Άρνολντ Μπέννετ

Θαμμένος ζωντάνος: Μια ιστορία του καιρού μας

Μεταφραστής: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Το Θαµµένος ζωντανός (1908) είναι µια ευφυέστατη σάτιρα, που συγκαταλέγεται στα γοητευτικότερα έργα του Άρνολντ Μπέννετ, ενός από τους πλέον δηµοφιλείς και αναγνωρισµένους από την κριτική Βρετανούς συγγραφείς των αρχών του 20ού αιώνα.

Ο διεθνούς φήµης ζωγράφος Πρίαµ Φαρλ αποφεύγει µανιωδώς κάθε είδους δηµοσιότητα. Όταν πεθαίνει αιφνιδίως ο προσωπικός υπηρέτης του στο Λονδίνο, ο Φαρλ υιοθετεί την ταυτότητα του νεκρού, προκειµένου να καταφέρει να παραµείνει αόρατος για τον Τύπο – και τους πάντες. Θα παρακολουθήσει, έπειτα, έκπληκτος την κηδεία του στο Αβαείο του Ουέστµινστερ να γίνεται πρωτοσέλιδο στις εφηµερίδες και θα συνειδητοποιήσει πόσο δηµοφιλής είναι στην πατρίδα του. Παρότι έχει επιτυχώς υιοθετήσει τον τρόπο ζωής ενός άλλου ανθρώπου, η ζωγραφική του παραµένει ίδια – κι αυτό θα έχει συνέπειες.

Ο Άρνολντ Μπέννετ, µε αφηγηµατική µαεστρία, αναδεικνύει τη σύγκρουση ανάµεσα στην κοινωνική και στην προσωπική ταυτότητα, ανάµεσα στη δυνητική µας αλλαγή (ως προς τη συµπεριφορά, την κοινωνική τάξη, τις απόψεις, ακόµη και τα αισθήµατα) και στην πραγµατική φύση του ποιοι ακριβώς είµαστε. Διερευνά, επίσης, πώς η περσόνα ενός καλλιτέχνη µπορεί να γίνει βαρύ φορτίο για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω της. Με τη γνήσια κωµική πένα του καυτηριάζει τον κόσµο της τέχνης, των µέσων ενηµέρωσης και της δικαιοσύνης, τις διαφορές µεταξύ των κοινωνικών τάξεων, αλλά και προσφέρει µια γλαφυρή εικόνα του Λονδίνου στην αυγή του 20ού αιώνα.

O Arnold Bennett, Βρετανός µυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός της λογοτεχνίας, γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1867 στο Hanley του Staffordshire. Ήταν ο πρωτότοκος γιος της πολυµελούς οικογένειας ενός αυτοδηµιούργητου δικηγόρου. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο εργάστηκε ως υπάλληλος του πατέρα του µέχρι το 1889, οπότε µετακόµισε στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισµό του περιοδικού Tit-Bits. Άρχισε έκτοτε να εργάζεται σε εφηµερίδες και περιοδικά. Μετά το πρώτο του µυθιστόρηµα το 1898, A Man from the North, έγινε επαγγελµατίας συγγραφέας, χωρίς ωστόσο να πάψει ποτέ να αρθρογραφεί. Το 1903 µετακόµισε στο Παρίσι, όπου το 1907 παντρεύτηκε τη Γαλλίδα ηθοποιό Marguerite Soulié. Εκεί, επίσης, έγραψε τα γνωστά µυθιστορήµατά του που διαδραµατίζονται στην περιοχή όπου µεγάλωσε (Anna of the Five Towns, 1902· The Old Wives’  Tale, 1908· Clayhanger, 1910), καθώς και το Θαµµένος ζωντανός (Buried Αlive, 1908). Τα µυθιστορήµατά του και τα επιτυχηµένα θεατρικά του έργα τον καταξίωσαν στην Ευρώπη και στην Αµερική ως έναν από τους πλέον δηµοφιλείς και αναγνωρισµένους από την κριτική συγγραφείς της εποχής του. Επέστρεψε στην Αγγλία το 1912 και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσµίου πολέµου εργάστηκε στο Υπουργείο Πληροφοριών. Το 1921 χώρισε µε την πρώτη του σύζυγο· ερωτεύτηκε την ηθοποιό Dorothy Cheston, µε την οποία απέκτησε παιδί το 1926. Πέθανε στο Λονδίνο στις 27 Μαρτίου 1931 από τύφο.