@by Anna Mousogianni

Δεν υπάρχουν άνδρες ή γυναίκες αλλά άνθρωποι. Άνθρωποι που αγαπάνε και άνθρωποι που δεν αγαπάνε. Τζακ ποτ είναι οι σχέσεις. Μια ζαριά και δεν ξέρεις αν θα σου βγουν εξάρες η ασσόδυο.

Μια βάρκα είναι οι σχέσεις με ταξίδι στο άγνωστο και προορισμό την Ιθάκη.

Μια ηλιόλουστη μέρα δύο άνθρωποι αποφασίζουν κρατώντας τις βαλίτσες τους να ανέβουν πάνω σε μια βάρκα για να ταξιδέψουν μαζί προκειμένου να βρουν τον δικό τους προορισμό και τη δική τους ακτή για να αγκυροβολήσουν. Κάποιες φορές τα μπαγκάζια είναι πολλά. Το παρελθόν!Υπάρχουν άνθρωποι που ενσυνείδητα αποφασίζουν να τα πετάξουν αφού θα βαρύνουν τη βάρκα και να κρατήσουν από αυτά την ανάμνηση και τα μαθήματα που πήραν. Τα μπαγκάζια αυτά είναι προσωπική μας υπόθεση. Ο άλλος άνθρωπος δε μας φταίει. Υπάρχουν και άνθρωποι που δε θέλουν να τα αφήσουν. Αρνούνται πεισματικά και εθελοτυφλούν στο βάρος που φέρουν και τα παίρνουν μαζί τους. Τότε η βάρκα μπαίνει δύο ίντσες μέσα στη θάλασσα. Βαραίνει. Αλλά ακόμα και τότε υπάρχει ελπίδα η βάρκα να μη βουλιάξει. Αυτό ονομάζεται επίγνωση. Το ίδιο το άτομο αποφασίζει στην πορεία ότι είναι άχρηστα όλα αυτά που κουβαλάει και τα πετάει στη θάλασσα. Τότε η βάρκα γίνεται πιο ελαφριά. Δεν υπάρχει περιττό βάρος. Το παρελθόν μας είναι οι επιλογές μας. Αν μάθουμε από αυτό και το αποδεχτούμε προχωράμε.

Μια βάρκα είναι η σχέση και θέλει δύο να τραβάνε κουπί. Αν είναι και οι δύο από την ίδια μεριά από υπερβολική θέληση να είναι κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο, η βάρκα θα τουμπάρει αργά ή γρήγορα. Το βάρος θα πέσει στη μια πλευρά. Δε θα υπάρχει ισορροπία.

Αν τραβάει μόνο ο ένας  κουπί  κάποια στιγμή θα κουραστεί και η βάρκα δε θα προχωράει αλλά θα κάνει γύρω γύρω. Στασιμότητα! Τότε αυτός ο ένας θα κουραστεί. Πόσο μπορεί άραγε κάποιος άνθρωπος να τραβάει κουπί μόνος του;

Αν ο καθένας έχει διαφορετική αντίληψη για το πώς θα προχωρήσει η βάρκα και θέλουν και οι δυο να κάνουν τον καπετάνιο η βάρκα θα μείνει ακίνητη μπορεί και να βουλιάξει. Δε χωράνε δύο καπετάνιοι σε μια βάρκα αλλά άνθρωποι που να αντιλαμβάνονται κάθε φορά τη θέση τους. Δε χρειάζεται όλοι να είναι καπετάνιοι για να έχουν αξία. Η επίγνωση και η συνεργασία βοηθάνε στην ασφαλή έκβαση του ταξιδιού. Τη σχέση!

Αν φωνάζουν άλλοι από άλλες βάρκες προκειμένου να αποφύγουν να αντικρίσουν τα δικά τους κακώς κείμενα θα προκληθεί σύγχυση. Αν αφήσουμε κακόβουλα άτομα που υψώνουν το κουπί τους εναντίον μας διότι έχουν μείνει μόνοι τους στη βάρκα τους και έχουν ως σκοπό να βουλιάζουν άλλες βάρκες τότε η βάρκα κινδυνεύει να τουμπάρει . Στο ταξίδι αυτό υπάρχουν κροκόδειλοι που προσπαθούν να παρασύρουν και άλλους στον πάτο για να μη νιώθουν μόνοι.

Σημασία δεν έχουν τα εμπόδια αλλά στο πώς τα αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι. Κρίμα, αλλά οι κροκόδειλοι δεν αποτρέπονται με τη σιωπή…

Μια βάρκα είναι η σχέση και θέλει δύο να συνεργάζονται, να μην υπάρχει ίχνος εγωισμού. Να μην προσπαθεί να επιβληθεί ο ένας στον άλλο. Αν δεν υπήρχε εγωισμός πολλές βάρκες δε θα είχαν βουλιάξει άδικα!

Σε αυτή τη βαρκάδα που ονομάζεται σχέση θα υπάρξουν μέρες νηνεμίας στα όρια της ρουτίνας. Θα νιώθεις τόσο βαρετά που θα αμφισβητείς την ύπαρξη του άλλου και θα τη θεωρείς δεδομένη. «Αφού πάει η βάρκα μια χαρά» σκέφτεσαι «ποιος ο λόγος να υπάρχει το άλλο άτομο πάνω σε αυτή». Αυτό όμως δεν ψάχνουμε; Τη νηνεμία; Γιατί όταν την αποκτήσουμε την υποτιμάμε; Όταν τα δεδομένα γίνουν ζητούμενα είναι αργά. Μαγκιά είναι να διατηρήσεις τη νηνεμία χωρίς να θεωρείς τίποτα δεδομένο.

Θα υπάρξουν στιγμές διαφωνίας και παρεξηγήσεων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν ακουστεί η ατάκα «αν δε σου αρέσει πήδα στη θάλασσα και βρες άλλη βάρκα» ήδη, η βάρκα, έχει πάρει τροπή προς τα βράχια. Κανείς άνθρωπος όταν τρέμει μην χάσει τον άνθρωπο του δε ξεστομίζει αυτή τη φράση ακόμα και αν τη σκεφτεί.

Αν ακουστεί η ατάκα «να το συζητήσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή πορεία για να μη βυθιστεί η βάρκα και να επιβιώσουμε μαζί» τα βράχια δε φαντάζουν απειλητικά. Γιατί όταν αγαπάς τον άλλον ψάχνεις να βρεις λύση όχι λήξη!

Αν κάποιος θέλει να το παίξει κουλ aka άνετος καπετάνιος, τον έφαγε η τρικυμία από το πρώτο συννεφάκι! Η σχέση θέλει επίγνωση, σεβασμό στην ελευθερία και την προσωπικότητα του άλλου και όχι άνεση. Το κουλ είναι το δάχτυλο που κρυβόμαστε από πίσω του όσοι φοβόμαστε να διεκδικήσουμε. Η σχέση κρύβει ένα “μαζί” και είναι μαγκιά για όποιον καταφέρει να διατηρήσει αυτή τη λεπτή διαχωριστική γραμμή.

Αν ο ένας φωνάζει ότι «εγώ μόνος/μόνη μου μια χαρά την οδηγώ τη βάρκα» μην περιμένει ο άλλος να κάνει κάτι αφού το υποσυνείδητο κάνει μια χαρά τη δουλειά του έχοντας ως έρμαιο το συνειδητό. Ποιος θα μπει σε μια βάρκα που ο άλλος φωνάζει ότι είναι αυτάρκης και δε χρειάζεται κανένα. Ανίκανοι είμαστε εμείς που δεν μπορούμε να δεχτούμε βοήθεια όχι ο άλλος που δε μας την προσφέρει. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ζήσει  μόνος του. Ακόμα και ο Ζαρατούστρα του Νίτσε κατέβηκε από τα βουνά γιατί δεν άντεχε τη μοναξιά. Για τον καθένα υπάρχει ο άνθρωπος του.

Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες με διαφορετική εκ φύσεως ιδιοσυγκρασία, άνθρωποι με ανάγκες και θέλω.  Η αρσενική και η θηλυκή πλευρά. Γιν και Γιανγκ για να κουμπώσει και έλθει η ισορροπία. Διάλεξε ποια πλευρά θέλεις να προβάλεις και νιώθεις άνετα για να έλθει τότε το άτομο που θα κουμπώσει σε αυτή!

Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες. Οι σχέσεις δεν είναι δύσκολες. Οι σχέσεις θέλουν δύο άτομα έτοιμα, ώριμα και συνειδητοποιημένα να ανέβουν πάνω στη βάρκα έτοιμοι για όλα. Μαζί! Δεν υπάρχει ιδανική σχέση. Υπάρχει όμως η δική μας ιδανική σχέση. Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε μια σκεπτομορφή. Και αφήνουν τις βάρκες να φεύγουν ψάχνοντας να βρουν αυτό που έχουν φανταστεί ως ιδανική σχέση. Η ιδανική όμως σχέση είναι προσωπική υπόθεση. Χτίζεται μέρα με τη μέρα! Στην αρχή υπάρχουν δύο άνθρωποι ξένοι ουσιαστικά μεταξύ τους. Προσπαθεί να μάθει ο ένας τον άλλο και από το μηδέν να χτιστεί η εμπιστοσύνη. Τότε χρειάζεται και η προσοχή.

Και είναι κερδισμένοι όσοι αντέξουν τις κακοτοπιές και δέσουν μαζί μέσα σε αυτό το ταξίδι. Και αν πάλι η βάρκα ναυάγησε, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να κρατήσει μέσα τους τις όμορφες στιγμές που κέρδισε σε αυτό το ταξίδι και τις άσχημες που τον έκαναν πιο δυνατό. Ήταν επιλογή μας το ταξίδι αυτό, μέρος της ζωής μας και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να χαμογελάσουμε για τις όμορφες στιγμές και να ευχαριστήσουμε τον άνθρωπο εκείνο που μέσα από τα λάθη μάθαμε και γίναμε καλύτεροι άνθρωποι.

Μια βάρκα είναι η σχέση και θέλει δύο για να ταξιδέψει. Άνδρες και γυναίκες έχουμε τις ίδιες ανάγκες άλλωστε…

How’s it feel to be a woman
How’s it feel to be a man
Are we really that different
Tell me where you stand
I look at you, you look away
Why do you say we’re night and day
I’d like to try another way
Oh baby for just one dayIf you were a woman and I was a man
Would it be so hard to understand
That a heart’s a heart and we do what we can
If you were a woman and I was a man
If you were a woman and I was a man