες άλλες πιάνουμε τον εαυτό μας να τους δικαιολογεί.

Η συγγραφέας, μέσα από το βιβλίο της μας δείχνει ότι καθετί έχει το τίμημα στη ζωή του. Το θέμα είναι κατά πόσο είναι κάποιος προετοιμασμένος να το πληρώσει παίζοντας τη ζωή του κορώνα γράμματα. Το κάρμα περιμένει υπομονετικά τη στιγμή που θα γυρίσει ο τροχός. Και τότε ο θύτης γίνεται θύμα. Τελικά, εκτός και από τα χτυπήματα της μοίρας όπως πχ η Φιλίτσα δεν επέλεξε να γεννηθεί από αυτούς τους γονείς και όμως “αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα”, κατά γενική ομολογία η ζωή μας είναι οι επιλογές μας και όσο πιο πολλούς ανθρώπους πονάει κάποιος τόσο η ταρίφα για την ώρα την αποπληρωμής ανεβαίνει. Η Ρόζα Παλαιολόγου το γνώριζε αυτό! Κάποιοι άλλοι όμως πλήρωσαν τις συνέπειες των πράξεων τους χωρίς να υπολογίσουν.

“Η Κληρονόμος του Ποταμού” είναι αδιαμφισβήτητα ένα δυνατό βιβλίο που θα σας καθηλώσει!

Well hearts belong
Like rock and skin
At peace with evil
And all within
A shadow looms above the river
And fire sweeps across the land
Our bones are twisted in their sockets
And even we must try to stand alone
Right here alone yeahFire in wirk beneath your skin
Forever let us sleep
‘Till sirens tear the night wide open
And even we awake, love