από τη Διαβητολόγο-Διατροφολόγο Βαλάντω Χατζημανώλη.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ αυτό ( Night Eating Syndrome) δεν  είναι  μία απλή διατροφική διαταραχή  αλλά συνδέεται με διαταραχή του ύπνου και της διάθεσης ! Είναι ένα   σύνδρομο με το οποίο  ξεκινά και η παχυσαρκία σε πολλά άτομα καθώς  τείνουν να καταναλώνουν το φαγητό τους ( 70% της τροφής) αυτές τις βραδινές  ώρες και  μετά να δυσκολεύονται να χάσουν τα περιττά  κιλά.

Βασικά του χαρακτηριστικά, από τα οποία δεν χρειάζεται να εμφανίζονται  όλα σε κάθε άτομο είναι :

Η παράλειψη πρωινού  λόγω ανορεξίας

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού τις βραδινές ώρες

Η αϋπνία

Οι νυχτερινές αφυπνίσεις, που συνοδεύονται από αναζήτηση τροφής και το συναίσθημα της έντονης θλίψης, ανησυχίας

Έχουμε λοιπόν : έλλειψη όρεξης τις πρωινές ώρες, παράλειψη του πρωινού , ακολουθεί συνήθως  ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα, και τέλος το ενδιαφέρον γύρω από την τροφή αυξάνεται το βράδυ  και συνεχίζεται μέχρι την ώρα του ύπνου. Ορισμένα άτομα καθυστερούν την ώρα του ύπνου για να φάνε κάτι ακόμη, ενώ κάποιοι άλλοι ξυπνούν τη νύχτα, προκειμένου να φάνε και να επιστρέψουν και πάλι στο κρεβάτι!

Ποιοι είναι επιρρεπείς ; Άτομα με παραπάνω κιλά ή με υπάρχουσα παχυσαρκία , άτομα με αυξημένο στρές  άτομα που συνηθίζουν να τρώνε λόγω μοναξιάς , είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό το σύνδρομο.

Κάποιες οδηγίες που μπορούν να σας βοηθήσουν:

ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΛΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ !!!

Να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι δελεαστικές τροφές

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης, που δημιουργούν προβλήματα με τον ύπνο

Καταναλώστε ένα σνακ, πριν πέσετε για ύπνο

Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής των τροφών που καταναλώνετε, την ώρα, την ακριβή ποσότητα και τις σκέψεις που έχετε πριν και αφού φάτε. Θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε τόσο την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε, όσο και τις σκέψεις που πιθανόν σας ωθούν σε αυτό