Από την διατροφολόγο-διαβητολόγο Βαλάντω Χατζημανώλη

Κάνναβης: ένα παρεξηγημένο φυτό,  ανήκει στην οικογένεια των καναβ
ήμερη κάνναβη οειδών Canabaceae  και περιλαμβάνει τρία είδη:

  • την ήμερη κάνναβη (Cannabis sativa),
  • την ινδική κάνναβη (Cannabis indica)
  • το είδος Cannabis ruderalis.

 Η κεντρική Ασία θεωρείται η γενέτειρα της κάνναβης όπου και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια τώρα στη διατροφή, στην ένδυση, ως πηγή ενέργειας και σαν θεραπευτικό και ευφορικό μέσο.

Το λάδι της κάνναβης  μπορούμε να το βρούμε σε μαγαζι με βιολογικά είδη , ακόμα και σε φαρμακεία. 

Το λάδι της κάνναβης  προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa και θεωρείται από τα πιο θρεπτικά έλαια παγκοσμίως. Έχει πολλές εφαρμογές στη διατροφή, τη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία καλλυντικών.

  Η χρήση του είναι 1-2 κουταλιών την ημέρα  για καλά αποτελέσματα εντός μήνα

Στα διατροφικά της οφέλη ..

Το βρώσιμο λάδι της κάνναβης (hemp seed oil) εξάγεται από το είδος ήμερη κάναβη και είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φυτικά έλαια καθώς  περιέχει : αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και βασικά αμινοξέα, καροτένιο, φυτοστερόλες, φωσφολιπίδια και  μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο,  κάλιο, σίδηρο,  θείο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Περιέχει βιταμίνη Α,  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, επίσης C, D και E. Το έντονο πράσινο χρώμα του ελαίου οφείλεται στην μεγάλη συγκέντρωση χλωροφύλλης που υπάρχει στους σπόρους.

 Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ελαίου είναι η μεγάλη του περιεκτικότητα σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, περισσότερο από κάθε άλλο φυτό στον κόσμο, καθιστώντας το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής!

Ως φαρμακευτικό καλλυντικό..

Το λάδι χρησιμοποιείται σε καταστάσεις όπως: έκζεμα, ψωρίαση, ακμή,   για χαμηλό μεταβολισμό και απώλειας βάρους, λόγω μειωμένης ενέργειας .Επίσης σε υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, κακή κυκλοφορία και καρδιαγγειακές νόσους, λίθους χοληδόχου κύστης, νόσο του CROWN, ορμονικές διαταραχές, εμμηνόπαυση και πληθώρα άλλων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου!

Στην κοσμητολογία..

 Είναι ένα Λάδι ελαφρύ, που απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα .

 Υψηλά αντιοξειδωτικό και ενυδατικό, επιφέρει ισορροπία στην ξηρή επιδερμίδα, καθώς εισχωρεί σε όλες τις στοιβάδες της. Αντιφλεγμονώδες, καταπολεμά τις δερματικές φλεγμονές.  Αποτελεί εξαιρετικό πρόσθετο σε καλλυντικά ενισχύοντας τη σύνθεση με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπαίνει  σε κρέμες προσώπου και σώματος, προϊόντα περιποίησης μαλλιών, σαμπουάν και μαλακτική κρέμα μαλλιών, κρέμες ξυρίσματος, σαπούνι, ενυδατικό χειλιών , λοσιόν, σε λάδι για το μασάζ και σε πολλές άλλες παρασκευές. Αξίζει λοιπόν να το δοκιμάσετε!!!