Χαβούζα Λεμεσος

από τον Μάριο Αποστολίδη.

Ξύπνησε από τα χαράματα, ο ενθουσιασμός δεν τον άφησε να κλείσει μάτι όλο το βράδυ.

Για πρώτη φορά δεν θα χρειαζόταν να χαράξει πορεία, θα ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες ενός χαρισματικού φίλου του οποίου η αγάπη για τον τόπο μεταλαμπαδεύτηκε σε χιλιάδες συμπολίτες του μέσα από την σελίδα που έφτιαξε στο διαδίκτυο.

Πρώτος σταθμός η Χαβούζα Λεμεσού. Αν και περνούσε τακτικά από κει ποτέ δεν μπήκε στο κόπο να κατέβει και να εξερευνήσει το μνημείο. Η αναστήλωση που έγινε και το πάρκο δίπλα με την ιστορία του χώρου τους αποζημίωσε για το ενδιαφέρον.

Ένας σύντομος σταθμός στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των σπηλαίων στον Ύψωνα τον έκανε να θαυμάσει μέχρι πού μπορεί να φτάσει το πείσμα η επιμονή και το όραμα ενός ιερωμένου, έχοντας δίπλα του την στήριξη και αγάπη του ποιμνίου του.

Παναγία Χρυσοπολίτισσα στην Ερήμη

Μήνα με το μήνα το μοναστήρι μεταμορφώνεται για να πάρει την τελική του μορφή με το θέλημα του Θεού. Στην κοντινή Ερήμη και ανάμεσα σε νεόκτιστες οικίες ξεπρόβαλε ταπεινά η εκκλησία της Παναγίας χρυσοπολίτισσας, που αποτελούσε καθολικό μεγαλύτερου συμπλέγματος που τσιμεντώθηκε με τις γύρω οικίες. Κτισμένο στον μεσαίωνα γεμάτο υπέροχες τοιχογραφίες έβγαζε μια γαλήνη δυσανάλογη του μεγέθους της. Επόμενος σταθμός η Επισκοπη Λεμεσού, με την βοήθεια της υπεύθυνης του μουσείου Επισκοπής, επισκέφτηκε το τζαμί. Σε πρόσφατα έργα συντήρησης αποκαλύφθηκαν έξοχες τοιχογραφίες της ενετικής περιόδου, η εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο, ανεξάρτητα δόγματος και θρησκείας αποτελούσε ιερό χώρο λατρείας.

Τα συναισθήματα περίεργα, στον ίδιο χώρο να είναι στημένο το πράσινο στασίδη του χότζα και από πάνω να τους κοιτάζουν τοιχογραφίες από την αγία γραφή, σε μια αρμονική συνύπαρξη κάτι που δεν κατάφεραν οι άνθρωποι να πετύχουν ποτέ.

Εκκλησάκι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Λίγο πριν τον προφήτη Ηλία στο Πισσούρι μια παρέα άλογα τους έκοψαν τον δρόμο και πόζαραν στο φακό του. Η θέα από ψηλά στους γύρω αμπελώνες και λόφους μοναδική. Στον δρόμο προς την Αρχιμανδρίτα στην περιοχή ορείτες, ένα μεσαιωνικό εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στέκεται ανάμεσα σε πλήθος ερειπίων, ένδειξη ότι υπήρχε μεγάλη μοναστική μονάδα στην περιοχή. Αιωνόβιες ελιές, συνθέτουν το τοπίο και πίσω οι ανεμόμυλοι να γυρίζουν ασταμάτητα. Στην χαράδρα πιο κάτω μέσα στην ξηρή βλάστηση, σε ένα απότομο τοίχωμα μια καγκελόπορτα και πίσω μια σπηλιά.

Εγκλείστρα Αγίου Νεοφύτου, περιοχή Αρχιμαντρίτας

Στο θόλο υπέροχες τοιχογραφίες, ο παντοκράτωρ, άγγελοι, Άγιοι, ήταν η πρώτη εγκλείστρα του αγίου Νεοφύτου προτού μονάσει στην Πάφο στο χώρο της εγκλείστρας του ομώνυμου μοναστηριού. Δέος τον κατέλαβε και παρά την φοβερή ζέστη δεν ένοιωσε καθόλου να κουράζεται. Λίγο πιο πάνω στην γεωργική έπαυλη στην αρχιμανδρίτα άλλη μια μεσαιωνική εκκλησία του αγίου Γεωργίου τον δέχτηκε φιλόξενα. Λιτή με λίγα ψήγματα από τοιχογραφίες. Έμοιαζε σαν ταξίδι με την μηχανή του χρόνου, στον μεσαίωνα. Έναυσμα όμως της εξόρμησης, ήταν μια φωτογραφία σε πρόσφατη ανάρτηση που είχε κάνει και μιλούσε για άλλο ένα γεφύρι στην περιοχή του Ρουδιά. Κάποιες αναφορές για ένα μικρότερο γεφύρι υπήρχαν αλλά ο αγαπητός Κυριάκος δεν το είχε βρει ακόμα.

Ο δρόμος τους οδήγησε στα ενετικά γεφύρια. Τελικά το κτίσμα που είχε εντοπίσει στην προηγούμενη του εξόρμηση αποτελούσε μέρος ενός μύλου. Το μικρό γεφύρι, αποκάλυψε τα θεμέλια του στην άκρη ενός παραπόταμου και έτσι η εξόρμηση στέφθηκε με επιτυχία.

Φεύγοντας, στον άγιο Νικόλαο, ζήτησε να βρει μια μεσαιωνική εκκλησία του αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στην καρδιά ενός Τούρκικου χωριού στεκόταν για χρόνια η εκκλησία χωρίς να την χαλάσουν. Το παράπονο των λιγοστών κατοίκων η κωλυσιεργία στην αποκατάσταση του ναού από το τμήμα αρχαιοτήτων.

Αρχάγγελος Μιχαήλ, μεσαιωνική εκκλησία Άγιος Νικόλαος Πάφου

Στον αριστερό τοίχο δέσποζε η εικόνα του Αρχαγγέλου επιβλητική, και στο αριστερό του χέρι ένα μετάλλιο παρίστανε τον Χριστό σε ασπρόμαυρο χρώμα. Έμενε να την χαζεύει και ευχήθηκε τα αρμόδια τμήματα να προλάβουν να σώσουν τους πολιτιστικούς του θησαυρούς πριν είναι αργά. Νήσος Αγίων, ταξίδι στο μεσαίωνα, στην καρδιά του καλοκαιριού.