Επίσκεψη στις Πρέσπες και στον Άγιο Αχίλλειο – το γραφικό νησάκι των Πρεσπών

Από την Λίλιαν Σίμου

Οι Πρέσπες, οι λίμνες στα σύνορα τριών κρατών, αφού ένα μέρος τους ανήκει στην Ελλάδα, ένα στην Αλβανία και ένα στα Σκόπια, είναι ένας υπέροχος τόπος. Γραφικός, με απίστευτη φυσική ομορφιά, γαλαζοπράσινα νερά και προστατευόμενα είδη. Υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας και ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τις αποικίες αργυροπελεκάνων, καθώς και τόπος αναπαραγωγής άλλων υδρόβιων πτηνών, όπως ερωδιών και κορμοράνων.

Ταξιδεύοντας εκεί, ειδικά από την Άνοιξη ως το Καλοκαίρι, θαυμάζουμε πέραν του φυσικού τοπίου και τα μεταναστευτικά είδη. Η περιήγηση στις λίμνες με βάρκα, είναι μία ξεχωριστή εμπειρία. Τα πουλιά δεν νιώθουν να ενοχλούνται με την παρουσία μας, και τα απολαμβάνουμε με τις αποικίες και τις ομάδες τους, από κοντά.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο να επισκεφθούμε, είναι το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη στη χώρα μας, μετά το νησάκι των Ιωαννίνων.

Στο νησάκι αυτό δεν χρειαζόμαστε πλοιάριο ή βάρκα. Υπάρχει μία πεζογέφυρα από μέταλλο και ξύλο και μήκους 650 μέτρων, για να φθάσουμε στο μικρό νησί. Η πλωτή πεζογέφυρα στην Πρέσπα – η πρώτη που τοποθετήθηκε για πεζούς και ποδηλάτες σε ελληνική λίμνη- είναι σύγχρονη και κατασκευάστηκε το 2000. Όταν υπάρχει έντονος κυματισμός φυσικά, χρειαζόμαστε σταθερά παπούτσια, γιατί τα νερά δυσκολεύουν τη διάβαση και τα απλά παπούτσια περιπάτου γλιστρούν. Εξ άλλου, μία εκδρομή στη Φύση, απαιτεί κατάλληλα παπούτσια, δεν το ξεχνάμε!

Στο νησάκι βόσκουν βοοειδή, υπάρχουν αρκετές εγκαταλελειμμένες κατοικίες δυστυχώς, διαμένουν μόνο 23 κάτοικοι και από μαγαζιά υπάρχει ένα περίπτερο και μία πανέμορφη γραφική καφετέρια, όπου προσφέρεται και φαγητό. Το κυριότερο όμως που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να περιηγηθεί στο μικρό νησί, να το περπατήσει, να θαυμάσει από κάθε πλευρά του το τοπίο, τη λίμνη, να κάνει δε… ό,τι πιο ενδιαφέρον: παρατήρηση πουλιών! Στον εξοπλισμό μας τα κιάλια λοιπόν και για τους πιο «φανατικούς» ειδικές κάμερες και τηλεσκόπια – δεν μπορείς παρά να γοητευθείς από το θαυμάσιο περιβάλλον!

Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αχιλλείου, μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας που έδωσε το όνομα στο νησί, καθώς και ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου.

Θα επισκεφθούμε παλιές εκκλησίες, αλλά η πιο σημαντική είναι αυτή του Αγίου Αχιλλείου, του οποία τα ερείπια διατηρούν το μεγαλείο τους… Πρόκειται για έναν ναό που κτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ για να στεγάσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, επισκόπου Λαρίσης και τοπικού Αγίου, από τον οποίο πήρε το όνομα το νησί.

Ο Βούλγαρος τσάρος εξορμούσε κατά των Βυζαντινών και σχεδίαζε να κάνει την Πρέσπα πρωτεύουσα του νέου αυτόνομου κράτους του, αλλά τελικά νικήθηκε από τον Βασίλειο Β’ τον Βουλγαροκτόνο που ανακατέλαβε την περιοχή. Από το 1018 και εξής, ο ναός λειτούργησε ως επισκοπικός έως τις πρώτες δεκαετίες του 15ου αιώνα.

Η μεγαλοπρέπεια του ναού είναι ακόμη αισθητή, και το εύρος του εντυπωσιάζει… Η αρχιτεκτονική του αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και αν παραμείνουμε για λίγο εκεί ήρεμοι, νιώθουμε σαν να ορθώνεται μπροστά μας.

Στην εποχή μας, στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Πρέσπεια” κάθε Αύγουστο.

Στην αρχή της πεζογέφυρας, μικροί πάγκοι με τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές, όπως γλυκά του κουταλιού σπιτικά και τα γνωστά και φημισμένα φασόλια Πρεσπών, δίνουν τη δική τους πινελιά!

Ο γραφικός ξενώνας Βαρνούς, στον Άγιο Γερμανό, ζεστή φιλοξενία…

Στις Πρέσπες όμως η ομορφιά υπάρχει παντού. Γι’ αυτό μην παραλείψουμε να περιηγηθούμε τους αιωνόβιους κέδρους στον Εθνικό Δρυμό τους, κοντά στο όρος Ντέβας.

Ο υδροβιότοπος είναι προστατευμόμενος από τη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ ήδη από το 1973, ενώ ανάμεσα στους καλαμιώνες και στα λιβάδια, θα συναντήσουμε πλήθος πουλιών, ανάλογα με την εποχή, ζώα του δάσους, ποικιλία ψαριών, μεταξύ των οποίων την προστατευόμενη πέστροφα των Πρεσπών. Ειδικοί επιστήμονες στον τοπικό Φορέα, μας δίνουν πληροφορίες και μας ξεναγούν στα μυστικά της Φύσης.

Αν έχουμε διάθεση για άλλου τύπου περιπέτεια, μπορούμε να ανέβουμε στα ασκητήρια των Πρεσπών, σκαρφαλωμένα σε βράχια, σε σημεία που μας αφήνει για λίγο η βάρκα. Πηγαίνουμε από το γραφικό χωριό των Ψαράδων.

Ένας παρθένος τόπος, γεμάτος ομορφιές που μας περιμένουν να τις εξερευνήσουμε, να τις απολαύσουμε και να νιώσουμε στα σύνορα τριών χωρών, κοντά στη Φύση που δεν γνωρίζει σύνορα…