από την Λίλιαν Σίμου

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μυθιστόρημα, με ιστορικά στοιχεία και πολυσύνθετη πλοκή, που σε κρατά ως το τέλος σε αγωνία και εγρήγορση, είναι αυτό που διάβασα πρόσφατα: «Το χειρόγραφο της Πράγας» του Παναγιώτη Κονιδάρη.

Μπορώ να πω πως θα το παραλλήλιζα με τα περιπετειώδη μυθιστορήματα που βασίζονται σε μυστήρια άλυτα άλλων εποχών, σύμβολα και μυστικά, όπως συμβαίνει στα έργα του Έκο, για παράδειγμα.

Με μία επιδέξια γραφή, εξαιρετική πλοκή το θέμα του βιβλίου βασίζεται στο χειρόγραφο Βόινιτς, το μοναδικό χειρόγραφο που δεν έχει καταφέρει κανείς να αποκωδικοποιήσει ως σήμερα, το οποίο βρίσκεται στη βελούδινη θήκη του στη βιβλιοθήκη σπάνιων χειρογράφων του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο. Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αιώνες (400 έως 800 χρόνια περίπου) από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα.

Το κείμενο είναι γραμμένο από αριστερά προς τα δεξιά και οι περισσότερες από τις σελίδες φέρουν απεικονίσεις ή διαγράμματα. Είναι αρκετοί εκείνοι που υπέθεσαν ότι η γραφή δεν είναι τίποτε άλλο από ανοησίες. Ωστόσο, το 2013, ο Μαρτσέλο Μοντεμούρο του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και ο Ντάμιαν Ζάνετ (Damian Zanette) του Ατομικού Κέντρου Μπάριλοχ δημοσίευσε μία μελέτη στην οποία τεκμηριώνει την ταυτοποίηση ενός εννοιολογικού προτύπου στη γραφή, υπονοώντας ότι το χειρόγραφο είναι κρυπτογράφημα με μήνυμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το βιβλίο αρχικά αποτελείτο από 272 σελίδες περγαμηνής δεμένες σε 17 16σέλιδα. Σήμερα σώζονται γύρω στις 240 σελίδες, και ορισμένα κενά στην αρίθμησή τους (που έγινε μεταγενέστερα από τη συγγραφή του) δείχνουν ότι αρκετές σελίδες ήδη έλειπαν, όταν το απόκτησε ο Βόινιτς. Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι σε κάποια στιγμή οι σελίδες του χειρογράφου αναδιευθετήθηκαν.

Με βάση το μυστήριο και τα μυστικά του κώδικα του συγκεκριμένου βιβλίου, ο Παναγιώτης Κονιδάρης πλέκει αριστοτεχνικά την ιστορία του με ήρωα έναν νεαρό βιβλιοδέτη, τον Ορφέα Παλαιολόγο, δεινό σκακιστή, ένα προσόν σημαντικό προκειμένου με κινήσεις τακτικής να μπορέσει να αναζητήσει τη λύση του μυστηρίου του κώδικα Βόινιτς, μετά από μία σειρά φόνων.

Σε δύο επίπεδα εποχής, το βιβλίο μας οδηγεί άλλοτε στην Μεσαιωνική Ευρώπη, στους κύκλους αλχημιστών, Ναϊτών και άλλων επιστημόνων που αναζητούν Θείες Αλήθειες, και ταυτόχρονα η ιστορία εκτυλίσσεται και στη σημερινή εποχή με τους βασικούς ήρωες που μπαίνουν στην εύρεση ή κατανόηση του κλειδιού του κώδικα.

Το ταξίδι μας έχει γοργούς ρυθμούς, ακολουθώντας την πλοκή του βιβλίου, άλλοτε στην Αθήνα, άλλοτε στην Μονεμβασιά, άλλοτε στο Μεγανήσι, άλλοτε στην Ρώμη και τελικά στην Πράγα.

Σημαντικά ιστορικά πρόσωπα αναφέρονται στην εξέλιξη της διήγησης, καθώς εικάζεται πως τον κώδικα Βόινιτς άγγιξαν ή έκρυψαν κατά καιρούς, ο Βόινιτς, ο Αθανάσιος Κίρχερ, ο μάγος -σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ, Τζον Ντι, ο Σαίξπηρ, ο αυτοκράτορας Ροδόλφος Β’ των Αψβούργων και οι Ναΐτες.

Το χθες με το σήμερα, η αλήθεια με το ψέμα, η ειλικρινής ερευνητική προσπάθεια με τα σκοτεινά συμφέροντα, όλα εναλλάσσονται σε ρυθμούς που κόβουν την ανάσα, ως την τελευταία σελίδα, ως την τελευταία ανατροπή.

Ποιος είναι εχθρός και ποιος φίλος σ’ αυτό το ταξίδι αναζήτησης; Ο κεντρικός ήρωας συναντά την μία έκπληξη μετά την άλλη. Η προδοσία και τα συμφέροντα έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο και θύματα όσοι «γνωρίζουν» ή πλησιάζουν την αποκάλυψη της γνώσης.

Τι αναζητά το Βατικανό τελικά;

Τι κρύβεται στο φημισμένο ρολόι της Πράγας;

Ποιοι είναι οι Καρμπονάροι που εμπλέκονται απειλητικά στο παιχνίδι της αναζήτησης;

Όλα είναι μία παρτίδα σκάκι, μαύρο και άσπρο εναλλάσσονται και ίσως το απλό πιόνι κρύβει την μεγαλύτερη δύναμη να αναδειχθεί ο κυρίαρχος του παιχνιδιού!

Έχω την αίσθηση πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θα γινόταν κάλλιστα μία ενδιαφέρουσα μίνι σειρά στην τηλεόραση, ή μία κινηματογραφική ταινία μυστηρίου.

********

Ο Παναγιώτης Κονιδάρης γεννήθηκε στο Μεγανήσι Λευκάδας. Σπούδασε Ραδιολογία-Ακτινολογία για έναν χρόνο και κατόπιν μεταπήδησε στη Φαρμακευτική Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1996. Εν συνεχεία σπούδασε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο ΕΑΠ, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Ζει και εργάζεται στη γενέτειρά του.

Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματά του Το Χειρόγραφο της Πράγας (2007) και Πανάκεια (2008). Έχει επίσης εκδώσει την πραγματεία Μεγανήσι, ένα Ταξίδι στον Χρόνο (2013) και το πρόσφατο μυθιστόρημά του είναι «Ο Άλικος Πάγος» (2017).