από την Λίλιαν Σίμου

Ένα ενδιαφέρον και εξαιρετικά προσεγμένο σε πληροφορίες, είναι το βιβλίο «Το Τάγμα των Τευτότων Ιπποτών» δεν αποτελεί μία ρομαντική ιστορία εποχής… Αντίθετα, είναι η ιστορική καταγραφή με στοιχεία και λεπτομέρειες, μία σημαντικής αλλά ιδιαίτερα ταραχώδους περιόδου στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του πρώιμου ως του ύστερου Μεσαίωνα, αναπτύχθηκαν τα Τάγματα (Τευτόνων, Ναϊτών, Ιωαννιτών και άλλα) τα οποία έπαιξαν ένα καθοριστικό ρόλο στην φεουδαρχική κοινωνία των αιώνων όπου πρωταγωνίστησαν.

Ο συγγραφέας έχει συλλέξει με αξιοθαύμαστο τρόπο τις πληροφορίες, με ιστορική και γεωγραφική ταξινόμηση και μας οδηγεί στις θυελλώδεις μάχες όπου η πολιτική και η θρησκευτική εξουσία ενεπλάκησαν σε έναν αδυσώπητο αγώνα επικράτησης και αφαίμαξης των λαών.

Είναι εκπληκτικό το πώς εμπλέκεται ο θρησκευτικός φανατισμός που ισχυροποιεί τους εκάστοτε ηγεμόνες κρατών και εκκλησίας και πόσο τα συμφέροντα άλλαζαν κατά περιοχές και χρονικές περιόδους.

Η αλήθεια είναι πως αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο άνθρωπος ήταν και παραμένει ένα αδηφάγο θηρίο, και με πρόφαση την ιδέα ή την θρησκευτική αντίληψη, διαλύει λαούς, πολίτες, κλέβοντας τον πλούτο και σκοτώνοντας τον συνάνθρωπο.

Είναι εμφανές πως τις περισσότερες φορές, η εκκλησιαστική εξουσία είναι πιο σκληρή και άτεγκτη μπροστά στα συμφέροντα, από την πολιτική εξουσία- την οποία συχνά επηρεάζει- και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα, ακόμη και καλυμμένα.

Είναι επίσης εντυπωσιακό, πως η πρόφαση για «θρησκευτικούς πολέμους κατά των απίστων» από τους προηγούμενους αιώνες ως σήμερα, είναι ακριβώς το ίδιο σκληρή και άδικη. Διώκονται πολίτες με στόχο τον βίαιο εκχριστιανισμό (με στρατιωτικές δυνάμεις δυτικής(παπικής) και ανατολικής (βυζαντινής) εκκλησίας), όπως συνέβη ή συμβαίνει ακόμη με στόχο τον βίαιο εξισλαμισμό. Είναι ίδιες και απαράλλακτες οι μέθοδοι, η τακτική. Απώτερος στόχος, η προσάρτηση εδαφών για οικονομικούς λόγους και μόνο, η κλοπή θησαυρών, οι σφαγές για καθυπόταξη των λαών.

 Όπως είναι φυσικό, κανένας Θεός δεν θα επιθυμούσε τη βία, τον προσηλυτισμό, τον φόνο ανθρώπων, στο όνομά Του…

Ζακ Ντε Μολέ, ο τελευτός Μάγιστρος των Ναϊτών Ιπποτών που καταδικάστηκε στην πυρά

Κάθε κεφάλαιο αποτελεί μία ξεχωριστή και αυτόνομη ενότητα και μας οδηγεί, βήμα προς βήμα, στην περιγραφή των ταγμάτων, με κυρίαρχα αυτά των Τευτόνων Ιπποτών. Οι Τεύτονες υπήρξαν πολεμιστές, μοναχοί, πολιτικοί, διπλωμάτες, κτίστες και εξολοθρευτές.

Μεταξύ αυτών, κάποιοι πίστευαν φανατικά στην αναγκαιότητα της επικράτησης του Καθολικού χριστιανισμού, ενώ τα προσωπικά και οικονομικά κίνητρα, οι εδαφικές κτήσεις και η κοινωνική άνοδος, αφορούσαν τους περισσότερους ως το τέλος της ταραχώδους εποχής.

Το βιβλίο, σύμφωνα με τον συγγραφέα που έκανε εξαιρετική μελέτη και έρευνα, μπορεί να χρησιμεύσει σε ακαδημαϊκούς, σπουδαστές, ερευνητές, ιστοριοδίφες ή απλούς αναγνώστες, που επιθυμούν να γνωρίσουν πιο βαθιά την συγκεκριμένη εποχή, που καθόρισε τη φιλοσοφία και την δυναμική πολλών αιώνων. Την άνοδο και πτώση και τέλος την διάλυση των Ταγμάτων. Τους τόπους δράσης, τον ρόλο τους στα πολιτικά γεγονότα της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής.

Εκτός από την επιμελέστατη παρουσίαση, που αποτελεί ένα έργο ψυχής για τον ερευνητή-συγγραφέα, υπάρχουν πολλές εικόνες, πίνακες, γκραβούρες που συνοδεύουν τα κεφάλαια, όπως και χάρτες για να έχουμε μεγαλύτερη προσέγγιση στα ιστορικά γεγονότα.

Συμπληρωματικές επεξηγηματικές πληροφορίες βρίσκουμε στο τέλος του βιβλίου. Ενώ στον επίλογο, ο συγγραφέας διευκρινίζει την παραπλανητική χρήση των ονομάτων των Ταγμάτων, ως θεωρίες ή καταβολές, από χώρους της πολιτικής ή φιλοσοφικής εξουσίας τους τελευταίους δύο αιώνες, καθώς δεν συνδέονται επ’ ουδενί με τους αυθεντικούς ιερείς – Ιππότες. Μας συμβουλεύει δε, να μελετηθεί η ιστορία των Ναϊτών, Ιωαννιτών, Τευτόνων και Ισπανικών Ταγμάτων, αποκλειστικά με το πρίσμα του Μεσαίωνα και των σταυροφοριών και όχι με την σημερινή διαστρεβλωμένη έννοια του «σταυροφόρου».

Σήμερα, αρκετές φιλανθρωπικές θρησκευτικές και νοσοκομειακές οργανώσεις, υποστηρίζουν πως σχετίζονται με τους ιστορικούς Ιωαννίτες και Τεύτονες. Αλλά η σύνδεσή τους είναι περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο πόνημα, σπάνιας και ογκώδους πληροφόρησης για κάθε αναγνώστη που θα ήθελε να ταξιδέψει στον χρόνο και να κατανοήσει ιστορικές περιόδους και ανακατατάξεις των λαών της Ευρώπης, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες, τα οικονομικά οφέλη και την χειριστική συμπεριφορά όσων ασκούν εξουσία ανά τους αιώνες σε βάρος των λαών…διαβρώνοντας συνειδήσεις, εκφοβίζοντας, πιέζοντας, ως άρπαγες… από τότε, και παλαιότερα, ως σήμερα.

“Το Τάγμα των Τευτότων Ιπποτών”

Συγγραφέας: Έκτωρ-Ευάγγελος Χαράτσης

Εκδόσεις Eurobooks