Γράφει ο Ερμής:

Υπήρχε κάποτε, λέει ο μύθος, ένας αγρός όπου έστεκε υπερήφανο το δέντρο της ευτυχίας και οι Σοφοί της Γης είχαν αναθέσει σ’ έναν κρίνο να το προσέχει. Τα υπόλοιπα λουλούδια όμως ζήλεψαν.

«Γιατί επιλέξατε τον κρίνο και όχι εμάς;» παραπονέθηκαν στους Σοφούς.

«Επειδή είναι αγνός, καλοσυνάτος, ευγενικός και άδολος», απάντησαν εκείνοι. «Είναι ο καταλληλότερος για να ελέγχει την πρόσβαση στο δέντρο της ευτυχίας».

Ο άσβεστος φθόνος όμως των λουλουδιών τα προέτρεψε να συμπεριφερθούν άσχημα στον κρίνο. Τον προσέβαλλαν, τον κορόιδευαν και τον πλήγωναν διαρκώς. Ο κρίνος υπέμενε το μαρτύριό του, ώσπου σταδιακά όλα τα αποθέματα χαράς και ελπίδας που διέθετε στέρεψαν και αναπληρώθηκαν με φόβο, δυσπιστία και απαισιοδοξία. Σκλήρυνε, έγινε άκαμπτος και δεν επέτρεπε πλέον σε κανέναν να πλησιάσει μήτε εκείνον, μήτε και το δέντρο της ευτυχίας. Η κακία των λουλουδιών δεν τον άγγιζε και δεν τον ενοχλούσε, αφού ήταν άδειος από οποιοδήποτε θετικό συναίσθημα.

Αρχικά τα λουλούδια χάρηκαν, γιατί νόμιζαν ότι το σβήσιμο του γέλιου από το πρόσωπο του κρίνου σηματοδοτούσε τη νίκη τους. Σύντομα όμως συνειδητοποίησαν ότι η μεταστροφή του κρίνου απέτρεπε και τη δική τους πρόσβαση στην ευτυχία.

Απευθύνθηκαν λοιπόν στους Σοφούς και τους ζήτησαν να αντικαταστήσουν τον κρίνο. Εκείνοι όμως αρνήθηκαν.

«Ο κρίνος ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ιδανικός φύλακας. Εσείς δεν εκτιμήσατε την ευγένεια του χαρακτήρα του και προκαλέσατε την αλλαγή του. Εάν θέλετε να γίνει όπως πριν προσπαθήστε να πιστέψει ξανά στη δύναμη της ελπίδας».

Τα λουλούδια άκουσαν τη συμβουλή των Σοφών, σκέφτηκαν και τελικά αποφάσισαν να την ακολουθήσουν. Οι ενέργειές τους όμως ήταν μάταιες, αφού ο κρίνος – εξαπατημένος ήδη από αυτά – κώφευσε πεισματικά στα λόγια τους.

Συνταγή της Αμβροσίας: Λουλουδάκια

Υλικά:

20 μικρά τετράγωνα φύλλα σφολιάτας

1 κούπα ψίχα από βρασμένο καβούρι

1 αβοκάντο

1 κούπα μαγιονέζα

1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ

1 κουταλιά της σούπας σπόρους κόκκινου πιπεριού

Εκτέλεση:

Τυλίγουμε τα φύλλα σφολιάτας σαν μικρά καλαθάκια και τοποθετούμε στο εσωτερικό τους αλουμινόχαρτο για να μην κλείσουν. Τα ψήνουμε στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα γεμίζουμε. Γαρνίρουμε με φετούλες από ραπανάκι και φύλλα μαϊντανού.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: λιώνουμε το αβοκάντο και το ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα, το κέτσαπ και το πιπέρι.